7 x wat we nooit vergeten van Pinkpop 2015

Pinkpop
Foto: Bart Heemskerk

In deze rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven. Dit keer zetten we de tijdmachine maar één jaartje terug en kijken we naar de editie van Pinkpop 2015.

1. Learning to walk again

Op 12 juni, terwijl Pinkpop 2016 net van start was gegaan, ging Foo Fighters-frontman Dave Grohl flink onderuit tijdens een optreden in Zweden. Hij viel van het podium en het werd vrij snel duidelijk dat zijn been gebroken was. Hoewel zo’n botbreuk niet te genezen valt in twee dagen, bleef het toch even spannend of het optreden op Pinkpop misschien toch door kon gaan. Grohl wist in Zweden immers nog een paar nummers te spelen terwijl zijn been werd ingepakt.

Vlak voordat Muse begon kwam dit nieuws via mobiele telefoons de weide binnen en verwarring heerste. De volgende dag bracht de organisatie van Pinkpop slecht nieuws: Foo Fighters komt niet. Smeets belde heel wat af: onder meer Paul McCartney en The Prodigy werden gevraagd om de headliner te vervangen, maar het vinden van een waardig vervanger bleek lastig.

Uiteindelijk wist de organisatie Triggerfinger te strikken voor een optreden; zij speelden ’s middags en Pharrell Williams sloot het festival af. Toch ontbrak Foo Fighters niet helemaal op deze editie. Zo bracht Frank Turner ‘Everlong’ ten gehore en stond er in de Kalm Aan Laan een groot kunstwerk van Dave waar je een boodschap achter kon laten welke later naar het management werd gestuurd. Zo was hij er toch een beetje bij, en zo ook:

 

 

2. Pharrell verdwaald


Door het uitvallen van de Foo Fighters mocht Pharrell Williams de zondagavond afsluiten. Dit besluit kwam nogal kortdag: de zanger was dusdanig van de rel dat hij niet eens meer wist wáár hij überhaupt optrad. “Hello Amsterdam!” schreeuwde hij tot driemaal toe in de microfoon. Fouten maken is natuurlijk menselijk, maar zijn management vond het niet nodig om hem hierop aan te spreken. Op Rock Werchter – waar de plaatsnaam notabene in de naam van het festival staat – sprak hij het publiek aan met Brussel. Zou hij het dan tóch expres gedaan hebben? Nog een voorbeeld: op Roskilde riep Williams “Hello Copenhagen”. Roskilde festival vindt plaats in Roskilde.

3. John Coffey

 

Als je deze beelden niet eerder gezien hebt, heb je in 2015 onder een steen gelegen. Of maak je misschien gebruik van internet explorer. Hoe dan ook, deze beelden hebben veel teweeggebracht: John Coffey zette Pinkpop hiermee namelijk wereldwijd op de kaart. De hele wereld keek in 2015 naar Landgraaf. 15 fenomenale secondes van het optreden werden haarfijn vastgelegd en vervolgens meer dan 20 miljoen keer bekeken. Heb je dit gemist? Klik dan hier. Kan écht niet.

4. Urbanus

Dave Grohl brak zijn been en zei af. Urbanus had het nog veel moeilijker: hij scheurde zijn nagel maar stond ondanks deze tragedie gewoon op het podium. En hoe! De Belgische cabaretier en chansonnier trok een vollere zaal dan welke vroege zondagochtend-opener dan ook. Publiek van alle leeftijden komt naar de tent om een glimp op te kunnen vangen van Urbanus, wiens manager ook nog eens Jan Smeets himself blijkt te zijn. De ruim 60 jaar oude Urbanis weet tijdens het nummer Hittentit het publiek enorm te verrassen met een heuse stagedive! (Uitgevoerd door een Urbanus-pop, maar daardoor niet minder spectaculair)

5. Muse blijkt uit mensen te bestaan

https://www.youtube.com/watch?v=8_0yE-LGV8I

Twee decennia na de geboorte van Muse gebeurde het: ze maakten een fout. Nederland is in shock. Zouden Matthew Bellamy en collega’s dan tóch wel uit vlees en bloed bestaan? Het dynamische trio zet Madness in, maar het wordt al snel stil. De basgitaar blijkt helemaal ontstemd en Bellamy kapt het nummer af. Fouten maken is natuurlijk menselijk, maar Muse overkwam het pas tijdens de 15e show in Nederland. De drones blijken geen neefjes van de bandleden.

6. Cadeautje van de jeugd

De jeugd was jarig, en wie jarig is, trakteert. Dat deden ze dan ook in geheel eigen stijl: ze trakteerden op zichzelf. De week voorafgaand aan Pinkpop hadden de heren hun tiende verjaardag al uitgebreid gevierd in de HMH. Voor het optreden sierde een groot cadeau het podium. Terwijl producer Bas Bron het intro van ‘Hollereer’ inzette, klapte het cadeau open. Daar zaten ze dan: Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo aan een bar, manager Kostijn erachter. Wat volgde er? Klassiekers, bangers, champagne en Foo Fighters t-shirts (want wie jarig is, deelt uit). En dat was, evenals de afsluiter, een perfecte Formule!

7. Nagenieten in 360°

Schermafbeelding 2016-06-03 om 15.46.12

Was je aanwezig was bij het concert van Dotan, Triggerfinger of George Ezra? Dan zou het Schermafbeelding 2016-06-03 om 15.45.51goed kunnen dat je vereeuwigd bent op de haarscherpe 360° foto! Drentse fotograaf en Pinkpop-liefhebber Roelof de Vries werd door 3voor12 uitgenodigd om zijn hobby en talent in te zetten in Landgraaf. Op de foto’s met een resolutie van 140.000 bij 70.000 pixels zijn zo’n 50.000 man vastgelegd, waarvan een boel zichzelf al hebben getagd. Inzoomen blijkt verslavend: tijdens George Ezra genoot Dennis Hendrix achteraan het veld van een hamburger. Zelf opzoek naar Dennis of jezelf? Check hier alle foto’s!

Volgend weekend is het zover: Pinkpop 2016! Wil je niks missen? Houd onze programmapagina in de gaten en praat mee op ons altijd gezellige forum!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen