In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste nummer om een festivalset mee af te sluiten. Deze week is het de beurt aan de Pearl Jam met ‘Yellow Ledbetter’. 

Met hoeveel munten waardeer jij ‘Yellow Ledbetter’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
De hele avond heb je al mogen genieten van de fantastische set van Pearl Jam en de prachtige stem van Eddie Vedder. De afgelopen uren heb je al heel veel nummers voorbij horen komen uit een oeuvre van maar liefst 7 studioalbums. Het publiek gaat het hele optreden al helemaal op in de muziek en nu is het tijd om de set met net zoveel energie af te sluiten. Je geeft voor de laatste keer alles, voordat we allemaal met een fantastische herinnering het veld zullen verlaten.

Eigenlijk was ‘Yellow Ledbetter’ in eerste instantie niet zo heel bekend. Het werd namelijk geschreven voor het debuutalbum Ten, maar haalde het album niet. Een jaar later werd het nummer alsnog uitgebracht, maar dan als B-kant van ‘Jeremy’, een van de grootste hits van de band. Het nummer belandde uiteindelijk op compilatiealbum Lost Dogs en op greatest hits-album Rearviewmirror. Het nummer staat erom bekend dat het geen vaste lyrics kent: frontman Eddie Vedder zingt bij elke uitvoering van het nummer een andere tekst. Tegenwoordig kennen we ‘Yellow Ledbetter’ vooral als de waanzinnige manier om de festivalset van Pearl Jam mee af te sluiten.

pearl jam

Gitarist Mike McCready vertelt: “Yellow Ledbetter werd geschreven in de tijd toen we aan ons eerste album bezig waren. Ik denk dat het het 2e nummer was dat Ed en ik samen schreven. Het ontstond in een jamsessie in de studio, maar er was nog geen tekst. Eddie kwam uiteindelijk met wat ideeën, toen we al op het punt stonden om het op te nemen. Om een of andere reden heeft het het album niet gehaald. Daar baalde ik best wel van, want ik wilde echt dat het op ons eerste album zou komen. Maar tegelijkertijd was ik heel jong en natuurlijk blij al een album op te mogen nemen, dat ik het uiteindelijk wel goed vond hoe het is gegaan.”

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Yellow Ledbetter’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Yellow Ledbetter’ is inmiddels de 42e nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel staat The Killers stevig bovenaan de lijst met een score van 4,6 voor ‘When You Were Young‘, op de voet gevolgd door Guns N’ Roses met ‘Paradise City‘. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers en wie weet wint jouw favoriet!

Amber
Student Media, Informatie & Communicatie. Tussen al het feesten, studeren en werken door ben ik actief voor de nieuwsredactie van Festileaks. Verslaafd aan concerten, festivals, vinyl en eigenlijk gewoon muziek in het algemeen. Favorieten: Kendrick Lamar, Muse, Anderson .Paak, Travis Scott, The xx, Arctic Monkeys, Gorillaz en uiteraard Lowlands.