Nog één keer de handjes in de lucht voor ‘Give It Away’ van Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

In de rubriek ‘Set Closers’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week nemen we een van de festivalheadliners van 2016 onder de loep: Red Hot Chili Peppers. De Peppers sluiten elk optreden sinds jaar en dag af met het nummer ‘Give it away’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Give It Away’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]D[/mks_dropcap]rummer Chad Smith telt af. De gitaar van Josh Klinghoffer begint te gieren. Zodra Anthony Kiedis de eerste noten zingt, gaat de gitaar over naar een funk riff en valt meesterbassist Flea in. Het is aan! De Red Hot Chili Peppers zwepen je nog eenmaal op met de mantra “give it way, give it away, give it away now”.

‘Give It Away’ volgde na ‘Under The Bridge’ als tweede single van Blood Sugar Sex Magik in 1992Er werd in eerste instantie weinig van verwacht; de videoclip voor het nummer werd pas geschoten toen het lied al in de hitlijsten stond. De band heeft de afgelopen 24 jaar ‘Give It Away’ duizenden keren ten gehore gebracht, zelfs in een getekende versie van zichzelf in animatieserie ‘The Simpsons’. Hoewel ‘Give It Away’ in 1993 in de Verenigde Staten al een Grammy won voor beste hard rock nummer, verschijnt het in Nederland voor het eerst in de Top 2000 in 2015 op nummer 1012. Niet meer dan terecht.

Nu al verzot op de eerste set closers? Volg dan deze nieuwe rubriek op Spotify! Naast dit artikel én in de Spotify playlist vind je de huidige tussenstand in onze zoektocht naar de beste set closer.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]
Red Hot Chili Peppers

De titel van de song is allesbehalve dubbelzinnig te noemen. Anthony Kiedis schreef in biografie Scar Tissue, dat een vriendin hem ooit een jack van haar gaf omdat ze geloofde dat het weggeven van spullen aan dierbaren haar leven mooier zou maken: “It was such an epiphany that someone would want to give me her favorite thing. That stuck with me forever. Every time I’d be thinking ‘I have to keep,’ I’d remember ‘No, you gotta give away instead’ … Every time you empty your vessel of that energy, fresh new energy comes flooding in.”

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Give It Away’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen