Rock en Seine 2024 voelt in alles als een relaxed parkfestival, op de namen na

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Een festival in het buitenland bezoeken staat bij veel festivalgangers op de bucketlist. Een van de gemakkelijk bereisbare opties is Rock en Seine. Het festival in zuidwest Parijs viert in 2024 de twintigste editie en besloot daarvoor extra uit te pakken.

Voor het eerst duurt Rock en Seine vijf dagen. De woensdag voor het festival is er bijgeplakt en zit niet standaard bij het weekendticket inbegrepen. Deze dag bereikt de Lana Mania haar hoogtepunt en zet Lana Del Rey het festival volledig naar haar hand. Maar hoe voelt de rest van het festival als het niet om één act draait?

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Relaxte sfeer

Het Franse publiek is zeer gemoedelijk voor en tussen de shows, terwijl ze juist weer heel uitgelaten zijn tijdens de optredens. Zo is bij het optreden van The Last Dinner Party het veld afgeladen vol. De toeschouwers zingen vol overtuiging mee met frontvrouw Abigail Morris, de aanwijzingen van de zangeres worden direct opgevolgd, en het publiek laat zich vervoeren alsof ze naar de hoofdact staan te kijken. Echter is dit sprookjesachtige optreden pas de eerste op het hoofdpodium van de dag.

Naast de uitgelaten sfeer tijdens de shows, valt het op hoe relaxed de sfeer daar buiten is. Iedereen gaat rustig zitten, praat met elkaar en doet rustig aan. Als je niet zou weten dat je een festivalterrein hebt betreden, zou je bijna denken dat je bij een grote picknick bent beland. De locatie draagt hieraan bij met zijn tal van heuveltjes waar je op, en bomen waar je onder, kan gaan zitten.

De meeste dagen beginnen pas na 15:00 met het programma. Veel mensen kiezen ervoor om nog iets later aan te komen en het festival te combineren met een bezoekje aan Parijs zelf. Aangezien het festivalterrein op slechts drie kwartier van het centrum ligt, is dit makkelijk te doen. Tijdens een wandeling door de Franse hoofdstad is het naast bekijken van de Eiffeltoren, het Louvre en Notre-Dame, ook een leuke sport om andere Rock en Seine 2024 polsbandjes te spotten.

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Festival in het park en de bijbehorende logistiek

Naast dat het park voor de nodige sfeer zorgt, kleedt het festival de locatie ook nog verder aan. Denk aan kleurige vlaggetjes, meerdere logo’s voor de Instagram foto’s en genoeg zitplekken om je terug te trekken. Waar we in Nederland nog moeten wennen aan merken op festivals, heeft elke organisatie op Rock en Seine 2024 haar eigen plek. Van wijn en ijs tot muziekproviders en vliegmaatschappijen, alles heeft een standje om hun producten aan te prijzen. Dit kan leiden tot erg lange rijen, waarbij je bij een merkactivatie wel een uur kunt wachten voordat jij je liedje kunt zingen bij de karaoke bar.

De rijen bij de toiletten zijn ook niet mals. De blokken zijn te klein voor een festival met de capaciteit van veertigduizend bezoekers. Op het toppunt staan er meer dan 250 mensen te wachten voor een toiletplek met zestien wc’s. Dit ondanks de nieuw geïntroduceerde vrouwenurinoirs, waaruit blijkt dat de organisatie het probleem wel aan wil pakken. De meters aan plasbakken zijn wel veelal vrij, waardoor dit toch wel erg oneerlijk verdeeld is.

De vorm van het park loopt van breed naar steeds smaller. Het hoofdpodium staat aan het eind van het smalle stuk, wat zorgt voor voor- en nadelen. Doordat het publiek meer gecentreerd staat voelt het druk en elk concert krijgt daardoor een hype factor. Echter is het hierdoor ook sneller vol en is een mooi plekje scoren vijf minuten van te voren erg moeilijk. Tel voor de gemiddelde populaire act zeker een kwartier van te voren. Voor andere podia op het festival is dit makkelijker aangezien de velden, in verhouding met de namen, breder zijn. Dit is wel buiten de erg populaire acts gerekend, zoals de Franse zangeres Zaho De Sagazan.

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Inclusiviteit en sexual awareness

Rock en Seine 2024 blinkt uit in inclusiviteit. Er wordt veel gedaan om bewustzijn te kweken voor mindervalide mensen. Zo kun je rolstoelbasketballen, je inlezen over leven met een beperking of wandklimmen op het braille-alfabet. Niet alleen waren er mindervalide podia bij alle stages, maar ook het hele concert van Gossip werd bijgestaan door een sign dancer. Hierdoor konden slechthorenden de show ook meemaken.

Rock en Seine creëert ook veel bewustwording over veiligheid op het festival. Vooraf krijgen ticketkopers een vragenlijst opgestuurd met vragen over onveilig gedrag. Deze vragen lopen uiteen van seksuele intimidatie tot discriminatie. Er zijn safe zones ingericht op het festival waar mensen met een onveilig gevoel naartoe kunnen gaan. Voor aanvang van elke show wordt hiernaar verwezen. Het festival geeft zo een duidelijke boodschap af over wat wel en niet wordt geaccepteerd.

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

De fantastische line-up

De grootste troef van het festival is het affiche. Headliners die op alle Nederlandse festivals hebben gespeeld staan er. Måneskin weet in het begin van hun show net zoals op Pinkpop te overtuigen, PJ Harvey is net zo betoverend mooi als op Best Kept Secret, LCD Soundsystem overtuigt net als op Down The Rabbit Hole dat ze aan de top van de muzikale keten zitten en Fred again.. verzuipt hier minder dan op de Alpha van Lowlands. Met Lana Del Rey staat er zelfs een redelijk exclusieve act, die dit jaar maar tien optredens geeft.

De line-up overtuigt over de hele linie. Zo staat als zaterdag headliner Massive Attack te spelen met een zeer politiek en zeker ook verbluffend optreden. Dan zijn er ook nog andere internationale acts die de Nederlandse festivals overslaan en hier wel act de préséance geven, zoals Gossip, The Kills en The Offspring. Dat een festival met deze namen alsnog de sfeer van een relaxed parkfestival weet neer te zetten is een heuse prestatie te noemen.