Sziget 2024: Goldband krijgt van publiek gewoon nog vijf sterren

Photo credit: Karancsi-Albert Rudolf

Na de negatieve reacties op het langverwachte tweede album Samen Tegen Elkaar en met een headlineshow op Lowlands in het verschiet is de show van Goldband op Sziget 2024 extra spannend. Hoewel hun plaat maar één of twee sterren kreeg, krijgen de mannen er alsnog vijf van het publiek op het Hongaarse festival.

Afgelopen juni bracht Goldband het tweede album Samen Tegen Elkaar uit. Na het succes van debuutalbum Betaalbare Romantiek met hits als ‘Noodgeval’ en ‘De Langste Nacht’ waren de verwachtingen hooggespannen voor plaat twee. Die werden echter niet waargemaakt, volgens critici. “Ondermaats”, “de kater na het feest”, “in pathos gedrenkte platitudes”: de recensies waren niet mals. Het regende één en twee sterren-reviews.

Het brengt Goldband op een interessant punt in haar carrière, die voornamelijk grote hoogtepunten kent. In coronatijd braken de ex-stukadoors door met nummers die barstten van de knaldrang. Toen in 2022 de wereld weer openging, voerde hun zegetocht langs zo’n beetje elk groot Nederlands festival. Daar braken ze elke (overvolle) weide compleet af. Goldband was dan ook ongetwijfeld dé festivalact van 2022. Het jaar erna doen de mannen hun kunstje nog eens over op de festivals waar ze in 2022 nog niet geweest waren. Deze zomer mag de groep als headliner Lowlands afsluiten. Dat maakt hun optreden op Sziget dus heel interessant. Kunnen de mannen het publiek alsnog overtuigen met de liveversies van hun nieuwe nummers? En waar kunnen de Lowlandsgangers zich op voorbereiden?

Oud versus nieuw

Naast de Revolut Stage, de tent waar Goldband optreedt, ligt een laantje met vlaggen van allerlei landen. Binnen in de tent is het minder internationaal, hoewel er wel volop vlaggen zijn: de geelgroene van Den Haag, de kruisen van Amsterdam en de gekroonde vissen van Scheveningen. Het is duidelijk, de Nederlanders van Sziget 2024 hebben zich massaal verzameld in de tent. ‘Goldband kan niet stuc’ prijkt op een bordje.

Het optreden begint met een intro op de piano. Via de schermen zien we Karel, Milo en Boaz nog achter de schermen staan, waar ze het nieuwe ‘Zouderooid’ ten gehore brengen. Dan komen de mannen écht het podium op en knalt het eveneens nieuwe ‘Rubber & Asfalt’ door de speakers. Naar de nieuwe nummers wordt vooral gekeken – gedanst of meegezongen wordt er niet. Dat gebeurt pas erna, bij ‘Rommel’.

Dat is meteen een terugkerend thema in het hele optreden: de liedjes van Samen Tegen Elkaar vallen niet slecht bij het publiek, maar voor veel mensen zijn dit wel de momenten waarop de aandacht verslapt. Bij singles ‘Sex’ en ‘You & Me’ zingt men de refreinen wel mee, maar ‘Naakt Op Het Plein’ wordt bijvoorbeeld al snel omgedoopt tot het nationale bijkletsmoment. Zodra de oudere nummers de revue passeren, is die aandacht er weer voor de volle honderd procent bij. Zo is er een oorverdovend gejuich bij de eerste tonen van ‘Ja Ja Nee Nee’, brult de hele tent “waar blijft die fucking ambulance?” bij ‘Noodgeval’ en gaat iedereen omlaag voor de sitdown bij ‘Witte Was’.

Photo credit: Karancsi-Albert Rudolf

Onderbroekenlol

Waar Joost een dag eerder in diezelfde tent nog in zijn beste Engels zijn zegje deed, praat Goldband gewoon Nederlands, afgezien van een paar woorden gebroken Hongaars. Voor degenen die de groep eerder gezien hebben (vrij knap als je ze hebt weten te ontwijken op de weides) zijn de praatjes en de grappen rondom de grote hits inmiddels wel bekend. Zo hoopt Boaz vlak voor ‘Noodgeval’ op de aanwezigheid van een dokter in de zaal (want ojee, hij is zijn stem kwijt) en noemen de mannen allerlei steden op (“wie komt er uit Den Haag?”) voor ze overgaan op ‘Mijn Stad’.

Ook tussen de nieuwe nummers door maakt Goldband zulke bruggetjes, op het flauwe af. Karel blikt bijvoorbeeld terug op de show op Lowlands, waar hij uit zijn broek was gescheurd en geen onderbroek aanhad. “Toen dacht ik: fuck mijn leven!”, zegt hij, waarna ‘FML’ ingestart wordt. Om het nummer ‘Sex’ in te luiden vertelt Milo dat hij onlangs ontmaagd is. Na afloop van het nummer kreunt hij luidruchtig in de microfoon. “Ik ben zo hard klaargekomen”, zegt hij. Het onderbroekenlolgehalte ligt nogal hoog, ook als Milo “ik heb een lul, hij heeft een lul” tegen Boaz roept.

Photo credit: Karancsi-Albert Rudolf

Oven

Dat de praatjes wat afgezaagd zijn en de grappen flauw, kan het publiek verder weinig schelen. De Revolut Stage verandert al snel in een bloedhete oven door al het gestamp, gedans en de moshpits die spontaan op verschillende plekken ontstaan. Goldband staat al snel zonder shirts te spelen, net als menig man in het publiek. Vooral vooraan gaat het enorm los en wordt er driftig gesprongen en gezongen.

“Het is voor het eerst dat we zo ver weg zijn”, zegt Karel. Hoewel het Nederlandse volk goed vertegenwoordigd is op Sziget, is het inderdaad toch bijzonder dat een act die in het Nederlands zingt op zo’n hoge spot op een festival in Hongarije staat. Tijdens de show zelf merk je daar eigenlijk niets van. De mannen pakken niet uit met een bijzondere productie of special effects. Het optreden had net zo goed op een Nederlands festival kunnen plaatsvinden. Of Goldband voor hun headlineshow op Lowlands wel een dikke productie gaat neerzetten, wordt dus nog een verrassing.

Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

Sterren

De mannen sluiten af met ‘Stop Met Kijken’. Dit nummer lijkt de uitzondering op de regel van vanavond. Hoewel het een nieuw nummer is, zingt de hele tent het “oeh, aah, iedereen” uit volle borst mee. Dit zorgt na afloop van de show voor een collectief ‘Hey Jude’-momentje bij het verlaten van de tent, aangezien iedereen door blijft zingen.

De nieuwe tracks van Samen Tegen Elkaar overtuigen live dus helaas niet helemaal. Goldband moet het toch vooral hebben van de oudere hits, wat wel zorgt voor een been there, done that-gevoel. Ook de gerecyclede grapjes dragen daaraan bij. Desondanks bewijzen Karel, Milo en Boaz dat ze alsnog makkelijk de hele tent op zijn kop kunnen zetten. Bezweet maar voldaan verlaten een heleboel grijnzende gezichten de Revolut Stage. Hoewel het nieuwe album maar weinig sterren kreeg van de recensenten, ontvangt Goldband er alsnog vijf van het publiek op Sziget 2024.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Kylie
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Niet meer beschikbaar.