Rock voor Dummies: 14 rockgenres op een rij

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Tijdens het festivalseizoen kun je wel honderden rockbandjes zien. Soms lijkt het wel of ze allemaal een andere soort rock spelen. Zie jij door alle bomen het muzikale bos niet meer? Wij zetten de belangrijkste subgenres van de rock die je op festivals ziet voor je op alfabetische volgorde, lekker overzichtelijk.

Bluesrock

Bluesrock herken je aan bluesachtige improvisatie, uitgebreide jams die gericht zijn op elektrische gitaarsolo’s. De riffs worden vaak ook zwaarder gespeeld dan in echte blues. Daarnaast wordt het vaak in een sneller tempo gespeeld, wat het opnieuw onderscheidt van de blues. De stroming is groot gemaakt door acts als ZZ Top, Muddy Waters en Stevie Ray Vaughan. Wat recentere voorbeelden van artiesten die je tot de bluesrock zou kunnen rekenen zijn de mannen van The Black Keys.

Britpop

Britpop komt, what’s in a name, uit het Verenigd Koninkrijk. De stroming onstond in de jaren ’90 en was eigenlijk meer een marketingtool dan dat het echt een subgenre was. Britpop was een vrolijke reactie op de zware grungemuziek die uit de Verenigde Staten kwam. Ondanks dat het muzikaal gezien niet echt een subgenre van rock is, noemen we het genre hier wel. Want grote festivalacts zoals blur, Pulp en Liam Gallagher en broer Noel Gallagher met {{Oasis hadden veel succes met deze muziek.

Christelijke Rock

Christelijke Rock is vooral in de Verenigde Staten erg populair. De muziek richt zich op christenen en wordt ook ten gehore gebracht door christelijke artiesten. Een van de bekendste christelijke bands is Skillet. God, Jezus, andere Bijbelse figuren en verbinding komen veelvuldig voorbij in de teksten. Hoewel het genre het dus vooral in Amerika goed doet, hebben we hier in Nederland ook een groot christelijk festival. Ieder jaar stroomt tijdens Pinksteren het terrein van Lowlands helemaal vol voor festival Opwekking.

Emorock

Emo stond lang bekend als een subcultuur van mensen die moeilijk contact maakten met anderen en veel eyeliner droegen en zwart haar hadden. Dit pijnlijke stereotype werd door geliefde festivalbands als My Chemical Romance, Jimmy Eat World en Fall Out Boy dan ook snel in de ban gedaan. Wanneer de muziek die deze artiesten maken wordt beschreven, is emo toch de term die ervoor gebruikt wordt. Het subgenre kenmerkt zich door emotionele teksten gemixt met de snelle gitaren van de punkrock.

Funkrock

Wanneer je de term funkrock hoort, kunnen veel mensen maar aan één band denken: Red Hot Chili Peppers, de groep die de wereld veroverde met dit subgenre. Volgens veel artiesten stond wijlen Little Richard aan de wieg van de funkrock. Zoals de naam al verraadt, mixt deze stroming invloeden van de funk en rock met elkaar. Basgitaren zijn heel belangrijk in deze muziekstroming.

Garagerock

De term garagerock is een verwijzing naar de gedachte dat veel artiesten jonge amateurs waren die repeteerden in de garage van familieleden of vrienden. Het gezang tijdens shows klinkt vaak expres heel rauw, de muziek wordt vaak agressief gespeeld. Geschreeuw komt regelmatig voor. Het geluid vanuit gitaren en soms ook keyboards werd door middel van een fuzzbox vervormd tot een rauwer geluid. Het debuutalbum van The Strokes en ook de muziek van The White Stripes zijn recente voorbeelden van garagerock.

Glamrock

Glamrock is naast een muziekstijl ook een kledingstijl. Mannen die deze muziek vertolkten waren vaak gekleed in glitters, speelden op plateauzolen en droegen make-up. De vrouwen kleedden zich juist eerder als mannen. De muziek is beïnvloed door de stompende ritmes van de rock ’n roll uit de jaren vijftig en de riffs vanuit de hardrock. Hoewel het genre niet veel meer op de festivals te zien is, moeten we de volgende acts wel even eren. Een van de pioniers van de glamrock was David Bowie met zijn karakter Ziggy Stardust en ook Queen had een grote invloed op het subgenre. Het genre ontwikkelde zich ook een hardere kant op. Bands als Kiss en Def Leppard maakten een stevigere variant van glamrock.

