Nieuw album Goldband krijgt vernietigende recensies

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Goldband dropte vrijdag hun tweede album Samen Tegen Elkaar. De recensies over de nieuwe plaat zijn niet mals. In augustus is de Haagse succesformatie één van de headliners van Lowlands 2024.

Doorbreken in tijden van corona, vervolgens verpletterende liveshows neerzetten en een enorme fanbase opbouwen. Na het weergaloze succes van Goldband en hun eerste album Betaalbare Romantiek, zijn Milo, Karel en Boaz weer de studio in gedoken.

De nieuwe singles ‘You & Me’ en ‘Sex’ en de headlinespot die de boyband op Lowlands 2024 gaat vervullen schepten al verwachtingen voor een nieuwe langspeler. Nu is het tweede album Samen Tegen Elkaar er: met bijna een uur aan muziek telt het nieuwe album 17 nummers. Critici zijn er alles behalve enthousiast over.

HUMO ★½

De recensent van het Belgische HUMO schrijft in zijn recensie dat er behoorlijk wat dansbaars op het album staat; dat zal ongetwijfeld scoren op de festivalweide. Wel mag het allemaal wat ingenieuzer:

“In de lyrics is geen spoor meer van de humor waarom Goldband alom geroemd wordt. De groep grossiert nu in turbosmartlappen en in pathos gedrenkte platitudes. Op Samen Tegen Elkaar staat behoorlijk wat dansbaars dat zeker zal scoren op een fuif of festivalweide, en dat is voor de meesten vast genoeg. Maar je zou toch hopen dat, als de muziek het al niet is, de teksten toch ietwat ingenieuzer zouden zijn.”

De Volkskrant ★★

Volgens de recensie van de Volkskrant wemelt het album van de platitudes en slechte rijmpjes:

“En als ze dan echt even een serieuze vraag stellen zoals in ‘Stop met kijken’ (“Ben ik nu gek of niet of komt het door de speed”) dan klinkt het beoogde gospelgeluid zo over de top dat ze hun doel voorbijschieten. Een waarschijnlijk serieus bedoeld liedje als ‘Het is voorbij’ wordt ondanks de smekende zang door de tekst (“Jij bent alles wat een man kan vragen/Voor altijd herinner ik me mooie dagen”) vooral ridicuul.”

Het Nieuwsblad ★

Volgens de recensie van Het Nieuwsblad lijken de ex-stukadoors nu al vervloekt door hun eigen succesformule:

“Album twee is gewoon ondermaats. Niet dat Goldband met z’n kermispop ooit de Louis Paul Boonprijs claimde. Máár: het was geestig. Eerst als antigif voor de lockdowndip, dan als repliek op de sérieux van festivals. Er stak knaldrang in (‘Noodgeval’), grandeur (‘De langste nacht’), weerhaken (‘Witte was’), emo (‘Kinderwens’) en een neus voor hits (zie alle voorgaande). En bovenal, humor. Zeventien songs ten spijt, het lachen vergaat je snel op Samen Tegen Elkaar.”

Nieuwe concerten

Na dit koude ontvangst is het nu aan Goldband om de kracht van de plaat over te brengen wanneer ze het live gaan spelen. Het optreden van Goldband op Lowlands 2022 was een knaller en hebben de verwachtingen voor de headlineshow op aankomende editie hooggespannen.

De try-out shows voor het nieuwe album in de EKKO en de Muziekgieterij zijn inmiddels al uitverkocht. Wat is jouw mening over Samen Tegen Elkaar? Laat het ons weten via het Festileaks Forum of discussieer erover mee in de WhatsApp community.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.