Verplichte omruilkassa’s voor festivaltickets. Goed idee?

Lowlands Programma 2014
Lowlands Programma 2014

In België pleit CD&V-senator Dirk Claes voor verplichte omruilkassa’s. “Op die manier kan men gemakkelijk en tegen een correcte prijs tickets kopen en verkopen, en worden de prijsverhogingen op de zwarte markt ingeperkt”, zegt Claes in het Belgische dagblad De Morgen.

Zo we weten allemaal wel hoe het gaat met de verkoop van de Lowlands-kaarten. In België is dat niet veel anders. Zeker niet bij het immens populaire Tomorrowland. Van dit festival stonden enkele uren nadat het uitverkocht was ook tickets op internet tegen belachelijk hoge prijzen. Soms proberen artiesten er zelf iets tegen te doen. Zo stuurde enkele jaren geleden AC/DC de tickets pas enkele dagen voor het concert naar de kopers. Dit omdat er duidelijk was dat er flinke zwarthandel op internet plaatsvond. Maar dit is ook geen oplossing, want wat als er nou echt iets tussenkomt? Dan ben je er mooi klaar mee.

De ticketverkopers komen zelf ook niet met een initiatief. Ja natuurlijk niet, die zijn blij als ze de kaarten weer kwijt zijn.

Maar nu de omruilkassa dus, wie kaarten wil kopen of verkopen kan daar terecht. In België wil Dirk Claes dit dus verplichten. Hij stelt voor dat er in de aanloop naar evenementen een virtuele omruilkassa komt en een fysieke omruilkassa tijdens de evenementen zelf. Hopelijk komt er ook in Nederland snel een dergelijk voorstel. Of moeten we maar weer terug naar de verkoop bij het postkantoor? Lekker ouderwets je slaapzak uitrollen of toch maar de omruilkassa?