Synthetische drugs: wat zijn het en wat doen ze?

ADE 2021
Photo credit: Amsterdam Dance Event

Volgende week is het weer tijd voor Amsterdam Dance Event. Een week die helemaal in het teken staat van elektronische muziek. De term ‘partydrugs’ is onlosmakelijk verbonden met de opkomst van deze muzikale stroming. Voornamelijk synthetische drugs zijn niet meer van de dansvloer weg te denken, maar wat zijn dat precies?

De meeste drugs zijn plantaardig: de basis van het verdovende middel komt gewoon voor in de natuur. Denk aan alcohol, opium, nicotine, cannabis en cafeïne. Synthetische drugs daarentegen zijn in het laboratorium gemaakte moleculaire verbindingen. Veel van deze ‘ontworpen’ stoffen vallen onder de Nederlandse Opiumwet. Dat betekent dat ze verboden zijn vanwege gezondheidsrisico’s. Het gebruik van drugs is dus niet zonder risico’s.

synthetische drugs
From: Wikipedia

XTC / MDMA

MDMA is geen nieuw middel, maar al meer dan honderd jaar oud. De stof werd voor het eerst samengesteld in 1912. In de jaren ’70 had MDMA een tijdlang een therapeutische toepassing. Psychiaters gebruikten het middel waardoor patiënten opener en emotioneel minder geremd werden. Vanaf 1980 werd XTC steeds vaker ook op straat verkocht. Het middel kwam terecht in kringen van hippies, yuppen en studenten. Toen house en techno als nieuwe muziekstromingen kwam opzetten, bleek XTC de perfecte drug voor nachtenlange dansmarathons.

XTC, MDMA, ecstasy, E, X of M is de meest gebruikte harddrug in Nederland. Bijna alle XTC-pillen bevatten MDMA. Er bestaat ook een poeder- en kristalvorm van XTC. Dat wordt vaak MDMA-poeder, -kristallen of kortweg M genoemd. De werkzame stof is in principe altijd hetzelfde: MDMA. En de chemische structuur van MDMA lijkt zowel op die van mescaline als van methamfetamine. De stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en de psychedelische effecten worden veroorzaakt door de neurotransmitter serotonine en in mindere mate door dopamine.

Effecten:
 • Psychisch:
  • Gelukzalig gevoel of warme gloed die door het lichaam stroomt
  • Energiek, helder, fit en alert
  • Euforie, opgewekt en vrolijk
  • Waarneming en geluiden worden intenser
  • Warm, open, verliefd, sterke behoefte aan contact, praten, intimiteit en vertrouwelijkheid
  • Bij hoge doseringen mogelijk verwardheid, angst en hallucinaties
 • Lichamelijk:
  • Verhoging hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur
  • Soms misselijkheid
  • Verminderde eetlust
  • Vergroting pupillen
  • Gespannen spieren
  • Stijve of gespannen kaken, knarsetanden
  • Droge mond en dorstig gevoel
  • Moeite met plassen
  • Toename uithoudingsvermogen
  • Soms zweten, misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid
Risico’s:
 • Oververhitting (hyperthermie)
 • Watervergiftiging (hyponatriëmie)
 • Leverschade
 • Serotoninesyndroom
 • Schade aan het gebit
 • Bad trip angstaanval
 • Psychische klachten
synthetische drugs

2C-B

2C-B wordt in 1974 ontdekt door Alexander Shulgin, een wetenschapper geïnteresseerd in psychoactieve stoffen. Net als XTC wordt deze drug in eerste instantie gebruikt in de psychiatrie. In de jaren ’90 verplaatst het gebruik zich naar de recreatieve sfeer. Tot 1997 is het middel bij smartshops te koop onder de naam Nexus.

2C-B is een tripmiddel dat vaak verkocht wordt als pil, meestal iets kleiner dan een XTC-pil. Het effect van 2C-B hangt af van de dosis. Bij hoge doseringen is het een tripmiddel, bij lagere doseringen lijkt het effect eerder op dat van xtc. Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht euforisch en stimulerend effect. Bij hogere dosissen vanaf 10 à 12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intenser, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. Doseringen boven 30 milligram zijn sterk.

