Sziget-ceo Tamás Kádár: ‘Het wordt lastig Muse te overtuigen hun set te veranderen’

Hoe doe je dat nou eigenlijk, een festival runnen waar honderden verschillende acts optreden en meer dan 400.000 bezoekers komen? Festileaks sprak met Sziget-directeur Tamás Kádár en vroeg – naar aanleiding van jullie vragen – hoe het festival aan Nederlandse artiesten komt, wat de terreurdreiging betekent voor het evenement en welke namen we volgend jaar op mogen hopen. (‘For those about to rock, we salute you!’)

[one_half]

Tamas Kadar

Geen tijd om alles te lezen? Dit zijn de hoogtepunten:

  • Sziget heeft dit jaar niet één maar twee circustenten waar shows opgevoerd worden.
  • Iedere bezoeker krijgt een gepersonaliseerd polsbandje waarmee ze in- en uitchecken op het terrein.
  • Sziget wilde dit jaar AC/DC boeken. Volgend jaar proberen ze AC/DC en Coldplay te boeken.
  • Het festival kan niet genoeg interessante metal acts boeken voor een eigen metal stage.

[/one_half]

[one_half_last]

Op het programma van Sziget staan veel acts. Hoe komen al die boekingen tot stand?

“We hebben een programma-afdeling die zich bezighoudt met alle muzikale acts. In dat team zijn drie mensen in vaste dienst. Zij werken samen met verschillende bedrijven uit allerlei muzikale genres om een breed perspectief te krijgen. Die drie mensen werken het hele jaar voor dat ene weekje Sziget.”

Sziget staat ook bekend om haar uitgebreide randprogrammering. Hoe komt het festival aan de verschillende projecten?

“We hebben ook een team van drie mensen dat werkt aan de randprogrammering. In de laatste jaren is gebleken dat ons circus populair is. Daarom gaan we het dit jaar proberen met twee circustenten in plaats van één. We stoppen veel moeite in het randprogramma en willen elk jaar een hoger niveau halen. Naast de circustenten breiden we ook de kunstprojecten uit. Dit jaar hebben we meer dan zestig grote kunststellages op het terrein.”

[/one_half_last]

Hoe verdeelt Sziget het budget?

“We besteden 40% aan de line-up. Echt bijzonder is dat we 10 tot 15% besteden aan de aankleding en randprogrammering. Dat is waarschijnlijk 10% meer dan andere festivals besteden aan randzaken. Dat we zoveel uitgeven heeft alles te maken met het concept. Het publiek komt niet alleen voor de muziek. Muse of Rihanna kunnen ze in hun eigen land ook zien. We moeten dus meer bieden dan alleen een goede line-up. Mensen moeten zeggen: ‘Ik ga naar Sziget vanwege het festival en Muse is een bonus’.”

Terrorisme is door de recente aanslagen weer een veelbesproken onderwerp. Ook op festivals. Heeft Sziget extra maatregelen genomen?

“Dit jaar introduceren we een check-in. Alle polsbandjes worden gepersonaliseerd. Je kan het vergelijken met reizen buiten het Schengengebied. Aan het loket lever je het ticket en een paspoort in, daar personaliseren onze medewerkers het bandje. Het is daardoor bij ons bekend wie het terrein op gaan of verlaten.”

Het zijn veel mensen op een klein stukje grond dat ook nog eens grotendeels ‘afgesloten’ is van het vaste land. Kan het festival in een noodgeval de mensen snel van het eiland krijgen?

“We hebben meerdere uitgangen en niet alleen de brug waarop mensen binnenkomen. Voor dit scenario hebben we een zeer gedetailleerd plan. Als het nodig is kunnen we binnen een kwartier iedereen van het eiland halen.”

Sziget

Als we de line-up van dit jaar vergelijken met die van vijf jaar geleden zien we een paar duidelijke verschillen. Meer commerciële acts en vooral meer elektronische artiesten. Welke richting wil Sziget op?

