Scream for me Dessel, scream for me Dessel! Iron Maiden blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Een geweldig moment voor de Britse band om dit op Graspop te vieren. Het wordt alweer de 11e keer dat de mannen op het Belgische festival staan. Denderende drums, drie gitaristen en de hoge zang van Bruce Dickinson maken elke Iron Maiden show weer headbanger heaven. Maar er is één persoon die naast de zes-koppige heavymetalband de show steelt: Eddie.
De monsterachtige mascotte van de Britse band – Eddie – is sinds zijn debuut in 1980 op elk Iron Maiden album te zien. Ook is het karakter al vaak terug gekomen in video games zoals Ed Hunter en Tony Hawk’s Pro Skater 4. Daarnaast vergezelt de mascotte de Britten ook tijdens elk optreden, dus ook komende jaar op Graspop Metal Meeting 2025. Maar waar komt dit figuur eigenlijk vandaan?
1980 – The Birth of The Beast
Tijdens het rondspeuren voor een designer voor het self-titled album Iron Maiden in 1980, kwam het management van de band de illustrator Derek Riggs tegen. In het portfolio van de Britse autonome kunstenaar sprong het werk ”Electric Matthew Says Hello” eruit voor het management. Het figuur was eigenlijk getekend als een punker en bedoeld voor een punkband. Echter, liet het management daar iets aan doen door er lange haren bij te laten tekenen. Met de vermetalde versie van de punker was de eerste Eddie geboren.
Ondanks dat Derek Riggs het figuur van Eddie geschapen heeft is hij niet eigenaar van de mascotte, verklaart hij in een interview met Cyrus Aman: ”I never pursued it in a court of law because I actually didn’t want to paint Eddie anymore, so I left. I did about ten years of painting Eddie full time but then I had had enough of it, so I just left it to them.” Na acht studio-albums was de tekenaar klaar met Eddie en werd hij opgevolgd door een reeks andere kunstenaars.
Hallowed Be Thy Name
De oorsprong van de naam ‘Eddie’ kent twee verhalen. Het eerste verhaal komt van bassist en founding father van de band Steve Harris. De bassist vertelt in een Frans magazine dat de eerste live-variant van de mascotte uitsluitend bestond uit een masker genaamd ”The Head”. In het zwaar Londense accent van de band klonk dit meer als ”Ead” dan ”Head”, oftewel ‘Eddie’.
Oorsprong nummer twee komt van gitarist Dave Murray. In de autobiografie van de band, Iron Maiden: Run to the Hills, komt aan bod dat de naam van Eddie geïnspireerd is op een oude mop: ”A wife had a baby, but it was born with only a head and no body. ‘Don’t worry,’ says the doctor. ‘Bring him back in five years time, and we’ll probably have a body for him’. So five years go by, and there’s Eddie the ‘Ead, as his parents have called him, sitting on the mantelpiece, when in walks his dad. ‘Son,’ he says, ’today’s a very special day. It’s your fifth birthday, and we’ve got a very special surprise for you.’ ‘Oh no,’ says Eddie. ‘Not another fucking hat!’.”
Live After Death
Zoals voorheen al benoemd, kwam Eddie voor het eerst tot echt leven doormiddel van alleen een masker. De manager van de band Rod Smallwood had het genoegen om tijdens de setsluiter ‘Iron Maiden’ het podium te betreden met een uit papier-maché gemaakt masker en een leren jas.
Door de jaren heen is het personage van Eddie steeds aanweziger geworden. De tweede versie werd in het leven geroepen tijdens de The Beast on the Road-tour in 1982. Eddie was gegroeid tot een gigant van ruim drie meter. De zogenaamde ”walk-on” Eddie kwam daarna telkens terug in het thema van de tour, maar daar stopte het niet. Later, toen de zalen en de show groter werden, werd er ook achter het podium een extra Eddie klaargezet. De negen meter hoge pop zette de show van Iron Maiden definitief op de kaart.
Somewhere in Controvers
Ondanks dat Eddie wordt ervaren als een mascotte, een van de meest herkenbare figuren in de metalscene en de ultieme toevoeging aan de live experience, zijn er ook een aantal incidenten voorgevallen waardoor er een negatief beeld geschept werd. Zo beeld de 1980 single ‘Sanctuary’ een Eddie uit die boven het lijk van toenmalig Prime Minister Margaret Thatcher staat, werd de band omtrent de release van de artwork voor het album Number of the Beast – waarop een duivel te zien is – uitgemaakt voor satanisten, en zorgden de muzikanten ervoor dat een uitvoering van ‘Iron Maiden’ live in Duitsland uit de uitzending werd geknipt omdat het te grof en gewelddadig was.
Run for Your Lives-tour
Dit jaar bestaat Iron Maiden dus 50 jaar en dat wordt groots gevierd met de Run for Your Lives-tour. De Britse band maakt onder andere ook een tussenstop in Dessel om voor de 11e keer op Graspop op te treden. Een maand later komen de heren ook een show in Nederland geven. Het Gelredome in Arnhem dient dan als toneel voor de heavymetalband. Deze show is al volledig uitverkocht.
Tijdens de Run for Your Lives-tour kruipt Iron Maiden terug in hun historie en haalt alles uit kast. De decennia aan New Wave of British Heavy Metal vliegen je om de oren en de live show is nogmaals tot een hoger standje getild. Wij verwachten dan ook veel klassiekers, veel outfits and vooral: veel Eddie!