Wat doet Skrillex bovenaan al die festivalposters van Lowlands, Sziget en Pukkelpop?

De meeste artiesten bovenaan de festivalposters zijn bij het grote publiek redelijk bekend. Skrillex zal misschien een belletje doen rinkelen maar grote kans dat je minder bekend bent met zijn muziek. Toch hebben zowel Lowlands 2024 als Pukkelpop 2024 en Sziget 2024 hem een hoge plek op de affiche gegeven. Dat dat eigenlijk helemaal niet zo gek is, heeft een aantal redenen.

Sonny John Moore, beter bekend als Skrillex, is een Amerikaanse DJ en producer. Op Lowlands en Pukkelpop is hij de afsluiter van de tweede podia, respectievelijk de Bravo en de Marquee. In Hongarije staat het dubstep-icoon op de laatste dag van het festival vóór headliner Fred again... Daar sta je natuurlijk niet zomaar. Wij vertellen je waarom Skrillex die spots verdient en waarom je zeker moet gaan kijken op een van de festivals.

Prominente naam in het verleden

Hoewel het anno 2024 lijkt dat het tweede podium afsluiten misschien wel wat hoog gegrepen is voor Skrillex, zou je bijna vergeten dat hij al eerder zulke spots kreeg. In 2012 was de DJ zelfs headliner op de zaterdag in Biddinghuizen. Twee jaar later was de Amerikaan danceafsluiter na Metallica op het Belgische Rock Werchter 2014. Toch niet de minste festivals om als laatste op de main stage te spelen.

Kneiters van hits

Om het afsluiten van de Bravo en de Marquee te rechtvaardigen heb je natuurlijk wel een aantal bekende tracks nodig. Laat Skrillex nou net een aantal kneiters van hits hebben. Zo heeft de Amerikaanse DJ bijvoorbeeld samengewerkt met niemand minder dan Justin Bieber en Diplo op ‘Where Are Ü Now?’. Ook zijn remix van Kendrick Lamar’s ‘HUMBLE’ rekent waarschijnlijk op veel herkenning.

Nog zo’n nummer die je weer even helemaal terugbrengt naar begin jaren ’10 is ‘Bangarang’. Voor zowel de single als de gelijknamige EP ontvangt Skrillex een Grammy Award. En wat te denken van ‘Make It Bun Dem’, opgenomen met Damian Marley, de zoon van?

Opmars van de DJ als headliner in heel festivalland

Elektronische muziek is hedendaags niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Die populariteit qua streams is iets wat zich ook vertaalt naar posities op festivalaffiches in onze landen. Nu heeft Lowlands ervaring met het boeken van elektronische headliners zoals vorig jaar nog publieksfavoriet Underworld en de Vlaamse Charlotte De Witte die deze zomer ook weer op Pukkelpop te vinden is. Maar daarin zijn ze al lang niet meer de enige.

Deze zomer nemen veel DJ’s ook hoge spots in op de alternatieve festivals in de Benelux zoals Calvin Harris op Pinkpop en Justice op Best Kept Secret. Dancemuziek leeft bij veel festivalgangers, waardoor de festivalweides vaak goed vol staan. Zo zal het vóór Skrillex bijvoorbeeld ook erg druk zijn naar verwachting bij Peggy Gou in de Alpha. DJ’s veroveren in heel de Benelux niet alleen de festivalnachten maar ook de dagprogramma’s.

Allemansvriend

“Teert Skrillex dan alleen maar op succes uit het verleden?”, absoluut niet! Als muzikale duizendpoot heeft de DJ zich doorontwikkeld, wat hem een gerespecteerde allemansvriend in de dancewereld maakt. Zo heeft hij met ‘Baby Again..’ weer een hit te pakken in samenwerking met Fred Again.., die andere headliner op zowel Pukkelpop als Lowlands en Sziget. Ook de Belgische Four Tet mag hij tot zijn inner circle rekenen en met z’n drieën sloten ze, na het annuleren van Frank Ocean, het tweede weekend van Coachella 2023 af.

In de Benelux wisselen Skrillex en Fred Again.. elkaar af qua festivaldag, maar op Sziget staan ze dus na elkaar geprogrammeerd. Het doet ons een klein schietgebedje maken dat ze bij elkaars set verschijnen om even samen het publiek in volledige extase te brengen.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.