Coldplay zinspeelt op intiemere shows rondom ouder werk in de toekomst

Photo: Anna Lee

Coldplay heeft opnieuw het voornemen uitgesproken om nog twee albums uit te brengen, en daarna te stoppen met muziek maken. In een nieuw interview vertelt frontman Chris Martin dat de band echter niet ophoudt met bestaan: “Misschien gaat het dan niet meer over altijd in stadions spelen.”

Deze week verschijnt het tiende album van Coldplay, Moon Music. De band liet eerder al weten na 12 albums de handdoek in de ring te willen gooien. Tenminste, als ‘actieve’ band die nieuwe muziek uitbrengt.

Na Moon Music gaan ze zich eerst storten op een musical, vertelt frontman Chris Martin bij NME: “Dat is eigenlijk album 11, maar die komt waarschijnlijk pas uit na album 12, omdat het veel voeten in aarde heeft om een musical samen te stellen. Tot slot is er nog het album getiteld Coldplay, wat de laatste zal zijn.”

Chris Martin noemt dit het einde van de “main story” van de band. “De laatste échte single staat al op dit album, ‘All My Love’.” Hij voegt eraan toe dat na het 12e en laatste album alles “logisch” zal zijn voor fans, als het gaat om Coldplay’s verhaal. Zijn verwachting is nu dat die in 2026 uitkomt.

Intiemere shows?

En daarna dan? De frontman gaat door: “Het 12 album-ding gaan we echt doen, en dat voelt goed. Maar het betekent niet dat we daarna niet meer touren of mooie compilaties of outtakes uitbrengen. We gaan ons alleen richten op aspecten van een band zijn buiten songwriting.”

Hij noemt daarbij als voorbeeld de recente tour van Liam Gallagher, die het 30 jaar oude debuutalbum van Oasis mee op tour nam. “Zijn tour heeft dat album opnieuw doen opleven. Wij zullen op een punt komen waarop we het leuk vinden om het vroegere materiaal te herleven, en de dingen die bij die periodes hoorden.”

“We komen dan op een punt waarin we terug kunnen grijpen op de oudere songs en periodes van de band. Ik heb al ideeën voor een heel ander type show, dat een beetje een mengelmoes van alles is. Misschien gaat het tegen die tijd ook wel niet meer om voornamelijk in stadions te spelen, maar om kleinere shows waarin we juist de obscure nummers spelen.”

Coldplay speelt in 2025 een reeks exclusieve shows in het Verenigd Koninkrijk.