Goldband zet geslaagd feest neer als Lowlands-headliner, maar vergeet het einde

Goldband @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Twee jaar geleden stond het Haagse collectief ook al op de Alpha. Nog nooit was het zo druk rondom de mainstage van Lowlands als die zaterdagmiddag tijdens Goldband. Het dak ging er nog net niet van af, maar er gingen wel dingen stuk, zoals Karels broek. Overtreffen zij vanavond hun passage van 2022, of maakt het nieuwe album Samen tegen elkaar iets heel anders los?

Al vroeg vertrekken veel festivalbezoekers naar de Alpha. Stromen mensen gaan toch wel voor die Nederlandse main stage-afsluiter van het weekend. We nemen je mee in de grootste show die het viertal tot nu heeft gespeeld. Wat trekken ze allemaal uit de kast om deze headlinespot te vullen?

Goldband
Photo credit: Lotte Spek / Festileaks (Lowlands 2024)

Een start met spektakel

Op het podium staat een grote constructie. Zal het dan toch? Blijkbaar zit het trio al een tijdje bovenin de Alpha-mast, want de show begint hier, ver boven het publiek. Een start die de hooggespannen verwachtingen tegemoetkomt. Eén grote vuurwolk ontstaat boven de mast en Boaz, Milo en Karel gaan één voor één met groot spektakel naar beneden. Karel eet een banaan en Milo zwaait met zijn Palestijnse sjaal. De bass staat al goed ingesteld en Boaz zet een grandioze adlib in. ‘Rubber & Asfalt’ is de eerste track die gespeeld wordt, eentje die qua titel goed bij de ambiance van Lowlands past.

De Haagse mannen hebben goed nagedacht over hun outfit. Met een semi-steampunk-outfit staan ze goed in de schijnwerpers. Boaz heeft spikes in zijn haar met een sex symbol jas, Karel heeft een leren jack met de tekst schwein aan, Milo draagt (af en aan) een Palestijnse sjaal, Wieger draagt een netpanty.

Boaz praat met het publiek “Wie heeft gewacht op dit moment? Het is echt handjes wrijven om hier met familie, vrienden en lotgenoten te staan, dit wordt er eentje! Sluit je ogen en besef wie er allemaal om je heen staan en voel elkaar in de lucht. Vibraties, frequenties, Lowlands let’s gooooo”. Aan de gezichten van Goldband te zien is dit ook echt een show waar ze lang naar uitgekeken hebben. Het plezier straalt er echt vanaf.

Goldband
Photo credit: Lotte Spek / Festileaks (Lowlands 2024)

De setlist en nieuwe tracks

Over smaak valt te twisten, vooral ook bij het nieuwe album wat veel kritiek voor haar kiezen kreeg. Maar hoe pakt dat nu live uit met een kolkende mensenmassa die we op Lowlands gewend zijn? De setlist telt 15 tracks, waar de twee albums goed in zijn vertegenwoordigd.

  1. Rubber & Asfalt
  2. Rommel
  3. Ja ja nee nee
  4. Keer op keer
  5. Naakt op het plein
  6. Sex
  7. FML
  8. Noodgeval
  9. You & Me
  10. Mijn Stad
  11. Hou het simpel
  12. Requiem
  13. Witte was
  14. Vuur & Vlam
  15. Stop met kijken

Middenin de tent, op de heuvels en achterin bij het water kent iedereen vooral de oude teksten helemaal uit hun hoofd, maar het nieuwe album gaat er ook aardig in. In het publiek zien we een aantal Haagse vlaggen, ontelbaar aantal takken voor de afsluitende avond, maar vooral heel veel zingende vriendengroepen.

Tijdens ‘Vuur & Vlam’ komen letterlijk de vlammen uit de Alpha spuwen, waarbij Goldband zelf nog net niet hun wenkbrauwen kwijtraken. Een mooi moment voor Milo om ‘Free Palestina’ te roepen. Boaz zegt later zelfs dat dit de laatste Lowlands ooit is en dat daarom iedereen mee moet doen.

Het publiek eet kortom uit de hand van Goldband, hoewel de zangkwaliteiten met het nummer slechter worden. Ook dat lijkt de aanwezige festivalgangers nauwelijks uit te maken, als er maar gedanst kan worden.

Goldband
Photo credit: Lotte Spek / Festileaks (Lowlands 2024)

Minder verrassingen dan verwacht

Met een zipline de show beginnen is wel een statement, en er zijn een hoop mooie interacties tussen de bandleden. Tijdens ‘Sex’ komt bijvoorbeeld de hele salsaschool van Zeewolde het podium op voor een snelle dans. Daarnaast zien we een ‘aanzoek’ van Milo aan Karel, dat uitvloeit in de scheiding van ‘Hou Het Simpel’. Tijdens ‘Requiem’ slaat Milo een gitaar kapot, waarbij Boaz zegt “Behalve als je in Scheveningen woont, dan blijf je nog even leven”. Er gebeurt genoeg om te genieten, maar ergens mist toch die special touch die we als afsluiter verwachten.

Door de samenwerking met bijvoorbeeld Maan, zou je denken dat ze bij een liveshow nog meer uit de kast pakken om gasten erbij te betrekken. Dat bleef helaas uit, terwijl zij vorig seizoen bij (bijna) alle shows aanwezig was om het nummer ‘Stiekem’ meer te zingen.

Goldband
Photo credit: Lotte Spek / Festileaks (Lowlands 2024)

Onverwacht einde

De show laat wat te wensen over betreft zangkwaliteit en betreft echt grote verrassingen, maar is verder gewoon een groot vermakelijk feest. Tot ver achterop de Alpha-heuvels wordt een uur lang kei hard meegezongen en gedanst. In zoverre is de headlineshow van Goldband misschien niet monumentaal, maar wel goed geslaagd.

Wat dan wel een zure appel blijkt, is het einde van deze mainstage afsluiter. Je verwacht vuurwerk, confettikanonnen en een encore van jewelste. Maar dat blijft uit. Met nog bijna 10 minuten op de klok is het klaar en gaan de schermen al weer over op de Lowlands-TV-programmering. Huh? Het publiek blijft wat verbijsterd achter, maar het lijkt toch echt al klaar. Geen ‘Stiekem’, geen ‘De Langste Nacht’ of geen ‘Dit Is Voor Jou’, maar een vroegtijdige afsluiting van het grootste Lowlands-podium.

Goldband
Photo credit: Lotte Spek / Festileaks (Lowlands 2024)

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.