Down The Rabbit Hole 2024: LCD Soundsystem aan de top van de muzikale keten

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

De discobalshirts werden steeds prominenter op de vrijdag van Down The Rabbit Hole 2024, de dag die in het teken staat van het machtige LCD Soundsystem. De band voerde de ene na de andere dansbare rockplaat in totale perfectie uit, al was het niet voor iedereen weggelegd.

LCD Soundsystem. De headliner zonder hits. Toch altijd weer even spannend of dat wel goed gaat komen. Zeker als blijkt dat het veld zo’n vijf minuten voor aanvang van de show nog opvallend leeg staat. Maar gelukkig, dat loopt uiteindelijk tijdens het begin van de set nog vol(ler). Nu de mensen nog weten vast te houden.

Want laten we eerlijk zijn: hoe enthousiast en vocaal een bepaalde groep fans ook over deze band is, de meeste festivalgangers van Down The Rabbit Hole 2024 kunnen er waarschijnlijk geen nummer van opnoemen. De bandleden zijn ook niet bepaald iconische rock’n’roll-sterren: die staan in hun oversized t-shirts en wollen truien op het podium. Op straat worden ze straal voorbij gelopen, op misschien de multi-instrumentalist met flat top zonnehoed na. Die zou nog per ongeluk voor een bandlid van The Lumineers of Mumford and Sons aangezien kunnen worden.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Overweldigende wall of sound

Maar goed, het is de muziek die telt. En dat doet het – nogal. De liedjes worden stuk voor stuk feilloos uitgevoerd. De schermen laten af en toe een camerashot van bovenaf zien: het aantal keyboards en synthesizers op het podium is overweldigend. Het aantal muzikanten ook – 8 stuks. Dat leidt er toe dat er zo ontzettend veel lagen over elkaar kunnen worden gelegd, zo veel piepjes en bliepjes kunnen worden toegevoegd, totdat elk nummer eindigt in een overweldigende wall of sound die tot diep in je vezels doordringt.

Frontman James Murphy dartelt als een volleerd predikant over het podium. Hij zingt niet, hij draagt voor. Daar zijn de teksten ook naar: elk nummer is een poëtisch meesterwerk dat zich ook zonder melodie prachtig laat lezen. Over de haat-liefderelatie met zijn geboortestad (Like a rat in a cage / Pulling minimum wage – ‘New York, I Love You But You’re Bringing Me Down’), over zijn eigen onzekerheden (The kids are coming up from behind – ‘Losing My Edge’) of het hartverscheurend herkenbare verhaal over een rouwproces (And it keeps coming, and it keeps coming, and it keeps coming, till the day it stops – ‘Someone Great’).

Nee, het is niet voor iedereen. Een aanzienlijk deel van het publiek herkent de tracks niet en dat ze dan nooit korter dan zes minuten duren helpt niet. Dat de groep één van hun grootste hits niet speelt ook niet: ‘Daft Punk Is Playing At My House’ ontbreekt – net die ene track die je laat horen als je iemand wil overtuigen dat ze heeeeeus wel eens iets van LCD Soundsystem hebben gehoord. Maar goed, zij die zich niet compleet willen laten optillen ben je sowieso liever kwijt dan rijk, moet de band denken. Dus voegen ze gerust nog een tandje extra nerdyness toe; van Kraftwerk-samples tot een raving stuk ‘Robot Rock’ van Daft Punk. Inwisselbaar voor wie niet direct doorheeft waar ‘ie naar luistert; euforisch geweldig voor de liefhebber.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Meer discoballen

Na een korte break, waarin James Murphy zoals hij zelf zegt ‘even thee gaat drinken’, komt de groep het podium weer op. In het publiek kijken mensen zenuwachtig op hun telefoon, er komt regen aan. Op dat moment zet LCD Soundsystem, heel toepasselijk, ‘Dance Yrself Clean’ in. De regen, ook al was het maar weinig, deed er gelijk niet meer toe. De rabbits dansten zichzelf echt clean onder de schittering van de enorme discobal die symbool is geworden voor de act.

Voordat James Murphy en zijn vrienden het laatste nummer inzetten, kijkt hij alle bezoekers nog eens aan. ‘Bedankt dat jullie het tot zo laat hebben volgehouden met ons’ zegt hij. Hij lijkt het te menen. Maar met ‘All My Friends’ heeft de band een van de beste setafsluiters ter wereld; natuurlijk blijven de mensen wachten. Bij de eerste tonen van de repeterende piano, gaan alle handen de lucht in. ‘Where are your friends tonight?’ is de vraag: overal rondom je is het antwoord. Vasthoudend, springend, schreeuwend, en hier en daar zelfs huilend. Klaar om de nacht in te gaan, op zoek naar nog meer discoballen.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.