The xx Droomsetlist: Deze songs hopen jullie deze zomer te horen op Lowlands en Pukkelpop

The xx als headliner van Lowlands en Pukkelpop; wie had dat acht jaar geleden gedacht? De Britse band mag met zijn sterke live-reputatie menig Europees festival af en daar verheugen we ons nú al op. Afgelopen dinsdag hebben jullie in FestiTinder laten weten welke The xx-tracks jullie het liefst horen. Resultaat: jullie Droomsetlist van The xx. Nummers van het debuutalbum, gloednieuwe plaatjes en legendarische covers. Het mag van jullie allemaal voorbij komen deze zomer!

20. ‘Stars’

We beginnen de droomsetlist met ‘Stars’, de afsluiter van The xx’s zelfgetitelde debuutalbum. Het nummer was lang de vertrouwde set closer van de band. Afsluiten met liefde, dat was jarenlang het motto. Toch is de track sinds dit jaar zonder pardon uit de setlist geknikkerd. Laten we duimen dat we hem tijdens de festivaltour toch weer mogen horen!

19. ‘Performance’

Op het dansbare derde album van The xx staat ook het sombere ‘Performance’. Oliver geeft het woord aan zijn geliefde Romy, die in haar eentje het prachtige nummer speelt. Kort maar krachtig. Met een traan en een lach.

18. ‘Shelter’

Tijdens de huidige tour van The xx, ter ere van het nieuwe album I See You, heeft het trio het oude werk in nieuw cement gegoten. Eén van de gepimpte nummers is ‘Shelter’. Jamie xx speelt een dansbare beat, waarin de lyrics van ‘Shelter’ prachtig samensmelten. En dan laat hij het ook nog eens vlekkeloos overlopen in zijn eigen ‘Loud Places’. Kippenvel!

17. ‘Fiction’

Coexist blijkt het door jullie minst gewaardeerde album van The xx, maar dat betekent niet dat er geen pareltjes op staan. ‘Fiction’ is namelijk zo’n parel. Uiteraard koestert de indieband zulke prachtplaatjes en vinden we ‘Fiction’ nog steeds terug in de setlist. Deze zomer ook? We gaan het zien!

16. ‘Sunset’

Over pareltjes op Coexist gesproken. Afgezien van de singles ‘Angels’ en ‘Chained’ was het uptempo nummer ‘Sunset’ de populairste song op het album. Een voorproefje van wat vijf jaar later komen zou.

15. ‘You’ve Got The Love (Florence + The Machine cover)’

Een droom werd ooit werkelijkheid op het Glastonbury Festival. The xx en Florence + The Machine die samen een heerlijk dansbare cover van ‘You’ve Got The Love’ ten gehore brengen! Man, wat hopen wij dat Florence het weekend van Lowlands en Pukkelpop heeft geblokt in haar agenda, want ‘I feel like throwing my hands up in the air!’

14. ‘Lips’

Een vleugje oud en een vleugje nieuw, dat moet wel het recept zijn van ‘Lips’. Het nummer spat van de emotie, maar krijgt toch stiekem een voetje van de vloer. Het prachtige gitaarwerk doet de rest.

13. ‘Chained’

De songs van The xx doen vaak veel met je in weinig tijd. Zo ook ‘Chained’ dat nog geen drie minuten duurt. Het nummer bouwt langzaam op naar iets moois. Dat moois is het geluid van Romy en Oliver. Twee stemmen die samen perfect opbloeien.

12. ‘A Violent Noise’

‘Violent Noise’ is pas het derde van de acht I See You-tracks in jullie droomsetlist. De kracht van het nummer komt live misschien wel nog meer naar voren dan op het album. De prachtige lichtshow en de uptempo beats van Jamie xx zorgen er namelijk voor dat het toch wel vrij rustige nummer eindigt in een spektakel. Vuurwerk!

