Nieuw festival van ‘Europese klasse’ in Denemarken

Roskilde

Van 25 tot 28 juni 2015 vindt in het Deense Odense een nieuw festival plaats. Er is nog geen naam bevestigd, maar het festival zal vermoedelijk de naam Tinderbox dragen.

Tinderbox wordt een traditioneel 3-daags festival met zowel Deense als internationale artiesten. Muzikaal zal er worden geprogrammeerd volgens hetzelfde profiel als het Deense NorthSide. Dat festival had in 2014 onder andere Arcade Fire, The National en Queens Of The Stone Age op het affiche staan. De organisatie van Tinderbox heeft nog geen namen paraat.
Het eerste jaar worden 25.000 bezoekers verwacht, in latere jaren moet dat oplopen naar 40.000. Opmerkelijk is dat bij er geen camping aanwezig zal zijn.

Tusindårsskoven. / Foto: Fyens.dk
Tusindårsskoven. / Foto: Fyens.dk

Locatie

De organisatie Odense & Co, dat onder andere bestaat uit de mensen achter NorthSide, heeft een vergunning van 10 jaar gekregen voor de locatie Tusindårsskoven, een bosrijk gebied van 30 hectare in het centrum van Odense. De stad in het zuiden van Denemarken is vanuit Nederland ongeveer even ver als Roskilde.

Concurrentie met Roskilde, Glastonbury en Rock Werchter

Tinderbox is met zijn doelgroep een directe concurrent van Roskilde, dat direct daarna (1 – 4 juli) plaatsvindt. Het zit bovendien in hetzelfde weekend als Glastonbury (24 – 28 juni) en een week voor Rock Werchter (2 – 5 juli).
Op de vraag of er nog wel ruimte is voor nóg een groot festival in die periode, antwoordt organisatielid Mads Sørensen: ‘Ja, er is nog ruimte. We gaan de kant op waarbij mensen niet meer de moeite willen doen om naar één concert te komen. Het publiek wil meer, niet alleen kwantiteit maar ook zeker meer kwaliteit. Daar spelen wij op in.’ Burgemeester van Odense Anker Boye vult aan: ‘Onze ambitie is om het festival een zo hoog mogelijke kwaliteit en een zo aantrekkelijk mogelijk programma te geven. In die set-up willen we binnen een paar jaar één van de grootste worden.’

Meer nieuwe festivals

Tinderbox is niet het het eerste nieuwe festival ‘van Europese klasse’ dat wordt aangekondigd voor 2015. Ook Grünne Hölle (5 – 7 juni), op de voormalige locatie van Rock Am Ring (ook 5 – 7 juni), wordt gelanceerd volgend jaar. Bovendien kondigde Reading/Leeds-baas Melvin Benn al aan om met een nieuw festival te komen later in het seizoen, rondom Reading & Leeds, Sziget, Lowlands en Pukkelpop.

De vraag is natuurlijk of dit iets goeds gaat betekenen voor de festivalmarkt. Enerzijds kan het zijn dat grote festivals nu nog meer overtuigingskracht hebben om grote namen over te halen te komen te spelen. Anderzijds zou de spreekwoordelijke vijver nu wel eens heel snel leeg gevist kunnen zijn. Kortom: het wordt een spannend festivaljaar. Wij houden je op de hoogte!