41-jarige man omgekomen in vuurzee Burning Man

Een 41-jarige man is omgekomen op het Amerikaanse Burning Man. De man rende dwars door de beveiliging heen de vuurzee van het Burning Man-ritueel in. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis, zo meldt de Los Angeles Times.

De tragische gebeurtenis vond plaats voor de ogen van enkele tienduizenden festivalbezoekers. Ondanks de aanwezigheid van een tweevoudige beveiligingszone, wist de man zich een weg te banen naar de brandende Burning Man en ging op in de vuurzee. Reddingsdiensten probeerden de man nog te redden, maar dit werd bemoeilijkt doordat een deel van het houten kunstwerk aan het afbrokkelen was. Uiteindelijk overleed de 41-jarige enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Of er sprake was van zelfmoord, of dat er drugs in het spel waren is nog niet bekend. De man was volgens doctoren in ieder geval niet onder invloed van alcohol.

Volgens de plaatselijke sheriff Jerry Allen is dit de eerste keer dat iemand zich een weg heeft weten te banen door de beveiliging. Dat wil niet zeggen dat het niet vaker wordt geprobeerd: “People try to run into the fire as part of their spiritual portion of Burning Man”, vertelt Allen aan Los Angeles Times. “The significance of the man burning, it’s just kind of a rebirth – they burn the man to the ground, a new chapter has started. It’s part of their tenants of radical self-expression.”

Het festival reageert geschokt op de tragische gebeurtenis en roept in een statement op tot hulp, liefde en saamhorigheid in de periode van rouw. “Now is a time for closeness, contact and community. Trauma needs processing. Promote calls, hugs, self-care, check-ins, and sleep.” Daarnaast biedt het festival professionele hulp aan om de gebeurtenis te verwerken.

De dood van de man heeft ook gevolgen voor de verdere verloop van het festival. Alle verbrandingsrituelen zijn geannuleerd met uitzondering van de ’temple burn’, waarmee het festival wordt afgesloten.

Burning Man

Het Burning Man festival is voortgekomen uit de viering van de zonnewende. Ter ere hiervan werd in 1986 op het strand van San Francisco een enorme houten man (ook wel bekend onder de naam Wicker Man) verbrand. Dit ritueel sloeg aan, maar werd in 1990 verboden. Uit protest verplaatste men het ritueel naar de Black Rock Desert, waar het wederom veel publiek trok.

In 1991 vond de eerste legale verbranding van de Wicker Man plaats, waarmee het Burning Man festival een feit was. Sindsdien groeide het aantal deelnemers gestaag en ontstond de behoefte aan het creëren van een (tijdelijke) gemeenschap rondom het verbrandingsritueel. Het unieke gedachtegoed dat hierbij gevormd werd, is vandaag de dag nog steeds vaandeldrager van het evenement.