“Ik begrijp de vraag. Het is niet zo dat Sziget verandert in een elektronisch festival. We proberen de mainstage divers te houden. Niet alleen rock, niet alleen pop en niet alleen elektronisch. Het heeft ook te maken met beschikbaarheid. Er zijn niet altijd genoeg headliners beschikbaar in augustus. Om zeven headliners en zeven co-headliners op de mainstage te krijgen, benaderen we ieder jaar 100 tot 120 acts.”

Van geen dj’s op de mainstage naar jaarlijks afsluiten met een dj. Waarom is jullie visie zo rigoureus veranderd?

“Door de kaartverkoop. We kunnen aantonen dat in de jaren met dj’s op de mainstage we meer kaarten hebben verkocht. Sziget heeft het gevoel dat journalisten het onderscheidt tussen dj’s en bands willen maken, terwijl het publiek komt voor muziek. We zijn tot de conclusie gekomen dat dj’s ook muziek maken (lachend). Het is populair en niet eens zo slecht.”

“Het is niet zo dat de kaartverkoop alleen verbonden is aan de line-up. Ik hoop ook dat we kaarten verkopen vanwege de sfeer en de randprogrammering. Sziget is zoveel meer dan alleen de artiesten.”

Is de line-up van dit jaar geslaagd vanuit jouw perspectief?

“Dat is natuurlijk subjectief. Ik kan niet objectief zeggen of een line-up voor mij persoonlijk geslaagd is of niet. Ik ga je niet vertellen of ik helemaal tevreden ben over dit jaar.”

Als je tevreden was zou je dat waarschijnlijk vertellen.

“Ja. We hebben dit jaar een goed programma en ik hoop dat de bezoekers het leuk gaan vinden. Het is alleen niet mijn favoriete affiche.”

Wie had je liever op het affiche gehad?

“Dit jaar had ik graag AC/DC met Axl Rose geboekt. We hebben ze benaderd, maar hun tournee was al uitgestippeld en augustus behoorde niet tot de mogelijkheden. Als ze volgend jaar nog spelen gaan we het weer proberen. Dat geldt ook voor Coldplay. Zoals je ziet ben ik persoonlijk meer bezig met de rock acts.”

Jan Smeets van Pinkpop zegt dat hij Rihanna nooit zou boeken. Dat hebben jullie wel gedaan. Is er discussie over zo’n boeking?

“Ik ga Sziget niet vergelijken met andere festivals. De reden dat wij haar hebben geboekt is omdat ze populair is en goede muziek maakt. Natuurlijk, het is pop, maar we hebben ook andere genres op de mainstage. We zijn Sziget, wij sluiten niks uit.”

Is er in de toekomst nog ruimte voor alternatieve acts als Bonobo en Mount Kimbie?

“Op de A38 stage hebben we voldoende ruimte voor alternatieve acts. Dat geldt ook voor de Europe stage, dat podium wordt steeds belangrijker. Dit jaar staat het podium op een andere plek. We zetten het neer in het midden van het terrein waardoor er meer ruimte is voor het publiek. We proberen daar zoveel mogelijk acts te programmeren die populair zijn in hun eigen land. Terugkomend op je vraag; als ik de kans krijg zou ik zeker Mount Kimbie en Bonobo boeken.”

Sziget 2014

Sinds een paar jaar sluit een dj het festival af. Waarom is dat altijd een dj? Een band kan het festival ook groots afsluiten.

“Dat is vanwege de eindshow. Het is makkelijker om met dj’s afspraken te maken over het vuurwerk. We proberen ook een goede co-headliner te boeken. Dit jaar zijn dat The Last Shadow Puppets voor Hardwell, daardoor hebben we een aantrekkelijke drie uur.”

Als ik denk aan vuurwerk denk ik ook aan Muse.

