Review: Is de Immersive Experience van Tomorrowland de moeite waard?

Tomorrowland opende dit najaar hun Immersive Experience in Madrid. Het festival belooft een ‘unieke audiovisuele experience in de magische wereld van Tomorrowland’. Dat klinkt bijzonder vaag, en dus namen we de proef op de som: is het de moeite om de Tomorrowland Immersive Experience te bezoeken?

De Tomorrowland Immersive Experience is vanaf oktober 2024 geopend in het Wizink Center, zeg maar de Madrileense versie van de Ziggo Dome of het Sportpaleis. Niet in de zaal waar de grote popsterren spelen natuurlijk, maar in een ruimte aan de andere kant van het gebouw. 

Die ruimte ziet er op het eerste gezicht nogal kaal uit. Het is feitelijk een hele grote open ruimte met een systeemplafond en wat vage iconen op de vloer. Maar de magie begint dan natuurlijk ook pas wanneer je je VR-bril opzet. Plots maakt die kille betonnen kubus plaats voor een sprookjeswereld zoals we die kennen van Tomorrowland.

Onwennig

Toegegeven: het is best effe wennen. Want in tegenstelling tot bij veel andere ‘VR experiences’ kun je hier dus lopen in de echte wereld, en daardoor lopen in de virtuele ruimte. Joysticks horen ook tot het verleden: alle besturing gebeurt ook met je echte handen, die je in de virtuele wereld gewoon ziet. De eerste stapjes zijn wat onwennig: je bent toch bang dat je in de offline wereld ineens tegen een muur aanbotst of een opstapje mist. Maar wanneer je er op vertrouwt dat alles vakkundig is afgemeten en geprogrammeerd (je krijgt ook ruim op tijd een melding als je toch uit de richting dreigt te gaan), kun je langzaam gaan genieten van al het moois om je heen.

Dat is in eerste instantie The Great Library, een enorme bibliotheek waar je doorheen kunt lopen. In allerlei verborgen kamertjes vind je informatie over de verschillende thema’s van Tomorrowland door de jaren heen: zoals het onderwaterthema Planaxis of het scheikundelab van The Elixir of Life. Het is niet het meest boeiende deel van de experience, maar dat rustig opbouwen is ook wel lekker zodat je nog kunt wennen aan de besturing en het concept. Want zodra je dit deel van de bieb door bent, valt plots de wereld om je heen weg en wordt je gevraagd naar een platform te lopen: een blauw vierkant in de verte.

Sprookjesachtig

Dan begint de ware magie van deze experience zich te tonen. Het platform blijkt een karretje die je vanuit de Library door een heel gangenstelsel vervoert, van onder naar boven en van links naar rechts. In werkelijkheid sta je doodstil: het is moeilijk om niet je evenwicht te verliezen terwijl allerlei verdiepingen aan je voorbij razen. Vervolgens word je geleid langs een sprookjesachtig doolhof waar je meer leert over de waarden die ten grondslag liggen aan Tomorrowland. Vooral de werelden die hierna volgen zijn bijzonder om doorheen te lopen: langs meren en watervallen, over een grote klif en door dunne gangetjes. Hoogtepunt is de Mother Tree, waarbij een van de iconische Tomorrowland main stages voor je ogen tot leven wordt gebracht.

Het is het level van detail en de kleine interacties die de experience memorabel maken. De wind die gaat waaien als je over een weids terrein loopt, de bloemen die afstuiven als je ze ‘aanraakt’, een orb die in honderden vlinders verandert als je ‘m een zwengel geeft. Het prachtige geluid dat constant speelt en zich aanpast aan je omgeving. Ook leuk is dat je de andere bezoekers, zoals de persoon met wie je bent, constant kunt zien lopen in het spel en dus ook samen door de virtuele wereld kunt lopen. Future is now.

Casual fan

Een groot deel van de experience is weliswaar opgehangen aan de thema’s van Tomorrowland, maar blijft ook gewoon in tact als je niet zo bekend bent met de volledige geschiedenis van het festival. In dat geval mis je de easter eggs, maar loop je net zo goed van de ene verbazing in de ander. Alleen al technisch is het iets wat je zelden ergens zag.

De grote uitzondering is echter het laatste hoofdstuk: wederom terug in de Great Library. Hier staan nog honderden boeken die je één voor één uit de kast kunt pakken. Elk bevatten ze een deeltje van de geschiedenis van Tomorrowland: de schetsen van een zeepaardje, een stukje video van Avicii, noem maar op. Als echte Tomorrowland fan kun je hier uren ronddwalen en allerlei behind-the-scenes van het festival meepikken (voor hen is er na afloop ook nog een offline mini museum), maar de meer casual bezoeker zal op dit punt ook wel een beetje snakken om de bril weer af te doen en weer met beide benen op de normale grond te staan.

Conclusie

Blijft de hamvraag: is een bezoek de moeite? Het is wel wat aan de dure kant: 30 euro voor zo’n 50 minuten. Maar dat is niet onlogisch voor het ontwikkelen van zo’n omvangrijke wereld in een innovatieve techniek, plus het afhuren van het Wizink Center. Ook was het leuk geweest als er net iets meer interacties mogelijk waren geweest, zoals een klein spelletje of iets om te doen samen met je medespelers. 

Immersive Experiences zijn er tegenwoordig in allerlei vormen en maten, maar deze van Tomorrowland voelt als een bijzonder kwalitatieve en knappe uitwerking van het concept. Zowel fans van het festival als de meer casual bezoeker van alle leeftijden kijken er hun ogen uit. Als je je bril afdoet, en de wereld is weer terug veranderd in die saaie blokkendoos, daagt het pas hoeveel indrukken je hebt opgedaan in 50 minuten. Daar ben je voorlopig nog niet over uitgepraat. 

De Tomorrowland Immersive Experience is daarom een dikke tip om mee te pakken als je in Madrid bent, of als deze een keer in een andere stad langs komt.