Vooruitblik Appelpop 2024: “De verbreding binnen het programma is nu duidelijk zichtbaar”

Foto: Lotte Brouwers (Appelpop 2022)

Eén van de hekkensluiters van het festivalseizoen is Appelpop 2024, dat op 13 en 14 september plaatsvindt. Festivalgangers mogen nog één keer naar buiten voor het najaar begint en trekken massaal naar Tiel voor dit festival. Wat kunnen we dit jaar verwachten en hoe organiseer je anno 2024 een gratis festival? Programmeur Martijn van Kuilenburg blikt vooruit op de aankomende editie: “Als naast de mainstage ook de kleinere podia kunnen rekenen op een massaal toegestroomd publiek, dan ben ik een blij man”.

Martijn kwam zo’n twintig jaar geleden bij Appelpop terecht, toen het festival nog klein was. “Ik mailde de organisatie dat hun festivalposter heel lelijk was en vroeg of ik een nieuwe mocht maken”, vertelt hij. “Ze zeiden ja. Later nam ik plaats in een werkgroep voor de marketing van het evenement. Negen jaar geleden ben ik toegetreden als bestuurslid. Mijn hoofdtaak is zorgen voor de inhoud van het festival: podia en randprogrammering. Tijdens Appelpop ben ik ook eindverantwoordelijk voor de productie.”

Foto: Claudia Angenent / Appelpop 2023

Experimenten

De afgelopen jaren heeft Appelpop aardig geëxperimenteerd met het programma, door onder meer nieuwe podia, areas en feestconcepten toe te voegen. “In 2019 besloten we dat Appelpop een nieuwe vorm moest krijgen”, vertelt Martijn. “Ik vond dat er veel acts waren die beter tot hun recht zouden komen in een tent dan op de mainstage. Kleinere acts kunnen zo voor groter publiek spelen zonder te verzuipen op een groot hoofdpodium. Daarom hebben we nu die tent, waar een intiemere sfeer hangt dan in de openlucht. Ook hadden we eerder niet echt ruimte voor dj’s of dance-acts, maar nu horen die concepten echt helemaal bij het festival.”

Echt grote experimenten hoeven we dit jaar niet te verwachten op Appelpop. “We hebben in 2019 gezegd: dit gaan we doen. Daar houden we ons aan, al schaven we het steeds bij om te zorgen dat het goed uitpakt”, zegt Martijn. “Qua programma hebben we de afgelopen twee jaar een hele goede mix van grote Nederlandse acts en wat alternatiever nieuw talent neergezet. Daardoor kunnen we het publiek nog steeds verrassen. Dit jaar staat bijvoorbeeld Merol op het hoofdpodium. Toen zij net haar single ‘LEKKER MET DE MEIDEN’ uitgebracht had, stond ze op ons derde podium. Daarna groeide ze door naar het tweede podium, dat werkte ook goed. Ik dacht: kan ze dan nu niet gewoon op de mainstage, als ons publiek dat zo leuk vindt? Zo groeien dat soort acts met je mee, op je eigen festival. Tegelijkertijd staat bijvoorbeeld Quique op ons tweede podium. Muziekliefhebbers zijn enthousiast, bij het grotere publiek is hij nog wat onbekend. Als het niet alleen bij de mainstage vol staat, maar ook de kleinere podia kunnen rekenen op een massaal toegestroomd nieuwsgierig publiek, dan ben ik een blij man.”

Merol op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Randprogramma

Naast bands heeft Appelpop nu ook diverse dj-concepten. “Dat heeft ook deels te maken met de kosten, maar veel mensen hebben daar interesse in, als je ziet hoeveel man bij 90’s NOW staan te dansen”, zegt Martijn. “Het is ook nog altijd een verrassing dat de silent disco zo ontplofte. Je kan bij Appelpop makkelijk naar binnen en naar buiten lopen, dus we zagen dat mensen overdag naar Racoon kwamen kijken, naar huis gingen en dan ’s avonds pas weer terugkeerden voor Chef’Special. Door meer randprogrammering aan te bieden op het terrein blijven bezoekers ook langer.”

