Kanshebbers: wie vervangt Stromae op Down The Rabbit Hole 2023?

Photo: Kamiel Scholten (Down The Rabbit Hole 2019)

We zagen hem al een beetje aankomen maar dat maakt het niet minder zuur. Stromae heeft Down The Rabbit Hole 2023 afgezegd. Dit betekent dat er een vervangende headliner zal moeten komen.

Stromae stond gepland om de zaterdagavond af te sluiten op de Hotot dit jaar. Helaas heeft hij vanwege gezondheidsproblemen de rest van zijn Multitude Tour af moeten zeggen. Natuurlijk is dan meteen de vraag: wie wordt de (nieuwe) derde headliner van Down The Rabbit Hole 2023? We hebben de tourschema’s er op nageslagen en dit zijn de kanshebbers.

Een kleine disclaimer is wel op z’n plaats. Het kan natuurlijk dat DTRH een al geboekte act doorschuift naar de headline-spot. Dit lijstje is een overzicht van artiesten die zaterdag 1 juli vrij hebben in hun tourschema, in de buurt zijn en daarom wel eens een belletje uit Beuningen kunnen verwachten.

Photo: Neil Krug

Lana Del Rey

In het verleden hebben we het er al vaker over gehad dat Lana Del Rey een unieke headliner zou zijn voor Down The Rabbit Hole. Die zeker een betoverende show neer kan zetten. Bente Bollmann van Mojo vertelde in 2020 nog dat ze haar hadden geprobeerd te boeken, maar dat ze toen helaas niet beschikbaar was. Dan toch maar in 2023? Dit jaar is ze de week voor DTRH te vinden op Glastonbury 2023 in Engeland en de week na DTRH in Canada. Een weekendje Beuningen past er dus mooi tussen.

Rosalía
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Rosalía

De Spaanse superster Rosalía was misschien wel dé highlight van Coachella 2023. Met een geweldige stem en al even spectaculaire show is ze een graag geziene gast op de festivals. In 2019 stond ze al op DTRH en komende zomer is ze onder andere te zien op Rock Werchter. Een kleine oversteek naar Nederland is dus niet onwaarschijnlijk. Wel betekent het dat ze drie dagen achter elkaar moet optreden. Rosalía zou zeker een vervanger van formaat zijn.

Jane Monae
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Janelle Monàe

Dat dezelfde acts op Down The Rabbit Hole en North Sea Jazz staan is niet heel gebruikelijk, maar het is zeker wel eens eerder gebeurd. In 2019 stond Janelle Monae nog op beide festivals. Allebei worden ze georganiseerd door Mojo, wat het makkelijk maakt om artiesten te delen. Zeker omdat North Sea Jazz toch al uitverkocht is.

Dit jaar treedt Janelle Monáe ook weer op in Rotterdam. Het weekend van DTRH is ze op vrijdag (30 juni) te vinden in Zwitserland en zondag (2 juli) in Engeland. Precies op zaterdag heeft ze dus nog een mooi gaatje voor een optreden op de Hotot.

Lizzo

Een zangeres die bekend staat om haar krachtige stem en positieve boodschap van zelfacceptatie en lichaamspositiviteit zou ook een mooie headliner zijn voor Down The Rabbit Hole. Lizzo staat 30 juni nog op Lollapalooza Stockholm en 3 juli moet ze in Luxemburg zijn. 1 juli in Beuningen past daar dus precies mooi tussen.

Een week later (9 juli) is Lizzo ook weer te vinden op North Sea Jazz 2023. Maar in geval van nood hoeft dat dus geen probleem te zijn.

Stormzy
Photo: Henry J Kamara

Stormzy

Wie ook op North Sea Jazz 2023 staat is Stormzy. Verder is de Britse rapper niet heel druk deze zomer. Naast een grote headline-show op All Points East in Londen staat hij op Rock Werchter 2023. Dit is hetzelfde weekend als DTRH én praktisch bij de buren, dus de oversteek naar de Groene Heuvels is makkelijk. Stormzy heeft zaterdag 1 juli nog niets in zijn tourschema staan.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Arctic Monkeys

Na twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome dit voorjaar kunnen we alleen maar hopen dat Arctic Monkeys met deze spectaculaire show nog een keer in Nederland willen optreden. De band speelt inmiddels hit na hit en zelfs bij het jonge publiek valt dit enorm in de smaak. Deze zomer gaan de Monkeys weer langs verschillende festivals in Europa. Tijdens het weekend van Down The Rabbit Hole staan ze op Rock Werchter, waar ze de zondagavond afsluiten. Zaterdag 1 juli in Beuningen zou dus prima kunnen.

