Van Tinder tot Satan Was A Babyboomer; dit is Brutalismus 3000

Een cobinatie van gabber, hardstyle, techno en punk, zo wordt de muziek van Brutalismus 3000 vaak omschreven. De beats die het duo in hoog tempo door menig speaker knalt zijn op veel festivals te horen. Maar wie is Brutalismus 3000 eigenlijk?

De naam Brutalismus 3000 omschrijft redelijk goed de sfeer van de muziek. Theo Zeitner en Viktoria Vassiliki Daltner, het duo dat Brutalismus 3000 vormt, maken harde, rauwe muziek met teksten in het Engels, Duits en Slowaaks.

Het aantal BPM ligt vaak zo hoog waardoor je bijna zou denken dat de ‘3000’ in de naam hiernaar zou refereren. Gelukkig valt dat mee. Want wanneer ze echt op zo’n snelheid de beats op je af zouden vuren, zou je als een geëlektrocuteerde zwerfkat die vastgebonden zit aan een op hol geslagen full body fitness trilplaat waar zelfs Wat Aans! bang van wordt, je danspasjes uit moeten voeren.

De muzikale startblokken

Voordat Theo en Viktoria elkaar leren kennen maken ze beiden al muziek. Theo produceert al sinds 2012 muziek. Omdat veel van zijn vrienden voornamelijk naar minimal techno luisteren en hij het maar simpele muziek vindt, besluit hij zelf te gaan produceren om te bewijzen dat het allemaal niet zoveel voorstelt. Maar hoe meer muziek hij maakt, hoe leuker hij het begint te vinden.

Viktoria speelt piano als kind, maar neemt lang niet altijd de moeite om te oefenen. Nadat haar vader het zat was om voor haar lessen te betalen terwijl ze er nauwelijks op speelde, doet hij de piano weg. Met als gevolg dat ze het pianospelen toch begint te missen. Op school zong ze in een koor om om haar niet al te beste resultaten op die manier op te vangen. Dit bleek haar enorm te bevallen en het leidde zelfs tot solostukken voor groot publiek.

Uiteindelijk hebben ze elkaar in 2018 leren kennen via de datingapp Tinder. Na een lichtongemakkelijke ontmoeting op een enigszins oncomfortabele bank dat zich op grote hoogte bevond in een kroeg genaamd ‘Vater Bar’, mondde dit eerste vonkje na een klein halfjaar uit in een echte liefdesvlam. Met als gevolg dat het duo ook, als een heuze Bonny & Clyde van de elektronische muziekwereld, op muzikaal vlak een nieuw avontuur aan ging.

Releases

In 2020 brengt Brutalismus 3000 hun eerste track naar buiten. ‘Horíme’ is de naam van het eerste nummer waar de rest van de wereld eind augustus 2020 kennis mee maakt. Nog geen maand later volgt de eerst EP genaamd Amore Hardcore. Dat Zeitner en Daltner in de eerste coronamaanden niet stil hebben gezeten blijkt wel. Binnen 2 maanden na hun eerste EP volgt de volgende al.

Ondanks dat de fans in 2021 niet op veel releases kunnen rekenen, krijgen ze wel een hit van formaat voorgeschoteld. De politiek geladen plaat Satan Was A Babyboomer werd half april dat jaar de wereld ingeslingerd. Inmiddels staat de teller hiervan op ruim 25 miljoen plays op Spotify en is daarmee een van de meest beluisterde platen van Brutalismus 3000.

2 jaar later volgde hun eerste en tot nu toe enige album ULTRAKUNST. Hun meest recente werk is de EP GOODBYE SALÒ die nog geen maand geleden is verschenen.

Clubtour en festivalshows

Uiteraard houdt Brutalismus 3000 het niet enkel bij het produceren van muziek. Het duo is na de pandemie uiteraard ook gaan optreden. In tegenstelling tot de meeste artiesten konden zij tijdens hun eerste show al gelijk rekenen op een paar duizend mensen.

Ook in Nederland hebben we al kunnen genieten van de keiharde klappers van Zeitner en Daltner. Eind vorig jaar waren ze in Zaandam te zien tijdens een event van Boiler Room. Niet veel later, januari dit jaar, gaven ze hun eigen headline show in de Melkweg. En ook deze zomer komen we dit fantastische duo op verschillende plekken tegen.

Op ons eigen Lowlands spelen ze om 20:50 op zondag in de Heineken. Wie nog even vol gas de laatste avond in wil luiden mag deze act absoluut niet missen. Op die manier ben je al gelijk opgewarmd voor de Bravo waar die nacht onder meer Anetha en Patrick Mason het dak eraf zullen draaien.

Een dag eerder staat Brutalismus 3000 in de Dance Hall van Pukkelpop. Hier treden zij om 19 uur aan om vervolgens 1 uur en 10 minuten Pukkelpop op z’n kop te zetten met de snoeiharde beats van Zeitner en de schelle vocals van Daltner.

Halloween is heilig

Ondanks dat Brutalismus 3000 momenteel redelijk wat festivalshows op de planning heeft staan, spelen ze lang niet altijd veel shows. Aangezien ze als koppel ook tijd voor elkaar willen vrijmaken en hun vrienden in Berlijn graag zien, zul je ze niet gauw 3 shows per weekend zien spelen.

Naast dat ze simpelweg niet zo veel shows willen spelen, zeggen ze het ook niet nodig te hebben. “Wat doe je met al dat geld als je zoveel shows zou spelen?” zegt het Duo daarover.

Er is één dag gedurende het jaar waar het duo nooit zal optreden. Dat is Halloween. Theo is een enorme Halloween-fan en heeft die dag standaard gereserveerd voor het kijken van horrorfilms. Wanneer je ze toch een keer zult zien optreden tijdens deze feestdag weet je dat ze al hun principes overboord hebben gegooid vertelt Theo.

Die liefde voor Halloween en horrorfilms komt ook terug in hun muziek. Zo staan er op de EP Eros Massacre 2 nummers die direct naar een film verwijzen. Zo verwijst ‘Crash96′ naar de film Crash. De ’96’ is toegevoegd zodat het duidelijk is dat het om de film van David Cronenburg gaat uit 1996 en niet de (volgens Theo) verschrikkelijke Crash uit 2004. En ook ‘Blade’ is geïnspireerd op de gelijknamige film waar ze zelfs de acid line van de openingsscène in het nummer hebben gebruikt.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel