6 dingen die we verwachten van The National op Down The Rabbit Hole 2016

The National Setlist DTRH

The National is momenteel druk bezig met de opname van alweer het zevende studioalbum. Onlangs heeft de band bij twee verschillende optredens een nieuw nummer ten gehore gebracht, de ene avond bestempeld als “Roman Candle” en op de volgende “Checkin Out”. 

Komend weekend is The National weer terug op Nederlandse bodem en dus is het hoog tijd voor een voorbeschouwing. Dit verwachten we van de show op Down The Rabbit Hole 2016.

1. Een set met succesnummers

The National Setlist MASS MoCA, North Adams, MA, USA 2016

 

Hoewel The National al sinds 1999 bestaat, brak de band pas echt door met het album Boxer in 2007. Dit is goed terug te zien in de setlist: slechts 2 nummers stammen uit de beginjaren. Vooral de laatste 2 albums – High Violet uit 2010 en Trouble Will Find Me uit 2013 – zijn goed vertegenwoordigd. Liedjes als ‘Don’t Swallow The Cap’, ‘Bloodbuzz Ohio’ en ‘Fake Empire’ hebben hun succes live al lang en breed bewezen en zullen ook op Down The Rabbit Hole te beleven zijn op de festivalweide. Check de hele setlist ook op Spotify.

2. Nieuwe songs!

The National is al een tijd druk bezig met de opname van alweer het zevende studioalbum. De afgelopen maanden heeft de band bij verschillende optredens nieuwe nummers ten gehore gebracht. Bij het laatste optreden zo’n anderhalve week geleden werden 4 (!) nieuwe songs gespeeld: ‘Find A Way’ (a.k.a. Iris)‘The Lights’ (Kingston)‘Sometimes I Don’t Think’ en ‘The Day I Die’.

3. Als de wijn is in de man, …

[blockquote]“The truth is, I’ve never quite felt totally comfortable up on stage. I’ve gotten more comfortable, but drinking wine is a crutch that gives me a little courage. It helps me lose a little bit of the self-consciousness and the awareness of how awkward it is standing on a stage with lights and a bunch of people looking at you while you sing love songs. It’s an embarrassing and kind of awkward thing, there is something humiliating about it in a strange way.”[/blockquote]

Zanger Matt Berninger staat erom bekend altijd een flesje rood mee het podium op te nemen. Dus waar wacht je op? Loop naar de wijnbar, koop een glas – of waarom ook niet, een fles – wijn, en doe lekker met hem mee. Proost! Op de prachtige melancholische klanken van The National.

4. De ultieme climax met ‘Mr. November’

‘Mr. November’ is de hekkensluiter op het album Alligator (2005) en beleeft op zowel het album als live op het podium een ware climax. Zanger Matt geeft zich volledig op dit nummer: het refrein schreeuwt hij letterlijk uit, waardoor een gevoel van onmacht je bijna meester maakt. Het nummer is inmiddels een publieksfavoriet te noemen, mede omdat Matt zich vaak middenin het publiek begeeft om daar zijn laatste tirade te geven. En we schreeuwen mee: “I won’t fuck us over, I’m Mr. November!”

5. Een huwelijksaanzoek?

Het laatste festivalbezoek op Nederlandse bodem van The National was op Lowlands 2014. Volgens 3voor12 behoorde dit optreden tot de top 5 beste van het festival. Op deze Lowlandszaterdag gebeurde er iets bijzonders. Michiel Veenstra (3FM) ging in de uitzending van Annemiek de sfeer peilen bij The National in de Grolsch tent. Hij kwam Marjon tegen. Wat als een gezellig babbeltje over The National begon, eindigde spontaan in een huwelijksaanzoek van Marjon aan haar vriend Joost. Wie doet haar na komend weekend?

6. Intense ervaring

Één ding is zeker: The National is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een optreden van de band is moeilijk in een hokje te plaatsen: vooral de donkere kanten van het leven worden bezongen en daardoor voelt de show zowel klein en intiem als groots en meeslepend. Liefhebbers van het genre wacht een fantastische zaterdagavond op Down The Rabbit Hole want een live-show van The National staat garant voor een intense ervaring.

Wat verwacht jij van The National?

Zo veel mensen, zo veel verwachtingen. We zijn reuze benieuwd: wat mis jij nog in deze lijst? Voor welk nummer doe jij een schietgebedje? Welk album blijft onderbelicht? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Inluisteren: check de setlist op Spotify

Wil je je helemaal tot in de puntjes voorbereiden op het festivaloptreden? Check dan de gehele setlist van The National op ons Spotify kanaal.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2016

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 24-26 juni 2016
Line-up
The National
PJ Harvey
Tickets Niet meer beschikbaar.