30 juni 2004: David Bowie cancelt Rock Werchter en rest van tournee

david bowie

In 2003 en 2004 trok David Bowie met zijn ‘A Reality Tour’ langs grote venues en festivals over heel de wereld. Maar vandaag precies 12 jaar geleden moest David Bowie noodgedwongen meerdere Europese festivals afzeggen. Het bleek meer dan alleen het einde van die tour te zijn. 

De ‘A Reality Tour’ start op 7 oktober 2003 in Kopenhagen. De tour viert de release van het 23ste studioalbum van Bowie: Reality. Het is een succesvolle reeks met uitverkochte zalen en lovende recensies.  Hits komen voorbij, maar ook werk van het nieuwe album en covers van onder andere Iggy Pop en Pixies. Bowie speelt een setlist waar elke muziekliefhebber zijn vingers bij aflikt:

David Bowie Setlist Hurricane Festival 2004 2004, A Reality Tour

Maar dan slaat het noodlot toe. Bowie heeft te veel last van een beknelde zenuw in zijn schouder. Hij probeert nog normaal op te treden in Praag, maar moet daar vroegtijdig stoppen. Dan doet hij nog een poging op het Hurricane Festival (zie bovenstaande setlist). Hier maakt hij het concert af, maar wordt hij na het optreden opgenomen in het ziekenhuis. Op 30 juni komt het hoge woord eruit en cancelt het management van Bowie de elf overgebleven festivals. Onder die festivals bevinden zich ook Rock Werchter, Roskilde en T In The Park. Op Werchter wordt Bowie vervangen door 2ManyDJ’s en de heren beginnen hun set toepasselijk met Rebel Rebel. Achteraf zou blijken dat dit de laatste tour was van David Bowie. Op 8 januari van dit jaar overleed de man achter Space Oddity, Heroes, Ziggy Stardust en tientallen andere hits.

In 2000 stond Bowie nog op Glastonbury als onderdeel van de ‘Mini Tour’. Ga mee terug in de tijd:

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €127. Combitickets vanaf €292. Kopen