Dit is de Festivalacts Top 100 van 2022

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Festileaks organiseert jaarlijks de Festivalacts Top 100: een zoektocht naar hét beste festivaloptreden van de afgelopen zomer. Na twee lange jaren zonder festivals voelde het weerzien dit jaar extatisch. Vrijwel alle acts zetten hun beste beentje voor om het aanwezige publiek op de festivalweides een onvergetelijke show voor te schotelen, maar er kan er maar één de winnaar zijn: Goldband is de allerbeste festivalact van 2022!

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Uit een longlist van duizenden artiesten die deze zomer actief waren in het festivalcircuit, konden festivalbezoekers de afgelopen dagen stemmen op minimaal drie en maximaal tien van hun favorieten. In totaal werden er 5.687 stemmen uitgebracht met als resultaat: een waanzinnige lijst met de 100 beste festivalacts van 2022.

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

1. Goldband

Het was afgelopen zomer vrijwel onmogelijk om de Boys van Goud mis te lopen. Van Dauwpop tot Solar en van Down The Rabbit Hole tot Wildeburg: Goldband maakte een enorme ereronde langs de Nederlandse en Belgische festivalweides. Overal zetten de zangers de tent op zijn kop. Met echte festivalbangers zoals ‘Witte Was’, ‘Mijn Stad’ en ‘Dit Is Voor Jou’ gingen alle voetjes van de vloer en werd elke keel ruw geschreeuwd. Daarom is er geen ontkennen meer aan: Goldband is dé festivalact van 2022!

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Stromae

Ruim zeven jaar was het stil rondom Stromae. De Belgische zanger verruilde zijn excentrieke muziekcarrière voor eentje achter de schermen toen hij besloot zich voornamelijk te richten op zijn werk als regisseur. Op Lowlands bestijgt het hiphop-wonder echter met hernieuwde energie de planken van de Alpha. De maestro himself wordt omringd door vier muzikanten. Zij staan allemaal op hun eigen eilandje – Kraftwerk-style – en deze eilandjes bewegen ook.

Van de gezichtsuitdrukkingen tot zijn intonatie: Stromae doet er alles aan om zijn publiek voor zich te winnen en met succes, want hij wordt door Festileaks-lezers uitgeroepen tot de beste act van Lowlands 2022. Een meer dan terechte tweede plek dus.

Photo: Femke Valks / Festileaks

3. Pearl Jam

Eddie Vedder breekt tijdens het optreden op Pinkpop het ijs door een brief voor te lezen in het Nederlands. Oké, het is ietwat cliché en hij vertelt in grote lijnen hetzelfde verhaal over ‘de cameraman uit 1992’ als hij ook bij de laatste passage van Pearl Jam in Nederland deed, maar hij komt ermee weg. Het verhaal klinkt oprecht, net als de uitvoering van de vele Pearl Jam-klassiekers op de setlist. Tussen startshot ‘Even Flow’ en setcloser ‘Alive’ komt de stoomtrein uit Seattle niet meer stil te staan en laat Pearl Jam zien waarom de band na ruim 30 jaar nog altijd het grootste podium én een plekje in de Festivalacts Top 100 van 2022 verdient.

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Ruben Bodelier / Festileaks

4. Nick Cave & The Bad Seeds

Toen enkele maanden geleden het tragische overlijden van Nick Cave‘s oudste zoon Jethro Lazenby bekendraakte, werd gevreesd dat hij zijn tour zou annuleren. Maar sinds de dood van zijn zoon Arthur in 2015 is touren voor hem ook rouwverwerking. Dus stond hij begin juni toch op Primavera Sound, kwetsbaar maar niet verslagen. Een worstelende Nick Cave vond deze zomer vooral steun bij zijn publiek en wist al het leed om te zetten in een memorabele festivalshow.

Metallica-mad-cool
Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

5. Metallica

Metallica stormt nog net zo hard als in 2014. De eer om voor het eerst in drie jaar tijd een dag in Landgraaf af te sluiten is aan de thrashmetalband uit Californië. Dat het publiek het headbangen na al die tijd nog niet is verleerd, is te danken aan de nog altijd even harde gitaarriffs die je om de oren vliegen. Op Pinkpop en Rock Werchter oogst de ruim twee uur durende show veel lof. Het is een groots weerzien in de Benelux tussen het publiek en de grootste metalact ter wereld.

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

6. Fontaines D.C.

Als er één alternatieve muziekstroom zichzelf (opnieuw) geprofileerd heeft door ‘unieke expressie’ dan is het wel de hedendaagse post-punk. Fontaines D.C. werd ooit als dichtcollectief opgericht, maar is inmiddels de muziekband die de laatste postpunkgolf naar een hoger niveau tilt. Stuwende drums, echoënde gitaren, een bas die zich constant herhaalt en een geboren frontman genaamd Grian Chatten zijn de ingrediënten voor een wervelende show. Met een discografie startend in 2019, leek het hoofdpodium wat voorbarig. Maar de energie van de band en vooral het charisma van de zanger bewijzen dat ze op het grote podium thuishoren. Fontaines D.C. over drie jaar headliner op Best Kept Secret?

Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

7. Froukje

Froukje is een van de snelst rijzende sterren van de popmuziek. Haar corona-anthem ‘Ik Wil Dansen’ werd zelfs uitgeroepen tot Song van het Jaar 2021. Dan kan een uitgebreide rondgang langs de festivals natuurlijk niet ontbreken. Op onder andere Pinkpop, Lowlands, Sziget en Pukkelpop besteeg zij deze zomer het podium. En hoe! Op Lowlands speelde ze bijvoorbeeld al vroeg op de dag de Bravo plat. Al haar nummers werden passievol meegezongen door het aanwezige publiek. Daarnaast debuteerde ze daar ook haar nieuwe single ‘Nooit Meer Spijt’. Absoluut geen verrassing in de top 10 dus!

