De huidige, 30e editie van Sziget is de laatste in de huidige vorm. Dat zegt festivaldirecteur Tamás Kádár in de nieuwe aflevering van De Festivalpodcast (die dinsdag verschijnt). Hij belooft voor volgend jaar “een compleet nieuwe ervaring.”
De directeur van het Hongaarse megafestival wil nog niet veel kwijt over de precieze veranderingen, maar heeft het over “een heel nieuw tijdperk voor Sziget” dat vanaf 2025 in zal gaan: “We gaan alles anders doen.”
Daarbij nuanceert Kádár dat ze niet per se iets willen veranderen aan de programmering: “Die is divers genoeg, dat deel van het festival is kloppend. Het zal meer gaan over hoe we het geheel presenteren. Men moet eigenlijk naar Sziget komen voor Sziget, en niet voor de line-up. De line-up is wel belangrijk, maar niet waarvoor mensen in de eerste plaats naar Sziget komen.”
The era of line-ups
Gevraagd naar of dat betekent dat het festival minder line-up gedreven wordt, zegt Kádár: “Sziget is nooit een festival geweest dat om de line-up draait, we focussen ons op de ervaring. In de afgelopen 7-8 jaar hadden we weliswaar hele sterke line-ups, maar dat was nou eenmaal the era of line-ups voor festivals in Europa. Ik wil niet zeggen dat die helemaal voorbij is, maar festivals kijken er wel anders naar.”
Luister ook: Het Jaar van de Tegenvallende Headliner
Nieuwe stages en thema’s
Heel concreet wordt de festivaldirecteur niet, maar hij lijkt in ieder geval te hinten naar het toevoegen van nieuwe areas, thema’s en zones. Daarmee wil het festival de afhankelijkheid verkleinen van het marktaanbod aan tourende acts, in lijn met de strategie die Pinkpop sinds dit jaar hanteert.
In een eerder interview noemde hij al het Belgische Tomorrowland als voorbeeld qua stage designs. Ook benadrukt Kádár dat Sziget de afgelopen jaren al veel stappen heeft gemaakt als het gaat om thema’s als veiligheid, sanitair en comfort. In de toekomst moet ook het eten en drinken nog beter, zegt hij.
Daarmee lijkt Sziget zich in de toekomst meer te willen focussen op de comfortlevels waar het tot nu toe wellicht nog wat tekort schoot, in combinatie met een verder aanbod naast de muziek. Het festival besteedt nu al 1,6 miljoen euro van hun programmabudget aan dit soort zaken, en presenteert daarvoor bijvoorbeeld LHBTI+ area ‘Magic Mirror’, de grote namen in het ‘Cirque du Sziget’ en het vele straattheater en bosbarren. Wat er precies nog meer toegevoegd kan worden, wordt interessant om te ontdekken in het komende jaar.