30 juni 2000: 9 concertgangers komen om bij Pearl Jam op Roskilde

Pearl Jam
Foto: Danny Clinch

17 jaar geleden stond op deze dag Pearl Jam op de planken in het Deense Roskilde. Op een regenachtige festivaldag stond de band als headliner op het programma. Een optreden wat voor veel mensen een hoogtepunt had moeten worden, eindige in een ongelooflijke tragedie. 

Roskilde 2000 had een indrukwekkend affiche, waar onder meer Oasis, Iron Maiden, The Cure, Everything But the Girl en Live op te vinden waren. Pearl Jam stond op de tweede festivaldag op het programma. De band betrad om 22:30 het podium. Hoewel ze tegelijkertijd met Travis en Underworld optraden, had het overgrote deel van het publiek zich naar de mainstage begeven om de headliner te kunnen zien.

Bekneld

Door enorme drukte raakte een aantal bezoekers bekneld in het publiek. Sommige vielen omver om vervolgens niet meer overeind te kunnen komen. Pas na het twaalfde nummer op de setlist, ‘Daughter’ werd de muziek stilgelegd. Frontman Eddie Vedder verzocht het publiek om afstand van het podium te nemen. Het publiek bewoog zich naar achter, en al snel werd het duidelijk dat er doden waren gevallen. Het concert werd afgelast, evenals de rest van de tour van Pearl Jam. Het festival zelf vond wel doorgang.

Bijna einde Pearl Jam

In eerste instantie werd de schuld van het ongeval op Pearl Jam afgeschoven, maar later wordt dit teruggenomen. Desondanks is de band zo aangedaan door de gebeurtenissen dat er korte tijd sprake is van pensioen. Uiteindelijk besluit de band toch weer te gaan optreden, op advies van andere artiesten, waaronder The Who-gitarist Pete Townshend. Dankzij hen vindt de afgelaste Amerikaanse tour alsnog doorgang.

Pinkpop

In 2000 stond de band ook voor het laatst op Pinkpop, slechts enkele weken voor het ongeluk plaatsvond. Sinds het laatste optreden probeert Jan Smeets met man en macht om de band opnieuw naar Landgraaf te krijgen, tot noch toe zonder succes. Of we de band dit jaar dan eindelijk terug zien op Pinkpop moet nog blijken. Wel staan de headliners voor de volgende editie al vast volgens de festivalbaas.

Roskilde Festival Logo

Roskilde Festival 2024

Locatie
Denemarken
Roskilde, Denemarken
Datum 3-6 juli 2024
Line-up
SZA
Doja Cat
Skrillex
SZA, Doja Cat, Skrillex +64 meer
Tickets Kopen