Effecten:
 • Gevoel van verbondenheid en openheid
 • Euforie
 • Lachkick
 • Energie
 • Verandering in zintuiglijke waarneming
  • Zien: kleuren zijn intenser, vormen kunnen veranderen, muren lijken te ademen, gezichten kunnen er anders uitzien, tracers (meerdere versie van een vorm waarnemen, zoals bijvoorbeeld een hand als die beweegt),
  • Horen: muziekbeleving is intenser
  • Synesthesie: zintuigen lijken door elkaar te lopen. Je kan geluiden zien en kleuren proeven.
Risico’s:
 • Kaakklem
 • Hart- en vaatproblemen
 • Oververhitting
 • Insult (epilepsie)
 • Opwindingsdelier
 • Verwarring
synthetische drugs

Ketamine

K, Ket, Keta, Special K, vitamine K oftewel ketamine wordt rond 1962 uitgevonden en vervangt vanaf de jaren ’70 PCP als synthetisch narcosemiddel in de medische wereld. Keta heeft naast de verdovende ook een hallucinogene werking. Tegenwoordig wordt het steeds minder gebruikt in de medische wereld en steeds meer op festivals en raves. Het middel is erg populair op thuis-afters.

De medische variant van ketamine is vloeibaar, maar voor recreatief gebruik is het bijna altijd poeder (en soms een pil). Bij een lage dosis heeft het een beetje een dromerige uitwerking. Hoe hoger de dosis, hoe sterker de verdovende, dissociatieve en hallucinogene effecten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een k-hole. Een k-hole wordt vergeleken met een bijna doodervaring of een lichaamsuittreding waarbij hogere entiteiten soms een bezoekje komen brengen. Doordat je bij een k-hole je niet meer kan bewegen kan dit een angstige ervaring zijn.

Effecten:
 • Bij lage dosering:
  • dromerige, zweverige toestand
  • gedesoriënteerd: je hebt minder controle over je coördinatie
 • Bij hoge dosering:
  • Gevoel dat je handen niet meer bij je lichaam horen
  • Het Idee alsof je lichaam van hout, rubber of plastic is gemaakt
  • Gevoel dat lichaamsdelen veel groter of kleiner zijn dan in werkelijkheid
  • Niet meer weten waar je armen of benen zijn
  • Het gevoel ‘op te lossen’ in de omgeving
  • Niet meer voelen of een lichaamsdeel van jou is of van een ander
  • Het idee dat je geest in een totaal andere dimensie zit dan je lichaam
  • Het idee uit je lichaam te treden (‘out-of-body experience’)
  • Visuele hallucinaties (vooral met gesloten ogen)
  • Een veranderd idee van de tijd
Risico’s:
 • Door verminderde coördinatie en verdovend effect, kun je ernstig bezeren zonder dat je pijn voelt
 • Misselijkheid en overgeven; je kunt in je eigen braaksel stikken als je je niet meer om kunt rollen door de spierverslappende werking
 • Bad trip
 • Geheugenstoornissen
 • Blaas- en nierproblemen die blijvend kunnen zijn
 • Bij combinatie met alcohol of andere drugs, zoals GHB: bewusteloosheid, verminderde ademhaling en overlijden
 • Gewenning en verslaving
synthetische drugs

GHB

GHB is in 1960 geïsoleerd uit het weefsels van zoogdieren door de Franse onderzoeker Laborit. Hij zocht naar een stof die een vergelijkbare werking heeft als de neurotransmitter GABA, dat zorgt voor een langzamere werking van de hersenen. Nadat GHB geïsoleerd was, kon het ook chemisch nagemaakt worden. Dat gebeurde voor het eerst in 1961.

GHB verschijnt op de markt als slaapmiddel, als narcosemiddel en als middel tegen narcolepsie. Alleen voor narcolepsie is GHB nog in gebruik. In de jaren ’90 wordt GHB bij smartshops verkocht als ‘liquid xtc’, maar met MDMA heeft het middel niks te maken. Ondanks een verkoopverbod in 1996, weet het middel aan populariteit te winnen in het uitgaanscircuit.

