Festivalbalans: De plus- en minpunten van Sziget 2024

Sziget 2024 sfeer
Foto: Sziget

Sziget 2024 was weer een editie van contrasten. Van Outsiders tot Big Thief en van drag show naar scanderen op Seven Nation Army. De hele week hangt van superlatieven aan elkaar, van de euforische highlights tot de tegenvallers. Wij zijn met al die plussen en minnen aan het rekenen geslagen om te kijken hoe The Island of Freedom er dit jaar op de festivalbalans vanaf komt.

++ De ruimte en rijen

Op Sziget heb je geen uren nodig voor een rondje bij de bar of de wc. Hoewel het festival ruimte heeft voor wel 80.000 bezoekers per dag, zijn er maar weinig momenten dat je die drukte echt voelt. Het terrein is ruim opgezet en de line-up gevarieerd genoeg om de bezoekers goed over het eiland te verspreiden. En dat betekent: weinig rijen, goed zicht – ook als je vlak voor de act begint aan komt lopen – en geen sardientjes-schuifelen.

Sziget 2024 terrein
Foto: Sziget

++ Bereikbaarheid

Je zou denken dat de infrastructuur juist op een eiland moeilijk in goede banen te leiden is. Maar Sziget slaagt hier toch weer in. Wie niet op de camping slaapt – of af en toe de stad in wil – kan gemakkelijk met de tram of zelfs met de boot. Wie liever de taxi pakt profiteert van een goed georganiseerd systeem en met een goed bewaakte fietsenstalling staat ook je stalen ros helemaal veilig. Smooth operation!

++ Randprogramma

Een festival van zes dagen en nog te weinig tijd om alles te zien. Er is simpelweg zo ongeloofelijk veel randprogramma om te ontdekken. Bezoek het circus; waar trapeze, acrobatiek of vuurshows van hoog niveau worden opgevoerd. Of besteed een dag in de Magic Mirror, waar je overdag inhoudelijke talks of workshops kunt volgen en twee keer per dag een grote drag show checkt. Of loop langs het Giant Street Theater, de travelling funfair en vind je innerlijke tiener terug op de kermis. Zo veel leuks, zo weinig tijd.

Foto: Sziget

+ Combinatie met citytrip

Voor wie even moe is van de festivalweide, is er gelukkig nog Boedapest. De prachtige stad biedt mogelijkheden voor cultuur, voor ontspanning (badhuis, iemand?) of voor gewoon een change of scenery. Bovendien kun je met de Sziget citypass bij veel uitjes korting krijgen of pak je met een Castle Party bij het Vissersbastion meteen een bezienswaardigheid mee. De stad voelt daarmee als een verlengde van het festivalterrein en het festival op z’n beurt onderdeel van de stad. Het is echt een vakantie en een weekje weg met je vrienden, een unieke combinatie die je op weinig andere plekken ziet.

+ De Sziget vibe

Wat is het toch leuk, al die nationaliteiten bij elkaar. Links iemand uit Italië, voor je staan mensen uit Hongarije en achter je wat Duitsers. Die verbondenheid voel je door het hele festival, mede door de eigen inzet van het publiek. Mensen met ‘free hugs’-borden, uitgedost in hun beste festivaloutfit of juist met hun uniekste verkleedpak. De sfeer is opperbest, en dit komt mede doordat de acts pas laat spelen. Een groot deel van het echte ‘feesten’ vindt dus pas plaats na de headliner en daarmee laat op de avond als de barren al druk bezocht zijn geweest. Het zorgt voor euforische sfeer op de ‘knaldrangslots’ kort na middernacht van bijvoorbeeld Crystal Fighters of Aurora, die in Nederland met een namiddagslot genoegen moeten nemen.

Sziget 2024 sfeer
Foto: Sziget

+/- Het eten

Wie in het verleden (pak ‘em beet vijf jaar geleden) Sziget bezocht kan erover meepraten; voor het eten hoefde je hier niet heen te komen. Maar dat is in 2024 zeker wel anders. Inmiddels is er gelukkig ook genoeg goed eten te vinden, mits je weet waar je moet zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook nog genoeg twijfelachtigs te vinden is: frituur dat er al uren ligt, tientallen worsten in de brandende zon, pizza waarvan je niet weet of je nou wel of niet het karton in je mond hebt. Maar wie het treft, of onze Sziget lifehacks opvolgt, kan zichzelf trakteren op o.a. raclette, shawarma, smokey goodness en goede burgertenten. Festivaldirecteur Tamas Kádár noemt dit in de Festivalpodcast één van de focuspunten van het festival, gezamenlijk met comfort en hygiëne.

Foto: Sziget

+/- Prikkelparadijs

Het is een festivalcliché, maar Sziget 2024 maakt het écht waar; vervelen is hier geen optie. Op iedere hoek vind je een feestje, straattheater, een kermisattractie of -doe eens gek- een live-optreden. Maar, hierdoor laat het (over)prikkelparadijs dat Sziget heet weinig ruimte voor ontspanning. Op ieder stukje vrije ruimte schallen er drie bosparty-speakers door elkaar of knalt er een LED-scherm in je gezicht dat ook gerust de helft minder fel had kunnen staan om de boodschap over te brengen. Meer rustige plekjes om te zitten in de schaduw en even bij te kletsen zou een heerlijke toevoeging zijn.

+/- Week lang feest

Ken je dat gevoel, op de zaterdagavond van Lowlands? Dat je eigenlijk niet meer kan, maar ook weet dat je na deze nacht nog maar eentje hebt voor het festival weer is afgelopen? Het is een specifiek soort festival-fomo waar je met zes dagen Sziget gelukkig géén last van hebt. Op dag drie een keer vroeg naar huis? Prima joh, je bent pas halverwege! De keerzijde? Zelfs de meest doorgewinterde festivalbezoeker zal het merken aan zijn voeten, rug, nieren, ogen, (zwarte) snot, kuiten, lever, maag, keel, hoofd, schouders, knie en teen…

– “Voor ieder wat wils”

Ook Sziget lijkt in de ‘voor ieder wat wils’ fuik te vallen. Natuurlijk is het vet dat zowel Fontaines D.C. als Sam Smith op de poster staan. Maar krijg je dan wel de hele vriendengroep mee, als er voor iedereen maar één act tussen zit? En als veel van die acts ook nog eens tegelijk op het blokkenschema staan wordt het puzzelen. Het is een lastige kwestie en één waar veel festivals mee worstelen. Op de editie van 2024 komt Sziget er helaas wel slechter vanaf dan andere jaren, toen de dagen meer gevuld waren met must-see live acts.

Sziget 2024 Colloseum
Foto: Sziget

– Aankleding

Het eiland biedt in theorie een fantastische locatie voor een prachtig festival. Hoekjes onder en tussen de bomen, genoeg ruimte voor tof stagedesign. Maar het lijkt erop alsof die aankleding niet de volle aandacht krijgt. Neem bijvoorbeeld Sziget Beach, waar mogelijkheden liggen voor een beach-thema-aankleding in de zon, waar nu slechts een kiezelstrand en bouwhekken staan. Of de Bolt Party Arena, waar grote elektronische concepten als Awakenings en Q-Dance in een – zeker voor hun doen – vrij simpele en algemene tent staan. En we zien dat het kan; zoals in het Colosseum. Dat is een prachtige open air stage waar de DJ speelt in een houten gorilla-kop. Volledig opgebouwd uit pallets, geeft het podium een gesloten club-gevoel terwijl je toch de zonsopgang en ondergang mee kunt krijgen. Meer van dat!

– – Hitteplan

Dat het in de zomer heet is in Hongarije, komt voor niemand als een verassing. Toch lijkt Sziget er niet helemaal op voorbereid te zijn. Hoewel er genoeg schaduw op het terrein is, missen eigenlijk alle andere elementen die een hete festivaldag dragelijker maken. Er zijn weinig waterpunten te vinden en het water bij de wc’s is “handwash only” (dus geen drinkwater?). Ook een zonnebrand-tap onbreekt. En natuurlijk, je mag je eigen flesje water mee en een mini-tube zonnebrand past gemakkelijk in je fanny pack. Maar met al die merkactiviaties moet een insmeerbar toch makkelijk te regelen zijn?

Conclusie

Alles is relatief. Wie het eten van Best Kept Secret gewend is, zal misschien wat moeite hebben met de eettenten op Sziget. Wie gewend is geraakt aan de stofwolken op WOO HAH!, haalt zijn neus niet op voor het niet-meer-witte-sokken-gehalte waarmee je van het eiland vertrekt. Maar al met al is Sziget door de jaren heen gegroeid tot een festival wat het op alle vlakken gewoon prima voor elkaar heeft. Het blinkt misschien niet uit in line-up of in decoratie, maar biedt wel een heerlijke festival- en vakantieweek voor alle soorten festivalbezoekers. En als je na een week met een glimlach op je gezicht de zon ziet opkomen boven een stad als Boedapest, kun je dan iets anders dan een dikke voldoende toekennen?

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Kylie
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Irene Schelwald

Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.

Meer van Irene