Grunge

Grunge kwam ter wereld in de Amerikaanse staat Washington. Vooral de stad Seattle en steden eromheen waren een broedplaats voor grungebands. Pearl Jam en Nirvana zagen hier bijvoorbeeld het levenslicht. Het genre bevat het vervormde elektrische gitaargeluid dat in punk en heavy metal ook gebruikt wordt. Op het gebied van teksten is de muziek nogal zwaar. De liedjes zitten vol met verwijzingen naar angst, depressie, boosheid en eenzaamheid.

Hardrock

Dit subgenre was vooral in de jaren zeventig van de vorige eeuw erg populair. Bands zoals The Who, AC/DC, Deep Purple en Led Zeppelin bestormden de hitlijsten ermee. Muzikaal gezien is hardrock een zwaarder subgenre van rockmuziek, gekenmerkt door agressieve zang en teksten die echt voorgedragen werden, vervormde elektrische gitaren en dynamische drums. Later was Guns N' Roses ook erg succesvol binnen deze stroming en alle genoemde bands zijn dat nog steeds.

Indierock

In eerste instantie verwees de term indie naar bands die hun muziek uitbrachten op independent labels. Nu refereert het vooral aan hoe de bands die hier ooit mee begonnen ook echt klonken. De muziek is niet gericht op het mainstream publiek en klinkt dus vaak wat experimenteler en moeilijker. Het genre is ontzettend divers, omdat het beïnvloed wordt vanuit veel andere genres. Een selectie maken van bands die binnen deze categorie vallen is bijna niet te doen. Onder meer The National, Arcade Fire, Arctic Monkeys en Vampire Weekend zijn echte indie darlings.

New Wave

New Wave ontstond in de late jaren zeventig in Engeland. Het was een wat lichtere variant van punk. De thema’s van de muziek bleven ongeveer hetzelfde, maar muzikaal gezien was er meer ruimte voor synthesizers en andere elektronische klanken. Vocalisten binnen dit genre hebben vaak ook hoge stemmen, zoals bijvoorbeeld Robert Smith van The Cure en David Byrne van Talking Heads. De videoclips die bij dit subgenre horen werden ook steeds belangrijker. Groepen als Tears for Fears, New Order en Simple Minds kun je ook tot deze stroming rekenen.

Postpunk

Dit genre is uiteraard ontstaan vanuit de punk, zoals je waarschijnlijk kan afleiden uit de naam. Postpunkmuzikanten verlieten de traditionele elementen en de rauwe eenvoud van de punk en kozen in plaats daarvan voor een bredere, meer experimentele benadering. De muziek liet zich beïnvloeden door funk, elektronische muziek, jazz en dance, zonder de energie van punk te verliezen. Het genre is bezig aan een enorme revival, vooral sinds de Brexit. Geliefde festivalacts als The Murder Capital, Fontaines D.C. en IDLES zorgden hiervoor. Een andere grote naam die postpunk speelde was Joy Division.

Punk

Het genre is al vaak genoemd als invloed op andere genres, maar nu gaat het dan toch echt over punk zelf. De stroming ontstond midden jaren zeventig in Engeland en Amerika. Engelse pioniers waren Sex Pistols en The Clash. Amerikaanse frontrunners waren Patti Smith en The Ramones. De punkbands verzetten zich tegen het zakelijke karakter van de reguliere rockmuziek uit die tijd en vooral ook tegen de politieke situatie. De nummers waren kort, heel snel en zaten vol met harde melodieën en zangstijlen met uitgeklede instrumentatie. Qua teksten ging het in punk doorgaans om anti-establishment en anti-autoritaire thema’s. Tegenwoordig is het genre nog steeds relevant, bijvoorbeeld Hang Youth speelt het nog.

Shoegaze

Shoegaze is een subgenre dat je kunt herkennen aan de mix van verduisterde zang, feedback en vervormde gitaren. De acts die deze muziek vertolkten, stonden vroeger vaak doodstil en afstandelijk op het podium. De muziek komt daarnaast ook heel dromerig over. Een shoegazeband die je op festivals tegen kunt komen is Slowdive.