Burning Man komt deze zomer naar Nederland

Altijd al een keer het excentrieke Burning Man willen bijwonen, maar is Amerika net iets te ver? Dan hebben we goed nieuws: deze zomer komt het festival voor het eerst naar Nederland!

Van 29 tot en met 31 juli 2016 kun je Burning Man zelf gaan ervaren op de Veluwe, zo meldt dance.nl. De non-profit organisatie Burning Man Netherlands gaat deze zomer in samenwerking met haar ‘grote Amerikaanse broer’ het evenement op poten zetten. Met op poten zetten is dan ook wel bijna alles gezegd: de bezoekers maken namelijk het festival. ‘YOU are responsible for your own experience’, aldus de organisatie.

Burning Man Netherlands transporteert het unieke gedachtegoed van het Amerikaanse festival naar Nederland. Saamhorigheid, delen en zelfexpressie staan hierbij hoog in het vaandel. Met de naam Where The Sheep Sleep bevinden festivalgangers zich in een droom waarin ze zelf een onvergetelijke wereld kunnen creëren. Het festival houdt de festivalgangers een spiegel voor hoe de wereld kan, en misschien wel moet zijn.

Burning Man

Burning Man is voortgekomen uit de viering van de zonnewende. Ter ere hiervan werd in 1986 op het strand van San Francisco een enorme houten man (ook wel bekend onder de naam Wicker Man) verbrand. Dit ritueel sloeg aan, maar werd in 1990 verboden. Uit protest verplaatste men het ritueel naar de Black Rock Desert, waar het wederom veel publiek trok. In 1991 vond de eerste legale editie van het verbranden van de Wicker Man plaats, waarmee het Burning Man-festival een feit was. Sindsdien groeide het aantal deelnemers gestaag en ontstond de behoefte aan het creëren van een (tijdelijke) gemeenschap rondom het verbrandingsritueel. Het unieke gedachtegoed dat hierbij gevormd werd, is vandaag de dag nog steeds vaandeldrager van het evenement.

Burning Man Nederland 2016

De eerste editie van de Nederlandse versie van het evenement vindt plaats van 29 tot en met 31 juli 2016 op de Veluwe. Tickets bemachtig je niet zomaar. Eerst moet je lid worden van hun Facebookpagina. Lid geworden? Word dan hier ook event member voor €10,-. Als member krijg jij toegang tot de officiële ticketverkoop, die later zal starten. Hoe veel een ticket voor het festival zal kosten is nog onduidelijk.