‘Verdancing’ van de Festivals

Pukkelpop Boilerroom

Het lijkt er op dat de sterke groei aan geprogrammeerde dance-acts (om het maar even onder een noemer te gooien) ook dit jaar weer doorzet. Rock Werchter, Pukkelpop en Lowlands waren allemaal goed voor een stevig dansbare line-up in de voorgaande edities en ook tot dusver prijken er namen als Skrillex, Justice en Chase&Status hoog op de affiches. Wat heeft de groter wordende exposure van deze muziekstijlen voor gevolg voor de doorgewinterde festivalbezoeker en wat zijn nu precies de voor en nadelen?

Eric Corton merkte het al op tijdens de verslaggeving van de Lowlandseditie van 2011. ‘Het publiek lijkt zich steeds meer te verdelen in een dag een nacht stroming, een alternatief/rock –en een dance publiek.’ Dit dag en nacht volk is een logisch gevolg van de programmering die zich tot steeds later in de nacht/ochtend//24uur per dag uitbreidt. Het festivalterrein is langer open, mensen gaan langer door met feesten ergo de fun is neverending.

Hier zijn natuurlijk voor en nadelen aan verbonden. Om te beginnen is het fijn dat feestgangers de energie kwijt kunnen op het terrein waardoor er minder kans is dat het feest zich verplaatst naar zones waar overlast wordt veroorzaakt. Bovenop jouw tent bijvoorbeeld.
Het is echter geen garantie dat men door langere openingstijden niet zal gaan ratten. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren en drank en drugs zullen hier ook zeker aan bijdragen.

De ruimere openingstijden zullen er wellicht voor zorgen dat de publieksverspreiding op het festivalterrein beter wordt. Mensen die tot 10 uur s’ochtends doorgaan zullen toch op z’n minst 3 uurtjes slaap willen pakken waardoor andere, gezien de programmering Rockliefhebbende, festivalbezoekers in alle rust hun bands kunnen bekijken.

Allemaal leuk en aardig maar deze verdeling in het publiek kan dan ook wel weer nadelig zijn. Bezoekers van festivals doen dit natuurlijk voor de acts, het gezelschap en gezelligheid maar ook om één te worden met zoveel mogelijk gelijk gestemde zielen. Mensen die hetzelfde denken over muziek en muziekbeleving. Deze gelijkgestemdheid zal er minder zijn wanneer het publiek merkbaar volgens een ander ritme en muzieksmaak het festival beleefd.

Hoe zal deze trend zich verder ontwikkelen? Blijft deze mix van alternatief en dance muziek in goede harmonie beschikbaar op bovengenoemde festivals of zal het in plaats van versmelten juist opsplitsen?
Wat denk jij en wat zijn jouw ervaringen? Let us know.