Tickets voor de reünietour van Oasis zijn officieel uitverkocht. “It’s good to be back”, zullen de gebroeders Gallagher denken, maar voor fans was de kaartverkoop een emotionele rollercoaster die eindigde in extase of teleurstelling. Dit kwam vooral door technische problemen en prijsstijgingen van Ticketmaster.
Zaterdagochtend was het zover: de kaartverkoop voor de reünieconcerten van Oasis begon. Honderdduizenden fans probeerden een ticket te bemachtigen via Ticketmaster. Dat ging niet zonder slag of stoot. De wachtrijen waren enorm, sommige fans stuitten op foutmeldingen en anderen werden zomaar uit de digitale wachtrij gezet.
De wachtrij voor de wachtrij
Eenieder die ooit een toegangskaart voor een gewild evenement heeft gekocht via Ticketmaster, weet dat het soms een frustrerend proces kan zijn. Je moet maar net geluk hebben en vooraan in de digitale wachtrij belanden. Nu was er echter zoveel internetverkeer op Ticketmaster, dat er zelfs een wachtrij voor de wachtrij was.
Wie door de initiële wachtrij kwam, moest vervolgens duizenden medefans voor zich dulden. Hoop werd geboden door de capaciteit van de locaties waar Oasis in 2025 zal spelen. Heaton Park in Manchester heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 80.000. Stel je had 15.000 wachtenden voor je, dan maakte je nog kans.
Dynamische prijzen
Voor veel kanshebbers werd deze hoop echter de grond in geboord toen zij ineens een foutmelding kregen te zien, door Ticketmaster werden uitgelogd, of toen de site in zijn geheel vastliep net nadat men vooraan in de rij kwam. Wie de neiging wist te onderdrukken om telefoon of computer het raam uit te smijten, moest weer achteraan aansluiten.
Na meerdere pogingen om de wachtrij te trotseren, werd de kans op een kaartje kleiner en kleiner. Daarbij werden de overgebleven kaarten duurder en duurder. Een ticket dat in de ochtend nog rond de honderdvijftig pond kostte, kostte in de middag meer dan driehonderd pond. Dat is tien keer meer dan een kaartje voor Oasis in 2009, toen de band uit elkaar ging.
De 15 jaar lange hiatus van Oasis heeft de band dus geen windeieren gelegd. En Ticketmaster evenmin. Wie van deze giganten aan het langste financiële eind trekt, is nog maar de vraag. De benadeelde fans waren het in ieder geval niet.