⁠Bevingen in Rotterdamse woontoren kwamen waarschijnlijk door Goldband

Goldband
Photo: Presskit Goldband

Dat Goldband weet hoe ze een feestje moeten bouwen wisten we al, maar tijdens het Bevrijdingsfestival in Rotterdam vorig jaar namen ze de uitspraak “het dak eraf feesten” wel héél serieus. Hun knallende optreden zorgde namelijk voor flinke trillingen in de nabijgelegen Willemstoren. Bewoners van het flatgebouw dachten zelfs even dat er sprake was van een aardbeving.

De Haagse band trad vorig jaar tijdens Bevrijdingsdag op bij de Euromast. Terwijl hun beats door het park knalden, begon de Willemstoren letterlijk te schudden. Bewoners in de bovenste verdiepingen merkten het als eerste en verlieten uit voorzorg zelfs hun appartementen.

Onderzoeksbureau TNO onderzocht de zaak en ontdekte dat de tijdstippen van de trillingen precies samenvielen met de beats van de nummers van Goldband. De exacte oorzaak blijft echter onduidelijk, aangezien er geen trillingsmeters in de Willemstoren aanwezig waren. Voor het onderzoek maakte TNO gebruik van data van de naastgelegen Zalmhaventoren, waar trillingen werden gemeten die overeenkomen met de timing van Goldbands optreden.

TNO benadrukt dat de trillingen geen gevaar vormden voor de constructie van het gebouw. De bewoners konden dan ook veilig terugkeren naar hun appartementen nadat de brandweer en Bouw- en Woningtoezicht hadden vastgesteld dat er geen risico op instorting was.

Het Bevrijdingsfestival blijft ondanks deze gebeurtenissen een vaste locatie in Rotterdam, met de bevestiging dat toekomstige evenementen geen risico vormen voor de gebouwen in de buurt.

Bevrijdingsfestival Limburg Logo

Bevrijdingsfestival Limburg 2025

Locatie
Nederland
Roermond, Nederland
Datum 5 mei 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen