Oneindig dansen met de ‘Block Rockin’ Beats’ van The Chemical Brothers

The Chemical Brothers

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Wie aan dwingende beats denkt, denkt aan The Chemical Brothers. Vorig jaar blockrockte ze Lowlands, vorige week stonden de heren op Pukkelpop om hun visueel aantrekkelijke show over de Belgische weide te storten. Daarom nu de ‘Block Rockin’ Beats’ als set closer.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Block Rockin’ Beats’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]B[/mks_dropcap]eats! Beats! Beats! Het woord trilt oorverdovend na in de trommelvliezen. De Arabische tonen van ‘Galvanize’ zijn net weggestorven wanneer de volgende dansvloerkraker zich aandient. Het is het einde van een show vol rauwe beats, industriële riffs en visuele explosies. Dan komen de chemische broers nog één keer terug, voor een laatste saluut: ‘Back with another one of those block rockin’ beats!’

‘Block Rockin’ Beats’ is afkomstig van het tweede album Dig Your Own Hole. De single doet het goed in Engelse hitlijsten en piekt pas op de nummer één-positie. Als ultieme bekroning valt de plaat in de prijzen tijdens de Grammy Awards voor beste instrumentale rock nummer. Het nummer is sinds het verschijnen niet meer weg te denken van de setlist en vormt dan ook het knallende einde van de show. The Chemical Brothers stonden vorig jaar niet in originele bezetting op het podium, één van de broers deed een studie en liet een tournee aan zich voorbij gaan. Goed nieuws voor de fans van het eerste uur: op Pukkelpop 2016 stonden ze gewoon weer met zijn tweeën op het podium, om daar naast de ‘Block Rockin’ Beats’ werk te spelen van het nieuwe album Born In The Echoes.
[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]
The Chemical Brothers

De kreet ‘Block Rockin’ Beats’ is er niet eentje die de broers zelf hebben verzonnen. Het nummer en de uitspraak leunt op een sample van Schoolly D. Dat is overigens niet de enige sample die Tom en Ed hebben gebruikt: de drums komen van Bernard Purdie en het basgeluid van The Crusaders. Dat ze het een stuk beter doen dan de genoemde artiesten blijkt wel uit de posities in de hitlijsten en het winnen van een Grammy Award. Van het nummer bestaan twee versies: eentje met en eentje zonder intro, wat al snel neerkomt op 14 seconden meer Chemical beats. [/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Block Rockin’ Beats’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!