Vooruitblik Lowlands 2014: wat kunnen we verwachten?

Over twee weken is het al zover: Lowlands 2014! Wat kun je dit jaar van het festival verwachten en wat is er allemaal veranderd ten opzichte van voorgaande jaren? We zetten de meest opmerkelijke zaken voor je op een rij.

De line-up
Met de publicatie van de Lowlands-bijlage van NRC Next is het blokkenschema dan eindelijk bekend. Moet je een halve marathon afleggen om al je favoriete artiesten te kunnen zien en/of sta je voor enkele moeilijke dilemma’s?

Het is nu in ieder geval definitief duidelijk wie de headliners zijn. Disclosure, Stromae en Queens of the Stone Age hebben de eer om het licht uit te doen in de Alpha. Opvallend is de keuze voor de jonge honden van Disclosure en Stromae als headliner. Ervaren festivalacts zoals The National en Portishead moeten het doen met ‘slechts’ een headlinerspot in de Grolsch. Dit terwijl vorig jaar de Alpha nog werd afgesloten door oude rotten als Nick Cave en Nine Inch Nails. Lowlands lijkt dit jaar een wat andere koers te varen, meer gericht op het wat jongere deel van het publiek. Wat ons betreft is dat niet onlogisch, gezien het feit dat de eerdergenoemde oude rotten de Alpha vorig jaar afsloten met een halfvolle (of halflege) tent.

Wil je niks missen? Download dan de app van het festival door in de store op ‘Lowlands 2014′ te zoeken. In de app kun jij de acts aangeven die je wil zien. Een kwartier voor de show begint krijg je hier een pushbericht over. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Wij tippen ook de app van onze collega’s van Lowlove, die ook dit jaar weer puik werk hebben verricht.

De terreinindeling
Zorg in ieder geval dat je op de hoogte bent van de nieuwe terreinindeling bij het plannen van je route. Onder andere de Bravo, India en X-Ray hebben een nieuw plekje gekregen. Rondom de Grolsch en Alpha lijkt weinig veranderd.

lowlands2014map

Eten en drinken
De keuze qua eten op het terrein zal nog uitgebreider zijn dan voorgaande jaren. Zo zullen er een aantal nieuwe cateraars bij komen. Denk aan een afhaalchinees en een gaarkeuken waar je ‘een bord vol voor twee munten’ krijgt, zoals Eric van Eerdenburg eerder al liet doorschemeren in een interview. Een muntje kost dit jaar nog steeds €2,60, maar de statiegeldregeling voor bekertjes is afgeschaft.

Kunst
Op Lowlands staat niet alleen muziek centraal. Je kunt ook een filmpje pakken in een heuse bioscoop, een show van een cabaretier, straattheater of dansopvoering meepikken. Ook staat het terrein bol van de creatieve kunstwerken. Er staat bijvoorbeeld een ware triomfboog bij de Lima. In de avond zorgen veel kunstwerken voor prachtige verlichting van het terrein. De grote oranje ridder, die meteen te zien is wanneer je het terrein binnenwandelt, kun je beter nog maar even goed bekijken. Hij staat er namelijk voor het laatst.

Vervoer
De organisatie stimuleert haar bezoekers om met het openbaar vervoer naar het terrein te komen. Dat uit zich onder meer in duurdere parkeertickets. Het aantal busverbindingen is er wel op vooruit gegaan. Pak je de pendelbus naar het festival, let er dan op dat je opstapt in Lelystad of Dronten. De oude verbinding vanaf ’t Harde bestaat niet meer!

Heb jij je uitrusting al compleet? Check de festivalpagina van Vrijbuiter voor al je last-minute Lowlands-benodigdheden.

We nodigen je van harte uit om de voorbeschouwing voort te zetten op ons forum. Wij hebben er in ieder geval al heel veel zin in. Tot over twee weken!

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.