“Het is moeilijker om een band te overtuigen om hun show te veranderen zodat het past met onze eindshow. Ik denk dat het lastig wordt om Muse hun set te laten veranderen voor ons vuurwerk. Waarschijnlijk zouden ze wel blij zijn met het vuurwerk maar dan op hun voorwaarden. Het is vanuit praktische overwegingen dat we daar niet voor hebben gekozen. Wij zijn ervan overtuigd dat het werkt in deze vorm.”

Muse kan het festival ook groots afsluiten zonder jullie vuurwerk.

“Wij vinden dat festivals tegenwoordig iets spectaculairs moeten hebben. De eindshow herinnert het publiek zich voor maanden, misschien wel jaren. In de jaren daarvoor boekten we geen dj’s voor de mainstage. David Guetta heeft eigenlijk de weg vrijgemaakt voor andere dj’s. Martin Garrix heeft vorig jaar bewezen dat het werkt. Zijn show op YouTube is vaak bekeken en kreeg alleen maar positieve reacties.”

Enkele jaren terug had Sziget nog een metal stage. Deze is verdwenen. Waarom zijn jullie gestopt met het podium?

“Het is lastig om een stage zeven dagen te vullen met interessante en grote metal-acts. Het is belangrijk dat we met een metal stage ook headliners boeken binnen het genre, anders zijn mensen teleurgesteld. Het lukt ons niet om zeven grote namen te boeken in die periode. Voor Sziget zijn er te weinig goede metal-acts op tournee. We boeken nog steeds metal en programmeren ze dan op de mainstage of op de A38.”

Graspop en Wacken Open Air lukt het wel om een festival met grote en interessante metal-acts te vullen.

“Dat komt omdat de artiesten die daar spelen zich voorbereiden op die festivals. Ze houden er rekening mee in het tourschema. De acts houden geen rekening met Sziget en daardoor kwam het vaak voor dat we ze wilden boeken maar ze elders al speelden.”

Wat opvalt aan het blokkenschema is het tijdslot van Sigur Rós. De huidige tournee van Sigur Rós leunt hevig op visuals en lichten. Omdat ze van 19.30 tot 21.00 op de mainstage spelen zal het licht zijn. Dat komt de show allesbehalve ten goede. Waarom staan ze niet in de A38?

“We hebben twee redenen. We konden ze niet later op de mainstage programmeren omdat we een contract hebben met de gemeente. Alle shows op de mainstage stoppen om 11 uur. Dat is een reden voor het tijdstip. Een andere reden is de populariteit van de band. Als we ze in de A38 tent programmeren kan niet iedereen de show zien. We hebben het besproken met de band en ook zij zijn akkoord. We weten wat het betekent voor de show maar we vinden dit de beste oplossing.”

Stromae is populairder dan Sigur Rós. Hij speelde twee jaar geleden wel in de tent.

“We hebben geprobeerd Stromae op de mainstage te programmeren. Daar gingen ze niet mee akkoord. Zij wilden niet spelen in het daglicht, Sigur Rós wel.”

Jaarlijks staan verschillende Nederlandse acts op de line-up, zoals John Coffey en Rico & Sticks. Hoe weten de programmeurs wat speelt in Nederland?

“We hebben een partner in Nederland die verantwoordelijk is voor onder andere de kaartverkoop en marketing. Hen vragen we welke acts in Nederland spelen en welke interessant zijn voor Sziget. De acts op die lijst bekijken we. Als ze leuk zijn boeken we ze.”

Sziget is een ontzettend populair festival onder Nederlanders. Waar komt die liefde voor het festival vandaan volgens jou?

“Dat heeft denk ik twee redenen. Ten eerste omdat onze Nederlandse partner al meer dan vijftien jaar met ons samen werkt. Hij is niet alleen een medewerker maar ook een fan van het festival. Op het gebied van marketing doet hij het fantastisch. Ten tweede omdat het gevoel van Sziget speciaal is. Het is écht het eiland van de vrijheid. Je kan doen wat je wilt en 24 uur feesten.”

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen