Jera on Air 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Sfeer’

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Sfeer’ komt het Limburgse Jera On Air als winnaar uit de bus.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. Komende dagen lees je de uitslagen van onder meer Beste Eten en drinken, Beste Prijs-kwaliteit en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Sfeer

Festivals draaien vandaag de dag om veel meer dan alleen de line-up. De sfeer is enorm bepalend voor de algehele festivalervaring. Van security die hun danspasjes afwisselen met het opvangen van crowdsurfers tot een bomvol veld voor de Alpha dat uit volle borst nostalgische hits meezingt. Sfeer vind je op elk hoekje van het terrein en dit jaar neemt Jera on Air deze Festival Award mee naar huis.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

1. Jera on Air (9.2)

“Angry music for happy people” is een veelvoorkomende zin in de metal- en hardcorescene. En niks blijkt minder waar. De sfeer op Jera on Air was dit jaar wederom uitstekend. Of je je nou bevond in de zee aan crowdsurfers tijdens Boston Manor of je je longen uit je lijf zong bij de Punkrock Karaoke in de speciaalbier bar. Overal ontstonden feestjes en dekt het woord ‘gezelligheid’ enkel de lading wanneer je het dikgedrukt met lettertype 478 schrijft.

Maar zelfs op not-so-angry-music bleef de sfeer intact. Orgel Joke zorgde voor een uitpuilende ‘Hawk’. Drie kwartier lang maakte ze met het publiek tot ver buiten de tent er een fantastisch feest van. Ook George Baker zette den tent volledig op z’n kop (nadat ie zich had vergist in de dag dat hij zou komen optreden).

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

2. Dauwpop (9.0)

Net als vorig jaar weet Dauwpop in 2024 de tweede plek in de Festival Awards voor ‘Beste Sfeer’ te veroveren. En net als in 2023 is deze positie enorm terecht. Met de breedte van de line-up trekt het festival ook een verschillend publiek aan. Maar de diversiteit in de muzikale voorkeuren van de bezoekers zit de sfeer geen strobreedte in de weg. Dansen in de modder van de ‘Pit’ of feesten in de verplaatsbare mini feesttent van Motorkontje, iedereen doet gezellig mee en draagt zo bij aan wederom een onvergetelijke sfeer op Dauwpop.

3. Liquicity (8.9)

Sfeer is onlosmakelijk verbonden aan de Liquicity family. Het drum & bass festival heeft het samenbrengen van bezoekers hoog in het vaandel zitten. Zo zet de organisatie speciale campings op voor soloreizigers en kunnen bezoekers makkelijk met elkaar in contact komen via speciale Whatsappgroepen. Deze manier van verbinding draagt uiteraard bij aan een geweldige sfeer. Tel daar uiterst dansbare muziek, een prachtig aangekleed terrein en drie dagen vol feest bij op en je hebt de derde plek van de Festileaks Festival Award voor ‘Sfeer’ te pakken.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

4. Zwarte Cross (8.7)

De Zwarte Cross is ieder jaar weer een enorme sensatie. Van de motorcross tot geweldige optredens en een randprogramma zo uitgebreid waar zelfs Kolonisten van Catan met al haar uitbreidingen enkel van kan dromen. Humor is ook een van de belangrijkste factoren voor het festival en dat zie je vaak terug. Het belangrijkste ingrediënt van een uitstekend sfeer zijn natuurlijk de bezoekers die met enorm veel schik de Zwarte Cross omtoveren tot een waarlijk sfeerwalhalla. Geen wonder dus dat ook het grootste festival van Nederland een plekje verovert in de top 5 voor de categorie ‘Beste Sfeer’.

Photo credit: Ed Caffin / Festileaks

5. Into The Great Wide Open (8.7)

Van alle drukte en gekkigheid van de Zwarte Cross, duiken we de natuur in om tot rust te komen op Into The Great Wide open. Dat goede sfeer ook kan bestaan zonder een stortvloed aan verschillende prikkels wordt hier wel bewezen. Een idyllisch festivalterrein dat zich buiten de drukte van het vaste land bevindt draagt bij aan deze unieke sfeer. Opkomend talent, aandacht voor kunst en natuur en workshops zijn van groot belang voor de organisatoren.

Betekent dit dat de liefhebbers van goede feestjes beter thuis kunnen blijven? Zeker niet! Met acts Jungle By Night, Froukje en MALOU werd er flink gepiekt op het festival. Ook dit sfeeraspect vonden we op Into The Great Wide Open wat leidde tot een prachtige 5e plek in de categorie ‘Sfeer’ van de Festileaks Festival Awards.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere Pinkpop, Graspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2024

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel