Sinds afgelopen zomer hebben festivals van organisator Mojo strengere regels voor alcohol. Zo is het niet meer toegestaan om sterke drank mee te nemen naar de camping, en mag er ook geen open blikje meer mee het terrein op. Na ophef in onze festival community vroegen we de organisatie naar de beweegredenen en vergeleken we het beleid met andere grote festivals, die vergelijkbare regels blijken te hanteren.
Voor veel festivalgangers was het een herkenbaar beeld: een blikje bier als je het terrein op gaat, en een keertje terug naar de tent voor een vodka-appelsap. Sinds afgelopen zomer is het er echter niet meer bij: drank met meer dan 15% alcohol is sindsdien niet meer toegestaan op festivals van Mojo, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole. Ook varianten, zoals cocktails of mixdrankjes, moeten buiten de poort blijven: alleen onaangebroken verpakkingen zijn toegestaan. Op Lowlands 2024 werd bij de start van het festival de nieuwe maatregel nog extra benadrukt op digitale borden.
Op ons Festival Forum en in de Whatsapp-groepen werd niet enthousiast gereageerd op het nieuws. Festivalgangers wezen erop dat dit “wezenlijk onderdeel is van de festivalervaring” en “een aanpassing is die financieel meer kost dan het verhogen van de kaartprijs”. In hoeverre is hun kritiek terecht?
Vergunningsredenen?
Allereerst: waarom voerden de festivals de maatregel eigenlijk door? In het Mojo-huisreglement wordt verwijzen naar “vergunningsvoorschriften”. Festivalganger Alex Bik vroeg die vergunning op bij de gemeente, maar daar bleek eigenlijk niets in te staan over dit onderwerp. Sowieso is die verwijzing wat vreemd: het reglement geldt voor álle Mojo-festivals, maar een vergunning is altijd per festival.
In de vergunning is wel te vinden dat een voorwaarde van verlening is dat het veiligheidsplan wordt nageleefd. Na navraag blijkt inderdaad dat veiligheidsplan een passage over ‘Verantwoordelijk alcoholgebruik’ te bevatten. Dat is echter opgesteld door Mojo zelf, waarmee de organisatie de regel aan zichzelf lijkt te hebben opgelegd.

‘Festival moet worden terugverdiend’
Bente Bollmann, woordvoerder voor de festivals, legt uit: “Mojo is een bedrijf en de gigantische kosten van de organisatie van de festivals moeten in slechts 3 dagen worden terugverdiend. Horecaomzet is hierbij één van de hoofdpijlers. Het is dan ook niet vreemd dat er restricties worden gesteld aan de hoeveelheid drank die je zelf mag meenemen. Ter vergelijk: op het terras van een café, bij een restaurant of in andere horecagelegenheden kun je helemaal geen eigen drank consumeren. Daar kijkt niemand vreemd van op.”
Bollmann wijst ook op de alternatieven die het festival biedt: zo is er sinds vorig jaar de mogelijkheid om via een pre-order bier tegen ‘scherp tarief’ te bestellen, en wordt er ook in de supermarkten op de campings drank verkocht tegen lagere prijzen dan op het terrein.
Niet uit de toon met andere festivals
Daarmee lijkt een baco-tje op de Lowlands-camping in ieder geval verleden tijd. Maar in hoeverre wijkt het festival daarmee af van de rest van de sector? Een overzicht:
- Awakenings: max 4,5L drank, geen sterk.
- Best Kept Secret: max 4L drank, geen sterk.
- Defqon.1: max 4,5L drank, geen sterk.
- Mysteryland: max 2L drank, geen sterk.
- Paaspop: max 4L drank, geen sterk.
- Solar: max 24 blikjes of 1L drank, geen sterk.
- Wildeburg: max 4L drank, geen sterk.
- Zwarte Cross: geen eigen eten en drinken toegestaan.
Daarmee blijkt het beleid van de Mojo-festivals eigenlijk nog aan de soepele kant. De festivals laten weliswaar geen sterke drank toe, maar dat doet niemand. Het is daarentegen wel toegestaan om 8 liter eigen drank mee te nemen, wat meer is dan de genoemde festivals. Ook kan er onbeperkt eigen eten mee worden genomen.
Conclusie
Het geeft een wat vertekend beeld om naar “vergunningsredenen” te verwijzen voor de omslag: de reden is niet (puur) uit veiligheid. Tegelijkertijd is het daadwerkelijke beleid niet onredelijk. Er is in Nederland geen groot festival te vinden waar het anders gesteld is. Lowlands vangt als hoogste boom snel een golf kritiek, maar die is in dit geval niet helemaal fair te noemen.

Hét cadeau voor feestend Nederland, in te wisselen bij meer dan 1.000 festivals. »

Down The Rabbit Hole 2025