11. ‘Replica’

Het is nog de vraag welke nieuwe nummers The xx ook op de festivalweides zal gaan spelen. We hopen in ieder geval dat ‘Replica’ er één van is. Lekker zweven op de lyrics van Oliver en Romy.

10. ‘I Dare You’

https://www.youtube.com/watch?v=wnPARpZlNtY

Dé potentiële hit van The xx’s nieuwe album; dat moet toch wel ‘I Dare You’ zijn. Het nummer krijgt kritiek, want het zou té commercieel zijn, maar wat is daar mis mee? Jullie vinden hem duidelijk hartstikke lekker, en catchy natuurlijk. ‘Oh oooh! Go on, I dare you’

9. ‘Dangerous’

Wat begint dat album van The xx toch heerlijk euforisch! Dat mag ook wel na vijf jaar wachten. De zwaailichten geven het al aan. ‘You are dangerous.’

8. ‘Loud Places (Jamie xx cover)’

De grootste plaat op Jamie xx’s solo-album In Colour ontbreekt ook niet in de setlist van The xx. De lyrics van ‘Loud Places’ worden gezongen door Romy, maar tijdens de show wordt ze bijgestaan door haar lieftallige Oliver, beatmaker Jamie en een prachtige regenboog. Gegarandeerd hoogtepuntje van jouw festivalzomer.

7. ‘VCR’

Terug naar waar het allemaal begon. ‘VCR’ is één van de singles van The xx’s debuutalbum. Niet de meest succesvolle, maar wel hartstikke lekker. Het nummer staat dan ook nog steeds op de setlist.

6. ‘Angels’

https://www.youtube.com/watch?v=GmTd5Q_chds

Net niet in de top vijf, maar wel jullie favoriete track op Coexist: ‘Angels’. De track bevat de ontzettend herkenbare sound van The xx. Die sound waar je voor komt. Vandaar dat het nummer wellicht ook als set closer zal fungeren. ‘Being as in love with you as I am.’ De zin die je waarschijnlijk tegen de onbekende festivalganger naast je gaat zingen.

5. ‘Islands’

Het nummer begint al met goed nieuws: ‘I don’t have to leave anymore.’ Mooi zo, Romy! Dan kan je de rest van de nacht fijn liedjes voor ons zingen. ‘Islands’ is al acht jaar één van de belangrijke steunpilaren van de setlist van The xx. Ook deze zomer al het nummer vast en zeker niet ontbreken.

4. ‘Say Something Loving’

https://www.youtube.com/watch?v=0_p68M76G9o

De videoclip van ‘Say Something Loving’ werd met luid gejuich ontvangen en ook het nummer zelf kan live op veel applaus rekenen. Het is de tweede single van The xx’s nieuwe album I See You en bij jullie valt hij duidelijk in de smaak. Weliswaar net niet genoeg, want de top drie loopt de track net mis!

3. ‘On Hold’

The xx goes funky, The xx goes soul! ‘On Hold’ was de eerste single van I See You en maakte voor  iedereen meteen duidelijk dat The xx een nieuwe weg heeft gevonden. Er wordt meer geluisterd naar Jamie. Soul is het antwoord. The xx heeft hun ziel gevonden.

2. ‘Crystalised’

Nog steeds onmisbaar in de setlist van The xx: ‘Crystalised’. Het nummer is één van de eerste singles van de Britten. Een nummer dat door haar strakke maar simpele lyrics, lekker makkelijk meegezongen kan worden. Oefen je alvast mee? ‘Haieahiea!’

1. ‘Intro’

Ironisch genoeg komt ‘Intro’ van The xx vaak pas op het eind. Zo ook in jullie droomsetlist. Het nummer wordt in verschillende commercials gebruikt, dj’s zijn er gek op en de Spotify-plays vliegen door het dak. ‘Intro’ is met verre afstand het populairste en bekendste nummer van The xx. Geestig, want het nummer laat slechts een klein stukje horen van alles wat The xx in zijn mars heeft.

The xx is deze zomer te vinden op onder andere Lowlands en Pukkelpop.