“Dit jaar kijken we wel naar hoe we meer rust kunnen bieden op het terrein. De silent disco gaat bijvoorbeeld naar een andere locatie om plaats te maken voor een biertuin. Hier kan je een speciaalbiertje of wijntje halen en even chillen”, legt Martijn uit.

Foto: Claudia Angenent (Appelpop 2019)

Beer only-barren

Voor Appelpop was voor aankomende editie vooral de horeca een punt van aandacht. “Daar wilden we absoluut aan werken”, vertelt Martijn. “Mensen moesten lang wachten bij de bar, het was druk. Dat kwam niet door te weinig personeel, maar door te weinig uitgiftelocaties die niet genoeg verspreid waren. Er zijn daarom dit jaar meer horecaverkooppunten dan in 2023. Op het terrein staan bijvoorbeeld een aantal torens, die zijn verplicht om in geval van nood licht te kunnen schijnen. Hier hebben we met onze partner Heineken speciale beer only-barren in gemaakt.”

Ook zit er nu tien minuten tijd tussen de acts in het programma. “Zo hebben mensen meer tijd om na de shows eten of drinken te halen. Het terrein gaat ook elke dag een uur eerder open, dus we hebben dit jaar twee uur langer Appelpop”, zegt Martijn.

Foto: Chantal Sloep / Appelpop 2023

Gratis

Bezoekers hoeven voor Appelpop geen tickets te kopen. Hoe kan het festival anno 2024 toch gratis toegankelijk blijven, ondanks alle stijgende kosten? “Een gratis festival organiseren is lastig”, zegt Martijn. “Omdat het festival volledig draait op vrijwilligers, zijn er geen personeelskosten. Daarnaast hebben we een heleboel sponsoren, waarvan sommige al jarenlang geld of natura doneren. Daarbij kan je denken aan een transportbedrijf dat vrachtwagens ter beschikking stelt.”

“Tot slot zijn er de bezoekers. Ik wil niemand aansporen om te eten of drinken, maar het is hard nodig om het evenement te kunnen bekostigen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld de ‘Waarom is mijn bier zo f$%king duur?!‘-campagne, om daar aandacht voor te vragen. Als je naar Lowlands gaat, heb je al driehonderd euro betaald voor een ticket en dan moet je al je bier nog kopen”, zegt Martijn.

Niet vanzelfsprekend

Appelpop ontvangt geen subsidie. “Daarom is het lastig om het te financieren”, zegt Martijn. “Of er volgende edities van het festival zijn, is geen vanzelfsprekendheid meer. De enorme prijsstijgingen na corona beginnen af te vlakken, maar de kosten zijn nog steeds hoger dan vóór 2020. Dat moet terugverdiend worden. We hebben veel vrijwilligers die er volle bak voor willen gaan en sponsoren die met ons meedenken, maar de rek is er wel uit. Misschien is een gratis festival ook niet meer van deze tijd. Dat zou heel jammer zijn. Appelpop gaat nooit bezoekers vragen om tickets te kopen, dan is de ziel van het festival eruit. Daar zullen we altijd voor blijven strijden. Maar als het niet meer gaat, dan houdt het op. Dan gaan we misschien met een klein clubje iets nieuws verzinnen.”

Foto: Chantal Sloep / Appelpop 2023

Appelpop 2024

Martijn heeft veel zin in de aankomende editie. “Appelpop lijkt op papier een festival dat je op elke straathoek kan vinden, omdat je alleen de grote namen ziet. De verbreding binnen het programma van de afgelopen jaren is nu echter duidelijk zichtbaar. Ook de sfeer die er hangt is bijzonder. Het is een van de laatste zomerfestivals. Mensen kunnen nog één keer naar buiten gaan, dat zorgt wel voor een bepaalde atmosfeer in het publiek. Vorig jaar zeiden de leden van BLØF na hun show dat ze slechts twee of drie keer per jaar meemaakten dat jong en oud zó met hun nummers meezong als hier op Appelpop.”