Sam Smith

Momenteel is Sam Smith bezig met de Gloria-tour, waarbij hen door heel Europa reist en halverwege juli de oversteek naar Amerika maakt. Op 1 juli heeft hen nog niks in hun tourschema, waarin een optreden op de Groene Heuvels mooi zou passen. Op 5 juli staat hen vervolgens op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland, dus is er ruim de tijd om door te reizen.

Photo: Ben Houdijk

Royal Blood

De Britse rockband Royal Blood staat bekend om z’n geluid en optredens. Deze zomer heeft het duo een drukke agenda met veel verschillende tourdata. Op 1 juli hebben ze nog geen optreden gepland, terwijl ze de dag ervoor (30 juni) in Lissabon staan en de dag daarna (2 juli) in Toulouse, Frankrijk. DTRH meepakken zou dus wel betekenen dat ze drie dagen achter elkaar moeten optreden, wat ze niet vaak lijken te doen.

Jungle

Vorig jaar stonden ze in een uitverkochte AFAS Live en waren ze een parel op de poster van Lowlands. Rondom DTRH staat Jungle op 30 juni met een DJ-set in Lissabon, Portugal. Zaterdag 1 juli is nog een vrije dag in het tourschema. Wat alleen niet meehelpt is dat er tot 26 augustus alleen maar DJ-sets en geen live optredens gepland staan. Maar wie weet maken ze voor het publiek op de Groene Heuvels een uitzondering.

Photo: Ben Houdijk

Bon Iver

Na een heerlijk concert in de Ziggo Dome in november is Bon Iver 6 juni 2023 ook weer terug in 013. Het is dus vrij onwaarschijnlijk dat Justin Vernon en co. drie weken later nog op Down The Rabbit Hole zullen staan, maar je weet het nooit. Headlinen kunnen ze wel, zo stonden ze in 2019 nog op Best Kept Secret. Op 19 juni staat de indiefolkband nog in Bonn, Duitsland en daarna moeten ze pas 23 juli in Chicago zijn. Wel genoeg tijd dus om even langs te komen.

Sam Fender

Sam Fender

Dan kijken we nog even verder op het affiche van Rock Werchter. Hier staat namelijk ook Sam Fender, op donderdag 29 juni. Een zanger die ook mooi zou staan op het affiche van Down The Rabbit Hole. Alleen neemt het boeken van Sam wel enige risico’s met zich mee. De zanger cancelt namelijk zelf ook vaak last-minute festivalshows, waaronder Rock Werchter en Sziget. Maar als hij komt, is het wel altijd een fantastisch optreden. Het weekend van DTRH hoeft de Brit naast Rock Werchter 2 juli pas weer in Zwitserland te zijn, dus dat is allemaal in de buurt.

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Nederlandse acts

Het is ook niet ongebruikelijk voor festivals om last-minute een Nederlandse vervanger te boeken. Ze zijn immers vrij snel in de buurt en vinden het zelf ook leuk om een thuiswedstrijd te spelen. Zo hebben De Staat, Goldband en Typhoon wel een leeg plekje in de agenda op 1 juli. The Opposites staan ’s middags tot 15:00 op Rock Werchter te spelen, dus zouden de headline-spot op Down The Rabbit Hole met wat goede wil ook kunnen halen. Allemaal geen onwaarschijnlijke scenarios.

Zijn dat alle mogelijkheden?

Dat een headliner afzegt, is voor Down The Rabbit Hole natuurlijk een horror-situatie, waar ze creatief mee zullen moeten omgaan. Voor de meeste artiesten zit de zomer namelijk al bomvol. Naast bovenstaande hebben wij nog veel meer schema’s gecheckt. Hierop afgaande lijken de volgende artiesten, die wel op tour zijn, ons niet waarschijnlijk: alt-J, Fatboy Slim Iggy Pop, Jamie xx, The Killers, Liam Gallagher, Lil Nas X, Lorde, Mumford & Sons en Skrillex.

Denk je nou dat wij dé grote kanshebber missen? Of wil je graag mee speculeren wie de vervanger wordt? Praat dan mee op ons DTRH-forum!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.