25 juli 1999: Woodstock met Limp Bizkit en Red Hot Chili Peppers

Vandaag – precies 17 jaar geleden – vond na de legendarische ’69-editie nogmaals Woodstock plaats. Maar wat vooral een viering van muziek, vrede en vrijheid moest worden, werd overschaduwd door geweld en vernielingen. 

Van 15 tot en met 18 augustus 1969 vindt het legendarische Woodstock festival plaats, tot op de dag van vandaag de moeder van alle festivals. Het festival speelt zich af als de hippiecultuur zijn hoogtijdagen kent en alcohol en drugs zijn dan ook niet weg te denken. Maar geweld blijft nagenoeg achterwege en concerten van onder andere Jimi Hendrix, The Grateful Dead en Creedence Clearwater Revival behoren nog steeds tot de festivalcanon.

https://www.youtube.com/watch?v=TKAwPA14Ni4

Hoe anders was dat in 1999. In Rome (VS) wordt 30 jaar na dato nogmaals Woodstock georganiseerd. Optredens zijn er van onder andere The Chemical Brothers, Moby, Limp Bizkit en Red Hot Chili Peppers. Maar de muziek is niet waar men 17 jaar later nog over praat. Op de eerste plaats is er door de massale toestroom van bezoekers (200.000 man verdeeld over 4 dagen) een groot watertekort op het festival, vooral ook door de exorbitante bedragen die worden gevraagd bij de standjes. Maar dat was niet het ergste. Na de sets van Korn en Limp Bizkit, worden er meerdere meldingen gemaakt van seksueel misbruik. Vrouwen zouden in de pit naar beneden zijn getrokken en daar zijn vastgehouden en betast. Er komen negen meldingen van aanranding binnen en 44 mensen worden op het festival opgepakt. Slechts één daarvan wordt veroordeeld.

Uiteindelijk sluit Red Hot Chili Peppers het festival af. Ook dit verloopt niet zoals gepland. Een vredesbeweging, Pax, deelt tijdens het concert fakkels uit. Deze zouden tijdens ‘Under the Bridge’ als statement massaal ontstoken worden. Dit pakt echter helemaal verkeerd uit. Als de Peppers hun slotlied inzetten – ‘Fire’ van Jimi Hendrix – ontstaat er een chaos die zijn weerga niet kent. Vuilnisbergen branden uit, mensen zonder ticket rennen het terrein op. Er ontstaan massale rellen en pinautomaten worden geplunderd. Na het festival hebben 10.000 mensen medische hulp nodig. Woodstock 1999 begon als viering van vrede en vrijheid, maar werd het tegenovergestelde. The San Francisco Chronicle noemt de laatste festivaldag van Woodstock: “The day the music died”.