Ghost: “Ons optreden op Pinkpop 2014 vergeet ik nooit meer”

Ghost
Foto: Mikael Eriksson

Neem een vleugje metal en een paar ingrediënten uit een horrorfilm en de uitkomst is Ghost. De Zweedse band staat deze week voor de tweede keer op Pinkpop en mocht in februari een Grammy ophalen voor het nummer ‘Cirice’. Festileaks sprak met één van de Nameless Ghouls, de anonieme bandleden rondom zanger Papa Emeritus III. Ons eerste gesprek met de geesten ging over Iggy Pop, Roskilde en de storm op Pinkpop 2014.

Eerste festival: Roskilde 1998

Op mijn zeventiende ben ik voor het eerst naar een festival gegaan. Dat was Roskilde in 1998. Het is ongelooflijk hoeveel bands ik daar heb gezien. Black Sabbath, Slayer, Misfits en ook Iggy Pop. Eén van de redenen om te gaan was Tori Amos, maar doordat haar show overlapte met een ander optreden heb ik de helft niet kunnen zien. Op dat moment dacht ik dat ik haar wel weer zou zien, maar dat is nooit gebeurd. Als ze al op tournee is, zit ik weer aan de andere kant van de wereld.”

Optreden in de modder

“We vinden het fijn om op festivals rond Nederland en Frankrijk te spelen. Pinkpop, Werchter, Pukkelpop, FortaRock, Graspop en Hellfest zijn allemaal fantastisch georganiseerd. Voor een band is het belangrijk dat het goed geregeld is. We komen regelmatig op festivals die nog last hebben van kinderziektes. Dan blijkt alles letterlijk in de modder te staan, zijn er geen douches. Voor niemand. Dat meen je toch niet?”

De storm van Pinkpop 2014

“Ons optreden op Pinkpop vergeet ik nooit meer. De hele dag was het super warm tot ’s avonds opeens de hel losbrak. Ik herinner me dat het optreden van Metallica toen bijna gecanceld werd. Voor onszelf was het een mooie dag, er traden veel bands op die we persoonlijk kennen. Het voelde als een reünie. Daarom speel ik persoonlijk liever op festivals als FortaRock, daar kennen we de mensen. Coachella bijvoorbeeld programmeert veel populaire acts, popartiesten leven meer in hun eigen wereld. Over het algemeen voelt de vibe daar uncool, of eigenlijk juist té cool.”

Festival tip: Hellfest en Roskilde

“Hellfest programmeert binnen de harde genres zeer divers. Ze boeken black metal bands en zetten op een ander podium weer punk acts neer. Aan de bovenkant van het affiche halen ze grote jongens zoals Aerosmith binnen, de diversiteit maakt het sterk. Dat doen ze op Roskilde ook, maar dan met andere genres. Daar staan Neil Young én Opeth én PJ Harvey én Above & Beyond. Als ik naar muziek luister, vind ik het prettig om na een metal-act af te wisselen met iets totaal anders.”

Must see: Iggy Pop

“Ik heb Iggy Pop zien spelen op een festival waar we zelf ook stonden. Hij is het absoluut waard om te bekijken. Zijn nieuwe plaat is echt goed, mede door de samenwerking met Josh Homme. Ze hebben een sound weten te maken die de kwaliteit van beide muzikanten bevat. Het album is een geheel terwijl de nummers ook op zichzelf staan. Ze hebben iets geks over zich, dat bevalt me. Ik bewonder het feit dat iemand van het statuur en de leeftijd van Iggy Pop het aandurft om iets anders te proberen.”

Ghost

Liever geen festivals

“Vanuit productionele redenen speel ik liever niet op festivals. We kunnen dan niet onze hele show meenemen. Nu we steeds groter worden, groeien de mogelijkheden ook. Op dit moment zijn we in Denemarken om ons voor te bereiden op ons optreden tijdens Hellfest. Die show wordt een grotere productie met een groter podium en pyrotechniek. Dat is in lijn met wat we in de toekomst overal hopen te doen.”

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.