‘Idioteque’ van Radiohead laat je de hele nacht niet meer los

Radiohead

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week zetten we de mannen van Radiohead in de spotlight. De Britten gebruiken regelmatig de song ‘Idioteque’ om hun set af te sluiten. Is dat de beste Set Closer? Stem!

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Idioteque’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]J[/mks_dropcap]e weet wat komen gaat, maar alsnog komt de bas snoeihard binnen. De diepe en dromerige tonen trillen door je hele lichaam en vormen de absolute climax van de avond. De onheilspellende tekst in combinatie met de spannende klanken, creëren een onverklaarbaar gevoel dat je de hele nacht niet meer loslaat. “This is really happening, happening!”

‘Idioteque’ is afkomstig van Kid A uit 2000, maar verscheen ook op het compilatie-album The Best Of in 2008. Hoewel het nummer nooit als single is uitgebracht, geniet het enorme populariteit. In Pitchfork’s top 500 songs of the 2000’s staat het nummer zelfs op #8. Onlangs verscheen het nieuwe album A Moon Shaped Pool, de reden dat Radiohead weer voor het eerst sinds 2012 het podium betreedt. De tour bracht de band in 2016 naar zalen in slechts zes steden en een select aantal festivals. In 2017 staan er opnieuw festivals op de planning, waaronder Best Kept Secret.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]
Radiohead

‘Idioteque’ is niet een idee uit de hersenpan van Thom Yorke, maar van gitarist Jonny Greenwood. De precieze betekenis van de tekst is niet bekend. Voor de luisteraar komt de tekst zeer onheilspellend over: de meningen schommelen tussen apocalyptische taferelen en natuurrampen, en alles daar tussenin. Yorke zegt echter over het nummer dat het “the happiest song we’ve ever written” is. [/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Idioteque’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!