Amsterdam Dance Event bestaat al 29 jaar, maar wat is het eigenlijk?

ADE 2023
Photo credit: Enrique Meesters / Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event (ADE) is het meest vooraanstaande en invloedrijke evenement voor de elektronische muziekindustrie. Met zowel een conferentie-, een festival- én educatieprogramma is ADE een ware broedplaats voor elektronische muziekprofessionals en een walhalla voor de dancefestivalganger. Van woensdag tot en met zondag kleurt de hoofdstad geel en zwart.

In 1995 richt Richard Zijlma in samenwerking met BUMA STEMRA het Amsterdam Dance Event op; een hotel aan de Vijzelgracht is dan de enige locatie. Het uitgangspunt was niet een feest met dj’s door de hele stad, maar een evenement waar dj’s hun producties konden pluggen bij platenlabels, zodat ze zichzelf verder op de markt konden brengen.

ADE 2023
Photo credit: Jasper ten Tusscher / Amsterdam Dance Event

De eerste editie was een succes en zo vindt in 1996 de tweede editie plaats. Het programma is uitgebreid naar een conferentie in De Balie, gevolgd door 30 optredens voor zo’n 300 bezoekers in Paradiso, Escape en De Melkweg. In deze beginjaren kan het evenement zich nog optrekken aan het succes van inmiddels legendarische clubs als RoXY en iT. De focus blijft echter liggen op het conferentiegedeelte. Het bij elkaar brengen van belangrijke spelers in de wereld van de dance is het doel.

ADE groeit uit tot massa-event

Na het wegvallen van RoXY en iT, springt ADE rond het jaar 2000 in het ontstane gat. Zowel de conferentie overdag als het festival ’s avonds groeien snel. Draaiden in 2004 nog ruim 200 dj’s en andere artiesten in meer dan 20 clubs voor zo’n 25.000 bezoekers, in 2012 waren er al 1.700 artiesten, die op 75 grote en kleine locaties voor ruim 200.000 bezoekers staan.

Door de jaren heen zijn er diverse sub-conferenties in het leven geroepen, zoals ADE Green, ADE Beats en ADE University. Ook is er voor dj’s, producers en andere artiesten overdag een speciaal programma onder de naam ADE Playground bijgekomen.

Amsterdam Dance Event anno nu

De enorme groei zorgt ervoor dat ADE wereldwijd op de kaart staat, waardoor allerlei externe partijen zich willen verbinden aan het evenement. Zo gaat in 2013 de DJ Mag Top 100 de samenwerking aan met ADE en wordt sindsdien de uitreiking gedaan tijdens het Amsterdam Music Festival, beter bekend als AMF, dat inmiddels is uitgegroeid tot een tweedaags festival in de Johan Cruyff ArenA.

ADE 2023 Melkweg
Photo credit: Linde Dorenbos / Amsterdam Dance Event

Het evenement bestaat inmiddels uit in totaal meer dan 1.000 evenementen op bijna 200 locaties verspreid over een multidisciplinair programma van vijf dagen en nachten. Met een recordaantal van 500.000 bezoekers in 2024 ademt Amsterdam tijdens ADE écht elektronische muziek. Ook grote festivalorganisaties als DGTL, Audio Obscura, Awakenings en Into The Woods zijn jaarlijks aanwezig met diverse evenementen.

‘Tot het gaatje gaan’

‘Tot het gaatje gaan’ is inmiddels meer regel dan uitzondering voor bezoekers van het Amsterdam Dance Event. Ontbijtsessies, grootse dagfestivals, clubbing, afterparty’s; als je wil kun je klokje rond uit je dak gaan. En dat vijf dagen en nachten lang. Partydrugs zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met ADE en daarom zorgt de organisatie dan ook voor uitgebreide voorlichting. Helaas mocht dit niet baten in 2014 en 2015, toen enkele bezoekers de dood vonden door middelengebruik. Ben jij van plan op ADE drugs te gebruiken? Lees je dan eerst in en laat vooral je drugs eerst testen!

ADE 2023
Photo credit: AM / Awakenings

Ook zonder ‘hulpmiddelen’, is Amsterdam Dance Event waarschijnlijk niet je gezondste week van het jaar. Urenlang dansen zonder voedzame stoffen is niet niks voor je lichaam. Wij begrijpen dit dilemma maar al te goed en daarom heeft Festileaks in samenwerking met Unity uitgezocht wat het beste partydieet is, zodat je 100% kan genieten en de rest van de week er wat minder futloos bij hangt. 

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2024

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 16 t/m 20 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Maar ook met lege portemonnee is er genoeg te beleven in de hoofdstad.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2024. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO Logo

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-20 oktober 2022
Line-up
Eric Prydz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.