Effecten:
 • Psychisch:
  • gelukzalig gevoel, vrolijk, ontspannen
  • verdwijnen van angsten en remmingen
  • praterig
  • seksueel opgewonden
  • verwardheid
  • tijdelijke geheugenproblemen
 • Lichamelijk:
  • Gevoelig voor aanrakingen
  • Duizelig
  • Hoofdpijn
  • Misselijk, overgeven
  • Trillen
  • Slap gevoel in de spieren
  • Overvallen worden door een onbedwingbare slaap
Risico’:
 • Kortermijn:
  • vergeetachtigheid
  • misselijkheid
  • agressief gedrag
  • stuiptrekkingen
  • spraakproblemen
  • vervelende ervaring (je grenzen niet meer in de gaten houden en dingen doen waar je later spijt van hebt)
  • bewusteloos raken of out gaan
 • Langetermijn:
  • verslaving
  • mogelijke lichamelijke schade
  • schade van regelmatig out gaan op GHB
synthetische drugs

4FA of 4-FMP

Eerdergenoemde synthetische drugs zijn al lang onder ons. 4-FA of 4FMP is nog redelijk nieuw. Het is nog maar kort op de Nederlandse markt. In de periode van 2007 tot 2009 werd het vooral verkocht als speed of MDMA. Dit kwam omdat er destijds een tekort was aan grondstoffen voor deze drugs. Daarom werd 4-FA gebruikt als versnijdingsmiddel, het werd aan de andere stoffen toegevoegd. Sinds 2010 wordt er echter steeds vaker als op zichzelf staande drug verkocht en gebruikt. Het middel heeft een vergelijkbare werking met XTC.

Effecten:
 • Psychisch:
  • Energiek, helder, fit en alert
  • Lichte euforie, opgewekt en vrolijk
  • Sterk gevoel van verbondenheid
  • Intense beleving van aanraking en muziek
  • Sterke behoefte aan contact, praten en intimiteit
  • Bij hoge doseringen mogelijk verwardheid en angst
 • Lichamelijk:
  • Verhoging hartslag/bloeddruk en lichaamstemperatuur
  • Soms misselijkheid
  • Verminderde eetlust
  • Vergroting pupillen
  • Gespannen spieren
  • Stijve/gespannen kaken, knarsetanden
  • Droge mond/dorstig gevoel
  • Moeite met plassen
  • Toename uithoudingsvermogen waardoor je uren kunt dansen
  • Soms zweten, misselijkheid, braken, duizeligheid
  • (Extreme) hoofdpijn
  • Moeite met slapen
Risico’s:
 • Hevige hoofdpijn
 • Oververhitting (hyperthermie)
 • Hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en een verhoogde bloeddruk
 • Schade aan het gebit
 • Bad trip en psychische klachten

Laat je drugs (anoniem) testen

Partydrugs kunnen zowel lichamelijke als geestelijke verslaving veroorzaken. De gebruiker krijgt het gevoel niet moe te zijn of honger en dorst te hebben. Het lichaam geeft dit namelijk niet aan. Hierdoor raakt iemand op den duur uitgeput. Ook kunnen overdosering en het gebruik van pillen die schadelijke stoffen bevatten schade aan het lichaam veroorzaken.

Ben jij van plan op ADE drugs te gebruiken? Laat dan je drugs testen bij een van onderstaande locaties:

 • GGD (Valckenierstraat 4 – Weesperplein): maandag t/m vrijdag 17.30-20.30 uur, zaterdag 13.30-16.30 uur.
 • Jellinek (J. Obrechtstraat 92 – Museumplein): maandag t/m vrijdag 17.00-20.30 uur, zaterdag gesloten.
ADE 2019
Photo credit: Lieke Vermeulen

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2023

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 18 t/m 22 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Daarnaast zit het dagprogramma ook weer bomvol met interessante workshops en conferenties.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.