Met een sterke en veelzijdige line-up weet DGTL elk jaar opnieuw voor de perfecte opening van het festivalseizoen te zorgen. Maar hoe komt de organisatie tot dat programma? Wij belden met Welmer Laan, boeker van DGTL, die het ons haarfijn uitlegde.
De eerste warme zonnestralen hebben zich gemeld, en dus begint de knaldrang bij menig festivalganger al flink te borrelen. Na een lange, donkere winter kunnen we niet wachten om als losgeslagen koeien vol blijdschap de festivalweides weer te betreden. Half april is het dan eindelijk zover: tijdens het paasweekend geeft DGTL het startschot van het festivalseizoen.
Aan zo’n heerlijk weekend gaat natuurlijk het nodige werk vooraf. Naast alle logistieke organisatie, is de line-up altijd een flinke puzzel en dat is voor DGTL Amsterdam 2025 niet anders. Welke acts zijn aan het touren, wie zijn hot and happening en misschien wel het belangrijkste, welke dj’s passen goed bij DGTL?

Van boven naar beneden
DGTL stelt de line-up altijd vanuit de grootste acts samen. Over het algemeen betekent dat dat de closing slots als eerste worden geboekt. Dit heeft te maken met het feit dat dit vaak wat meer tijd vergt en deze natuurlijk simpelweg gewild zijn. Vanuit de bevestiging van die acts bouwen ze verder. Zo kijken de boekers wie er goed bij die grote acts passen. Dit om een bepaalde sound voor de desbetreffende stage te creëren.
Zo kan het wel zijn dat er op de ene dag een heel ander geluid te horen is op een stage dan de andere dag. Zo staat op zaterdag Brutalismus 3000 op de Modular en staat een dag later Monolink op dezelfde spot geprogrammeerd. Een wereld van verschil, maar de acts die eerder op de dag de Modular betreden passen uitstekend bij de afsluiter. Zo zorgt de organisatie voor de perfecte opbouw in de acts, wat resulteert in een knallend eind dat de dansvloer vult met euforie.

Het DGTL-DNA
Natuurlijk past niet zomaar elke dansbare act op de line-up van DGTL Amsterdam 2025. Tijdens het samenstellen van de line-up kijken de boekers zorgvuldig naar het DGTL-DNA bij alle acts. Maar wat is dat DNA dan precies? “Je probeert binnen een soort scope van wat DGTL is, of wat wij denken dat DGTL moet zijn, te kijken of een artiest erbij past.”
Het festival wil bijvoorbeeld juist bijzondere acts boeken, zoals bij Kiasmos, dat normaliter een duo is. DGTL heeft echter een primeur te pakken: dit voorjaar trekt Janus Rasmussen voor het eerst de kar in z’n eentje op het festival. Hij gaat een hybride set spelen, met zowel draaitafels als live piano en zang.
Ook de uiterst dansbare band Jungle gaat iets bijzonders doen op de NDSM-loods. Op vrijdagavond gaat DGTL van start en dan komen de Engelsen langs. Niet voor een regulier concert, maar voor een dj-set.

Juiste balans
Wat ook van belang is voor de organisatie is balans. DGTL is niet een festival dat zich op een enkel genre binnen de elektronische muziek richt. Met 6 podia kan het festival juist veel kanten opgaan. Zo staat de Generator ook wel bekend als de techno-stage. Hier programmeert DGTL logischerwijs de wat hardere namen uit de line-up, terwijl op de Frequency voornamelijk house acts optreden.
Ook houdt de organisatie goed rekening met de bezoekers. “Artiest A heeft een bepaalde following en je wil dat iedereen van het DGTL-publiek bediend wordt. Dus als een artiest in dat genre laat weten te komen, moet je er ander soort artiesten tegenover zetten”, vertelt Welmer.

Current
Current is het nieuwste podium op DGTL. De stage is gewijd aan de populaire genres hardhouse en eurodance. “We merkten dat we niet echt een plek konden vinden voor deze artiesten zonder dat het geforceerd werd. De meest logische oplossing was om een stage toe te voegen en die sound daar onder te brengen”, legt Welmer uit.
Al hoeft deze programmering niet permanent zo te zijn. Current draait, zoals de naam doet suggereren, voornamelijk om welk genre op dit moment belangrijk is binnen de elektronische muziekwereld. Zo kan het zijn dat er over 5 jaar een heel andere sound te horen is op het podium.
Current bevindt zich op een bijzonder stukje terrein: de plek waar vroeger de boten in het water werden gelaten. Het podium hangt deels boven het water en de dansvloer bevindt zich op verschillende levels. Hierdoor kan het publiek elkaar zien en dat werkt, samen met de energieke muziek, enorm aanstekelijk.
DGTL Amsterdam 2025
Dit jaar vindt DGTL van 18-20 april plaats. Kaarten hiervoor gaan als zoete broodjes over de toonbank. Voor het hele weekend en de zaterdag zijn enkel nog comforttickets beschikbaar. Voor de zondag zijn nog final-, groeps– en comforttickets te koop.

Hét cadeau voor feestend Nederland, in te wisselen bij meer dan 1.000 festivals. »

DGTL 2025



