Bon Iver hint naar nieuwe muziek; festivalshows op komst?

Bon Iver 2010
Photo: D.L. Anderson

Nieuwe muziek van Bon Iver lijkt in aantocht. De socialmediakanalen van het Amerikaanse muziekensemble vertonen hoopgevende activiteit. Zou er met een kersverse plaat ook een nieuwe festivaltour op de horizon liggen?

Zowel op Instagram als op X hint Bon Iver naar nieuwe muziek. Eerst was daar de plotselinge verandering van profielfoto –  wat al de nodige geruchten op gang bracht – maar nu staat er ook iets wat lijkt op een preview video online.

In de vrij korte zwartwit clip is Justin Vernon te zien met een cowboyhoed op, gevolgd door een pre-save link en de naam van het platenlabel Jagjuguwar. Via de link komen geen andere details bovendrijven, waardoor fans zich afvragen of er een nieuw nummer of een nieuw album in aantocht is. Het feit dat ook de hele website van Bon Iver een ander jasje heeft gekregen, hint in ieder geval op een groot project.

Nieuwe festivaloptredens?

Bij een nieuwe plaat hoort doorgaans ook een bijbehorende reeks aan concerten. Dit biedt dus ook hoop voor nieuwe festivaloptredens van Bon Iver. De band was voor het laatst te zien op de Nederlandse festivalweide in 2019, toen Justin Vernon en zijn muzikale metgezellen headliners waren van Best Kept Secret 2019. Het optreden gooide hoge ogen, en leverde Bon Iver een plek #33 op in de Festivalacts Top 100 van 2019.

Op welk festival hoop jij Bon Iver in de toekomst te zien? Wellicht een terugkeer naar BKS?

Vijf jaar van afwezigheid

Singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist Justin Vernon schiep Bon Iver in 2006 als voertuig om zijn introspectieve indiefolk met de wereld te delen. Door de jaren heen werd dit alsmaar experimenteler. Sinds 2020 blijft die wereld verstoken van nieuwe muziek, maar daar lijkt nu dus verandering in te komen.