5 x waarom de shows van Underworld geniaal zijn

693
Underworld
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Met het festivalseizoen achter de rug is de lijstjestijd aangebroken. Tijd om herinneringen op te halen en nog eens te genieten van al het moois dat afgelopen zomer op de festivalpodia stond. Dus: tijd voor de Festivalacts Top 100. Aangezien er waarschijnlijk honderden kandidaten zijn voor een befaamd plekje in de Top 100, helpt Festileaks je een handje met kiezen. Vandaag halen we herinneringen op met Underworld (o.a. Paaspop, We Are Electric, Dour). Festileaks presenteert: 5 dingen die briljant waren aan de optredens van deze dancelegendes.

1. Opbouw tot extase

Underworld Setlist We Are Electric 2016 2016Een optreden van Underworld staat meestal geregistreerd als een anderhalf uur durende live-show, maar voelt meer als een eeuwigheid. Het lijkt alsof je voor altijd kan blijven dansen, alsof je voor altijd in deze trance wil zitten. Dat is vooral te danken aan de prachtige opbouw van de setlist. De dancelegendes nemen je geleidelijk mee in een avontuur door de wereld van techno. Een avontuur dat begint met nieuwe nummers als ‘I Exhale’ en ‘If Rah’, om vervolgens via platen als ‘Ova Nova’ en ‘Nylon Strung’ (beiden afkomstig van het nieuwe album Barbara, Barbara, we face a shining future) te eindigen in een dampend festijn met klassiekers als ‘King Of Snake’ en ‘Cowgirl’. Een show die ontzettend veel rust uitstraalt, maar nooit weet te vervelen.

2. De minimalistische maar rete-strakke show

Bij elektronische muziek hoort vanzelfsprekend een degelijke live-show. Iets wat de mannen van Underworld maar al te goed weten. Honderden confettikanonnen en andere feestattributen hebben deze dancelegendes echter niet nodig. Underworld gebruikt het minimale en creëert daarmee de perfecte liveshow. De vele lasers maken van iedere festivaltent of -weide een grote technoclub, waarin je niet kunt stoppen met bewegen. Af en toe sta je dan toch met je mond open te loeren naar de creatieve special effects: van prachtige rookgordijnen tot lichtgevende ballen. Het is niet veel, maar het is meer dan genoeg.

#summersonic #underworld last night fantastic energy thank you

Een video die is geplaatst door Karl Hyde (Underworld) (@underworld) op

3. Afsluiten met “Shouting lager, lager, lager!”

We hebben hem al behandeld in onze rubriek ‘Set Closer‘: ‘Born Slippy Nuxx‘, de ideale afsluiter voor een avond vol stampen en zweten. Net als de rest van de setlist, beschikt ‘Born Slippy Nuxx’ over de ideale opbouw. Je wordt warmgedraaid door de lyrics van frontman Karl Hyde, waarna zijn compagnon Rick Smith de bass vol aanzet. “Shout it: lager, lager, lager!” klinkt het door de zaal. Dansen tot het gaatje. Totdat de zon opkomt. ‘Born Slippy Nuxx’ is als de verboden drug die je de mooiste trance van je leven geeft; het lijkt zo lang, maar het is altijd te kort.

4. Karl Hyde owns the dancefloor

Het is een bijzondere verschijning: het magere mannetje Karl Hyde uit dat grote Londen. Een man vol levensverhalen, vol muziek en boordevol energie. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar deze techno-pionier is bezig aan zijn 60e levensjaar. En toch weet hij telkens weer tienduizenden fans van jong tot oud – van vaders tot zoons tot misschien wel een paar kleinszoons – anderhalf uur lang aan het dansen te krijgen. Hyde straalt zo’n enorme energie uit op het podium, dat het lastig is stil te staan. Af en toe staat een festivalganger wel even stijf met z’n voeten op de grond, maar dat is dan waarschijnlijk om bewonderenswaardig naar de 59-jarige Karl Hyde en zijn bijzondere dansmoves te kijken.

5. ‘Eén van de beste live-acts van 2016’

Dat Underworld in de smaak valt bij het festivalpubliek, dat is dit jaar wel gebleken. Maar ook de media zijn enthousiast over de live-performances van de techno-pioniers in 2016. Zo noemde 3voor12 de show van Underworld op Paaspop vrijwel perfect en daarmee ook de beste act van het festival. En ook in België zijn die critici laaiend enthousiast over de shows van deze dance-act. DeMorgen over de show in het Koninklijk Circus te Brussel: “Meer dan twee uur lang overweldigde het elektronische trio met een show die genereus inzette op euforie.” Dat is nog niet alles. Volgens de AIM Independent Music Awards behoort Underworld namelijk tot de beste live-acts van 2016. De organisatie nomineerde het Britse duo afgelopen zomer voor de ‘Best Live-act Award’.

Underworld
Foto: Underworld at Paaspop 2016 – Mike Breeuwer @ Flickfeeder
Stem op Underworld!

Ben jij er ook van overtuigd dat Underworld bij de beste festivalacts van 2016 hoort? Breng je stem dan uit, zodat de dancelegendes een plekje krijgen in de Festivalacts Top 100!
[mks_button size=”medium” title=”Naar de stempagina” style=”squared” url=”http://stem.festileaks.com” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.