Weitjerock 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Prijs-kwaliteit’

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Weitjerock gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Prijs-kwaliteit’. Ook Jera on Air en Dour krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

Een van de meest besproken onderwerpen deze festivalzomer waren de kosten. Alles is duurder geworden, zo ook het bezoeken van festivals. Des te fijner als je voor je zuurverdiende geld, ook een goed kwaliteitsaanbod terugkrijgt. Daarom is in 2023 een nieuwe categorie geïntroduceerd voor de Festileaks Festival Award: Beste Prijs-kwaliteit. Het Zeeuwse Weitjerock 2023 sleept deze debuterende onderscheiding in de wacht.

1. Weitjerock (8,1)

Voor een prijs van slechts €49,50 kreeg je in 2023 het beste van Nederland en België tijdens 2 dagen Weitjerock. De hoogste Benelux act uit de Festivalacts Top 100, in de vorm van The Haunted Youth, stond er bijvoorbeeld. Maar ook artiesten als Warhaus en Rondé pronkten op de line-up. Waar de vrijdag vooral een opwarmdag met elektronische muziek was, stond de zaterdag meer in teken van de gitaar.

Een campingticket dien je bij Weitjerock apart erbij te kopen, maar daar krijg je wel – vergeleken met andere festivals – een flinke service voor terug. Douchen is bijvoorbeeld bij de prijs inbegrepen en zelfs een ontbijt met een gebakken eitje zit bij je ticket. Op het terrein serveerden foodtrucks ruime porties en bij elke stand was er een vegetarische optie. In het oog sprongen ook de cocktails voor maar 2,5 muntjes, een hele bucket kostte maar 12,5 munten. Met een muntprijs van €3,30 is dat een meer dan prima deal. Op alle prijs-kwaliteit gebieden scoort Weitjerock hoge ogen en daarom is het de terechte winnaar van 2023!

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

2. Jera on Air (8,0)

Voor €150,- was je in Ysselstein drie dagen onder de pannen met de beste rock, metal, punk en hardcore muziek. Met onder andere punkgiganten Rancid, de comeback van John Coffey, het snoeiharde Parkway Drive en sfeermakers Flogging Molly op de line-up, is er al een stevige basis gezet qua line-up. Of Henk Wijngaard voor de kwaliteit zorgde laten we in het midden, maar gezellig was het wel.

Met een biergarten en een foodcourt centraal op het terrein is een versnapering altijd dichtbij. Voor een halve liter Jupiler rekende je twee muntjes af ter waarde van €6,66 en het oeroude frietje was anderhalf muntje. Gelukkig hield het voedselaanbod daar niet op. Wat dacht je van een vega(n) burger of een uitgebreide Aziatische maaltijd? Het kostte dan wel wat munten, soms meer dan vier, maar dan had je een goed vullende maaltijd. Het onofficiële beste festival shotje Nozem was ook te vinden op het punkfestival. Sterker nog, het Nozem rad was zelfs een van de hoogtepunten van het festival. De factor geluk speelt hier wel een rol of je de prijs er qua kwantiteit uithaalt.

Dour Festival 2019
Photo: Noël Schuurman / Festileaks

3. Dour (7,9)

Voor €195,- kon je in 2023 maar liefst vijf dagen feesten op Dour met dansbare acts zoals Paul Kalkbrenner, Phoenix en The Blaze. Dat het publiek ook kwam om uit de bol te gaan, bleek straalde het publiek uit tijdens Cera Khin. De kwaliteit zat hem dus niet alleen in de grote namen, maar ook op alle plekken waar je helemaal los kunt gaan op Dour.

Voor een muntje legden festivalgangers €3,40 neer en hiermee kon je een 0,25L Jupiler biertje halen. Voor exotische maaltijden was het goed zoeken. De populairste maaltijden waren dan ook standaard festivalmaaltijden zoals friet en pizza. De porties waren wel flink. Zo was de croque monsieur erg populair, de tosti van 25cm was zelfs voor de geoefende eter een hele uitdaging. Als je veel goede en unieke acts wil zien tijdens een 5-daags festival voor een schappelijke prijs, is Dour een goede optie!

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

4. Solar (7,8)

In Roermond aan de Maasplassen vind elk jaar Solar plaats. Voor vier dagen ben je tussen de €130,- en €168,50 per kaartje kwijt, afhankelijk van het moment waarop je je ticket koopt. Hier krijg je een line-up voor terug met veel Nederlandse artiesten die altijd leveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Jeugd Van Tegenwoordig, The Opposites, Joost of Son Mieux.

Met een muntprijs van €3,50 heeft Solar een van de duurste biertjes van festivals in Nederland. Gelukkig staat daar tegenover dat de maaltijden goed te betalen, zo betaal je voor een overheerlijke pokebowl maar 3,5 munt. Daarnaast krijg je echt waar voor de prijs van een toegangsticket met een op-en-top festivalterrein en totaalervaring. Op de camping is er daarnaast meer dan genoeg plek, je vindt geen rijen bij toiletten, douches, eet- en drinktentjes en de algemene organisatie is dik in orde. Als je met een vriendengroep een divers festivalweekend voor een schappelijke prijs mee wilt pikken moet Solar op je shortlist!

Photo credits: Aswintha van Dijk

5. Vestrock (7,8)

Vestrock nestelt zich in de top 5 van de Festileaks Festival Award ‘Beste Prijs-kwaliteit’. Een ticket voor dit Zeeuwse festival kost in 2023 maar €128,95 voor twee dagen. Op de podia staan internationale acts als The Prodigy en Franz Ferdinand, maar ook aanstormende Nederlands acts als Prins S. en de Geit en Gladde Paling vind je hier terug. De variatie vertaalt zich ook door in het eten. Met een muntprijs van €3,- was zowel het eten als het drinken ook goed te betalen. En dat terwijl de organisatie dit niet ten kostte laat gaan van de kwaliteit. Zo kreeg je voor een munt 0,23L Jupiler en kon je de Vestrock Blond krijgen! Prijs-kwaliteit gezien is het de reis naar Vestrock zeker waard.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Dour Festival Logo

Dour Festival 2023

Locatie
België
Dour, België
Datum 12-16 juli 2023
Line-up
Janelle Monáe
CKay
Aphex Twin
Tickets Niet meer beschikbaar.