Interview: creative director Amsterdam Open Air 2023 blikt vooruit op editie vol verrassingen

Een evenement organiseren is altijd spannend, maar nog net iets zenuwslopender als je een nieuwe richting inslaat. Festileaks spreekt in een interview met Thomas Gurney-Champion, de creative director van Amsterdam Open Air 2023. Het festival kiest dit jaar voor grote wijzigingen op het gebied van line-up, randprogrammering en terrein.

Al eerder werd een tipje van de sluier opgelicht over de nieuwe weg die Amsterdam Open Air 2023 wil bewandelen. Het is pas de eerste editie waarbij Gurney-Champion als creative director betrokken is, maar er staan een hoop spannende veranderingen op de planning. “De nieuwe groep festivalbezoekers is door corona heel snel veranderd. We hebben met focusgroepen gesproken en naar hun wensen geluisterd. Ze willen verrast worden en zijn op zoek naar interactie. Dit jaar hebben we de eerste stappen in die richting gezet.”

Line-up

Zo is het programma flink op de schop genomen. “De line-up is echt wel anders vergeleken met voorgaande jaren. Het is iets minder commercieel, iets spannender. We zoeken meer de randjes op en willen verrassen.” Op het hoofdpodium zijn in ieder geval genoeg interessante acts te ontdekken. “Dit jaar staat debuteert daar bijvoorbeeld het debuut van Astra Club, het nieuwe project van DJ Tennis en carlita. Of acts zoals Dj Ez en Marlon Hoffstadt.” In de nieuwe programmering is ook meer plek voor popmuziek zoals Goldband, De Jeugd Van Tegenwoordig en Froukje.

Tevens zijn een aantal nieuwe stage hosts van de partij, zoals Intercell en Kanaal40. Op zaterdag maakt Wavy haar debuut op Amsterdam Open Air en op zondag is de Heesterveld Creative Community voor het eerst aanwezig. Daarnaast kun je genieten van een aantal vertrouwde hosts, zoals Fiesta Macumba, Vunzige Deuntjes en Tribes.

Randprogramma

Er staat niet alleen maar muziek met een hoog aantal tellen per minuut op de line-up. Zo is ‘The Other Side’ wel degelijk een danspodium, maar ligt het tempo lager voor een rustigere ervaring. Ook het randprogramma biedt interessante alternatieven, voor wanneer je voeten even pijn doen van het dansen. Bezoekers kunnen zich volledig onderdompelen in het ‘playground program’. Daar valt genoeg te beleven. “Zoals talks over de geschiedenis van afrobeats en de oorsprong van housemuziek. Er zijn theatervoorstellingen van de Sekszusjes en Willie Wartaal. Die laatste is bijna overal uitverkocht, maar tijdens AOA kun je de show alsnog zien.” En als je toch weer zin hebt om met de voetjes van de vloer te gaan, kun je meedoen met de bachata workshop.

Bezoekers gaan op het festivalterrein nieuwe initiatieven zien én horen. “We hebben een samenwerking met End of Time. Het wordt een 3D spatial sound experience tijdens een dj-set. Dat is een primeur op een festival. Ze maken gebruik van een hele vette techniek waardoor de muziek van alle kanten komt. Van links, rechts, boven en onder.” Het hoofdpodium wordt aangekleed met grote LED torens. “Aan de hand van schermregistratie gaan de cameramannen door het publiek heen. De dansende bezoekers worden dan met toffe visuele aspecten op de schermen geprojecteerd.”

Vormgeving

De transformatie die het festival ondergaat is ook te zien in de huisstijl. Amsterdam Open Air hijst zichzelf dit jaar in een nieuw, kleurrijk jasje. Gurney-Champion vertelt lachend dat de visuele identiteit bloed, zweet en tranen heeft gekost. “De online vormgeving is opgefrist. Dat hebben we samen gedaan met Johana Kroft, een 3D-kunstenares uit New York. Zij maakt haar werk op basis van kunstmatige intelligentie. Meer 2023 dan dit ga je niet krijgen momenteel, denk ik.” Haar werk wordt ook op het hoofdpodium tentoongesteld. Daarnaast werkt AOA samen met de creatieve partner Bravoure, een digitaal ontwerpbureau, om de nieuwe identiteit vorm te kunnen geven.

Publiek

Gurney-Champion verwacht niet alleen de nieuwe generatie festivalgangers aan te spreken. “We hebben twaalf verschillende podia en stage hosts. Eigenlijk zijn er dus twaalf verschillende doelgroepen aanwezig, waaronder veel subculturen. Ik ken eigenlijk geen ander festival waar die diversiteit zo sterk zichtbaar is, maar waar het ook weer op zo’n natuurlijke manier samenkomt.” Wat is dan de gemene deler op Amsterdam Open Air? Hoe kun je met zoveel verschillen iedereen aanspreken? “Aan de ene kant is er voor iedereen wat wils. Het is het perfecte festival om met je hele vriendengroep naar toe te gaan. Aan de andere kant kun je hier als beginnend festivalganger ontdekken welke muziek je echt aanspreekt. Die diversiteit is de kracht van het festival.”

Duurzaamheid

Uiteraard is duurzaamheid ook een belangrijk thema voor Amsterdam Open Air. Het festival biedt al enkele jaren een volledig vegetarische keuken aan. Maar liefst 85 procent van de line-up is afkomstig uit Nederland, wat tot een beperkte CO2-uitstoot leidt. Het festival werkt met groene stroom, een bekersysteem en probeert na afloop altijd iets terug te geven aan het Gaasperpark.

Wil jij het audiovisuele spektakel in Amsterdam meemaken? Dan moet je er snel bij zijn. “De weekendtickets zijn al de deur uit. We verwachten dat de zaterdag in de komende weken ook uitverkoopt. Dan volgt de zondag meestal snel daarna.” Een dagkaartje voor zaterdag 3 juni kost 74,25 euro. De zondag is iets goedkoper. Ben jij klaar voor de verrassingen die Amsterdam Open Air 2023 te bieden heeft?

Amsterdam Open Air Logo

Amsterdam Open Air 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 3-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.