Advertisement

Lowlands 2016 presenteert tijdschema en Lowlands krant

Lowlands 2016
Foto: Kamiel Scholten (Lowlands)

Het is eindelijk zo ver: het is woensdag 27 juli en dat betekent nieuws van het Lowlands-front! Middels de festivalkrant die vandaag verschijnt bij nrc.next is het programma bekendgemaakt. Hoogste tijd dus om je persoonlijke blokkenschema voor Lowlands 2016 in elkaar te flansen!

Festileaks heeft de hele krant al voor je doorgenomen maar je kan zelf ook rustig het blokkenschema bekijken. Hieronder de belangrijkste en meest bijzondere dingen die we tegenkwamen:

Mega-clashes

O, o, o, Lowlands wat doe je ons aan? Hoe moeten we nou kiezen? In elk blokkenschema zijn clashes te vinden, maar de clashes op Lowlands 2016 zijn van het hoogste niveau. Even heen en weer snellen lijkt geen optie met deze programmapijnpunten. Of is er misschien een geheime sluiproute tussen Alpha en Bravo?

Vrijdag – Bravo – 20.55 tot 21.55 – Biffy Clyro
Vrijdag – Alpha – 21:45 tot 23.00 – Muse

Zaterdag – Bravo – 20.45 tot 21.55 – Noel Gallagher’s High Flying Birds
Zaterdag – Alpha – 21.45 tot 23.00 – Disclosure
Zaterdag – Heineken – 22.00 tot 23.00 – M83

Zondag – Bravo – 18.45 – 19.45 – James Blake
Zondag – Alpha – 19.35 – 20.35 – The Last Shadow Puppets

Zondag – Bravo – 20.35 – 21.45 – Foals
Zondag – Alpha – 21.30 – 23.00 – LCD Soundsystem

 

Lowlands 2016 vrijdag tijdschema

 

Lowlands 2016 zaterdag tijdschema

Lowlands 2016 zondag

 

Festivalterrein

Yassss! Net als vorig jaar opent Lowlands de festivalpoorten al op donderdag 17:00 uur. Op een gedeelte van het festivalterrein – geheel Cape Lowlands m.u.v. Bravo – kun je je dus al onderdompelen in Lowlands-liefde. Rustig verkennen, wat eten en drinken, borrelen in de Hacienda: het kan allemaal. Wil je er meteen vol tegenaan? Dansen kan in de India (met headphones) of X-Ray (op gematigd geluidsniveau). Cape of camping – op donderdag is Lowlands áán!

Lowlands 2016 plattegrond festivalkrant

Festivalgangers die eerder op Lowlands zijn geweest zullen even raar opkijken als ze het festivalterrein oplopen. De Hacienda verlaat na jaren de vaste plek op Cape Lowlands en neemt haar intrek tegenover de X-Ray. Hierdoor ontstaat er in het midden ruimte voor de horecastands en verhuist Desperado’s naar de verre hoek achter Bravo. Oh Mega is verdwenen en maakt plaats voor Helga’s House Of Pain. Wanneer je doorloopt naar Planet Paradise, zul je je ineens weer vertrouwd voelen met de omgeving: behalve de toevoeging van Eddy The Eagle Stadion naast Heineken, is daar niks veranderd.

Vaste gasten

Kees van Hondt is terug! Onder de noemer ‘Kees van Hondt: nog niet dood‘ verzorgt hij zondagnacht het eindfeest, met een energieke medley van pan-Europese volksmuziek en kwalitatief hoogstaande flauwekul voor de intelligente onbenul. Feestwaarts!

Terwijl het eindfeest der eindfeesten wordt gevierd, wordt dezelfde nacht de droomfinale van Checkpoint Charlie gespeeld. Van Suicide tot Arcade Fire, van Neil Young tot T.Raumschmiere en van Pulp tot Metronomy: godfathers van de Nederlandse dansvloeren, Joost van Bellen en St. Paul, zullen all out gaan in de afsluitnacht van Charlie.

Al zes keer eerder stonden de mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig op Lowlands. Net als in 2012 (weet je nog?) staat het kwartet dit jaar niet officieel aangekondigd. Of toch wel? Vrijdagnacht kun je genieten van een exclusief voorproefje van ‘Watskeburt?! – De Musical’. In dit anarchistische hiphopsprookje voor volwassenen staan onze helden Vjèze, Willie en Yayo als poppen op het podium en gaan met Manon op zoek naar hun ontvoerde buddy Bas Bron.

Bijzondere shows

Zoals je kunt verwachten van Lowlands, staan er ook een aantal bijzondere shows gepland. Wat te denken van Tributo 2016? De drie baritons Henk Poort, Marco Bakker en Ernst Daniël Smid verzorgen met The New Symphonics Orchestra zaterdag – als dagopener van Alpha – een heuse hommage aan de briljante geesten die afgelopen jaar zijn vertrokken naar de eeuwige festivalvelden. Denk hierbij aan David Bowie, Prince, maar ook Johan Cruyff.

Of Hans Teeuwen. Je weet wel. De Nederlandse musicus, acteur, filmmaker en cabaretier. O nee, sorry. “Ik ben geen cabaretier, eerder een komiek. Cabaretiers zijn columnisten die praten”, aldus Teeuwen. Deze aimabele scherpschutter met de botte bijl zal de allergrootste Nederlandse cabaretshow ooit doen. In de Alpha. Op zondag. Wie wil daar nou niet bij zijn?

Zoek je meer interactie? Dat kan. Jíj kunt onderdeel uitmaken van het allergrootste orkest ter wereld. Je hoeft alleen maar op Lowlandszondag met opgeladen telefoon in Bravo te verschijnen, bij The Smartphone Orchestra. Zet nu eens niet je telefoon, maar jezelf even op stil! De Huffington Post heeft het al opgepikt en er zijn foto’s gesignaleerd van het orkest met een goedkeurend knikkende Brian Eno. Moet machtig mooi worden.

Lowlands 2016

A Campingflight to Lowlands Paradise vindt dit jaar plaats op 19, 20 en 21 augustus. Op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen passeert ook dit jaar weer een bonte verzameling aan acts de revue. Niet alleen muziek, maar ook toneel, film, literatuur en comedy komen aan bod op het festival. Met publiekstrekkers als MuseDisclosureThe Last Shadow Puppets en cabaretier Hans Teeuwen is het festival grootser dan ooit. Wil je er bij zijn? Een ticket kost 175 euro exclusief servicekosten en is te koop via de ticketpagina van het festival.

Check hieronder ook onze speciale Lowlands Spotify-playlist om alvast in de stemming te komen.

Lowlands Logo

Lowlands 2016

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2016
Tickets Niet meer beschikbaar.