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

8. The War On Drugs

Er wordt volop gedanst en met name veel geknuffeld bij The War on Drugs op Down The Rabbit Hole. De zorgvuldig opgebouwde stadionrock van The War On Drugs valt als een warme deken over de festivalweide, met een publiek dat er maar al te graag onderkruipt, zich er als een burrito invouwt en van ganse harte de liefde viert. Liefde voor de onmiskenbare anthems ‘Red Eyes’ en ‘Under The Pressure’, liefde voor Down The Rabbit Hole en voor elkaar. De looks en praatjes van een echte rockster heeft Adam Granduciel niet. De gave om vakkundig de laatste festivaldag in het slot te gooien heeft hij gelukkig des te meer.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

9. Arctic Monkeys

Elf jaar moesten we wachten tot de grote terugkeer van de Monkeys op Lowlands 2022. Maar zoals het cliché gaat, het was het wachten waard. De Britse band speelt een strakke set vol hits én minder bekende albumtracks – tot grote vreugde van de fans. Tot nieuwe muziek kwam het helaas op Lowlands niet, al werd er enkele dagen later wél een gloednieuw nummer gespeeld en vervolgens zelfs een nieuw album aangekondigd. Na deze succesvolle passage langs de festivals én het uitzicht op nieuw materiaal is het oordeel duidelijk: de Arctic Monkeys zijn back in business.

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Femke Valks / Festileaks

10. Volbeat

In december 2021 verscheen het meest recente studiowerk Servant of the Mind, waarvan in de meeste van hun festivalsets maar liefst vier tracks de revue passeerden. Met dit nieuwste wapenfeit zetten ze hun bewezen koers voort: catchy hardrocknummers met af en toe een bombastische metalbreak. Voorafgaand aan ‘Shotgun Blues’ vraagt Poulsen een beetje spottend: “Wie van jullie heeft het album al gekocht?” en telt vervolgens vijf handjes in de lucht. Toch wordt het nieuwe materiaal uitstekend ontvangen door het publiek op onder andere Pinkpop en Graspop. Zowel de fans als de critici zijn het erover eens: er zit nog zeker geen sleet op de rijke carrière van Volbeat.

De volledige Festivalacts Top 100 van 2022

  1. Goldband
  2. Stromae
  3. Pearl Jam
  4. Nick Cave & The Bad Seeds
  5. Metallica
  6. Fontaines D.C.
  7. Froukje
  8. The War on Drugs
  9. Arctic Monkeys
  10. Volbeat
  11. IDLES
  12. Royal Blood
  13. Tame Impala
  14. Son Mieux
  15. Nothing But Thieves
  16. The Killers
  17. Fred again..
  18. Eefje de Visser
  19. Phoebe Bridgers
  20. Oscar and the Wolf
  21. Gorillaz
  22. The Smile
  23. De Staat
  24. Michael Kiwanuka
  25. Twenty One Pilots
  26. Bicep
  27. Red Hot Chili Peppers
  28. Sam Fender
  29. King Gizzard & The Lizard Wizard
  30. Caribou
  31. Frank Carter & The Rattlesnakes
  32. Turnstile
  33. Joost
  34. Muse
  35. The Strokes
  36. Hang Youth
  37. Imagine Dragons
  38. The Opposites
  39. Balthazar
  40. Jungle
  41. Pendulum
  42. Dua Lipa
  43. Wet Leg
  44. Beach House
  45. Little Simz
  46. Lorde
  47. Fever 333
  48. Iron Maiden
  49. KI/KI
  50. The National
  51. Big Thief
  52. Måneskin
  53. Prins S. en de Geit
  54. Tash Sultana
  55. alt-J
  56. Slipknot
  57. Antoon
  58. Daði Freyr
  59. Polo & Pan
  60. Lewis Capaldi
  61. dEUS
  62. Bring Me the Horizon
  63. Greta Van Fleet
  64. Nile Rodgers & Chic
  65. girl in red
  66. Editors
  67. Florence + The Machine
  68. Haim
  69. RÜFÜS DU SOL
  70. Moderat
  71. Nightwish
  72. Inhaler
  73. Louis Tomlinson
  74. The Murder Capital
  75. slowthai
  76. Dubioza Kolektiv
  77. Viagra Boys
  78. Tramhaus
  79. GO_A
  80. Green Day
  81. Alestorm
  82. De Dijk
  83. Liam Gallagher
  84. Pixies
  85. Parcels
  86. Rowwen Hèze
  87. Wolf Alice
  88. Beck
  89. Placebo
  90. Sylvie Kreusch
  91. The Lathums
  92. Sigrid
  93. Black Pumas
  94. Coloray
  95. Kensington
  96. Bazart
  97. Jessie Ware
  98. Metronomy
  99. black midi
  100. Glass Animals

Beluister de Festivalacts Top 100 van 2022 op Spotify

Neem een diepe duik in al je festivalherinneringen met onze speciale Spotify-playlist! Herbeleef het optreden van je favoriete act óf ontdek al het gaafs dat je hebt gemist, zodat je volgend seizoen goed beslagen ten ijs komt. Alle 100 beste festivalartiesten van afgelopen zomer komen voorbij!

Volg ook ons Spotify-kanaal voor alle festival-playlists en afspeellijsten van onze favoriete festivalacts.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy