In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste nummer om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we naar een van de meest invloedrijke bands van de afgelopen 30 jaar. De band gaf onlangs nog prijs dat er na ‘Songs Of Experience’ een festivaltour aankomt . We hebben het natuurlijk over U2 met ‘One’.

Met hoeveel munten waardeer jij ‘One’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Bono heeft je het afgelopen anderhalf uur diep geraakt. Niet alleen zijn stem, die perfect samensmelt met de muziek van The Edge, Lary Mullen Jr. en Adam Clayton, maar ook zijn inspirerende woorden tussen de nummers door. De o zo herkenbare gitaarriff wordt ingezet en een luid gejuich stijgt op uit het publiek. Oude herinneringen komen spontaan terug. Om je heen zie je dat de rest van het publiek hetzelfde voelt. Je ervaart een samenhorigheidsgevoel dat je niet goed kunt beschrijven. “We are one, but we are not the same”.

‘One’ (1992) is de derde single van het album Achtung Baby. Het nummer werd direct omarmd door critici en radioluisteraars en bereikte in verschillende landen de top-10. Rolling Stone Magazine plaatste ‘One’ op #34 in hun ‘Top 500 Greatest Songs Of All Time‘. Sinds de ‘Zoo TV Tour’ en tot op de dag van vandaag is het nummer een vast onderdeel van de setlist. De wereldhit is daarnaast, in aangepaste uitvoeringen, verschenen op talloze live-cd’s van de band. ‘One’ haalde in 2005 opnieuw de hitlijsten door een re-release van, die werd opgenomen samen met de Amerikaanse soulzangeres Mary J. Blige.

u2

U2 heeft toegegeven dat ‘One’ hun grote redding was. De band bevond zich in 1990 in Berlijn, kort na de val van de Berlijnse muur, om inspiratie op te doen voor een nieuw album. Muzikale onenigheid en discussie over de toekomst van de band zorgden er voor dat U2 op het punt stond om uit elkaar te gaan. Toch raakten ze geïnspireerd en gedreven om door te gaan, door een gitaarriff dat ‘The Edge’ improviseerde. Bono schreef de tekst, gebaseerd op de Duitse hereniging en de moeilijke periode die de band doormaakte. Het nummer werd uiteindelijk in 30 minuten geschreven.

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘One’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘One’ is inmiddels de 43e en de op één na laatste nominatie voor beste Set Closer. De laatst genomineerde, Pearl Jam, heeft onmiddellijk de eerste positie ingenomen met ‘Yellow Ledbetter‘. ‘R U Mine’ van Arctic Monkeys en ‘Two Steps, Twice‘ van Foals bezetten respectievelijk de tweede en derde positie. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers en wie weet wint jouw favoriet!