Advertisement

Festivalrapport: Guns N’ Roses maakt van TW Classic drie uur lang Paradise City

Het festivalseizoen van Werchter is begonnen! Dit jaar trapte TW Classic af met niemand minder dan Guns N’ Roses op de affiche. 60.000 fans kwamen opdagen voor de reünie die nooit zou gebeuren, of ten minste volgens Axl Rose ‘not in this lifetime!’ (uit een interview uit 2012). Maar gelukkig: Slash, Rose en McKagan kwamen weer bijeen en de Not In This Lifetime Tour imponeerde TW Classic voor drie uur lang.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was TW Classic 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,0

We moeten er niet moeilijk over doen: bezoekers kopen hun ticket voor TW Classic op basis van de headliner. Ook dit jaar zullen de meeste kaarten de deur zijn uitgegaan met slechts één naam op de affiche. Zij speelden het dak eraf, maar de rest van de affiche (The Pretenders, Wolfmother, Channel Zero, Fleddy Melculy) is volgens festivalgangers wat mager. “Voorgaande jaren kreeg je nog een Lionel Richie bij Bruce Springsteen, of Faithless bij Robbie Williams. Zo’n soort namen ontbreken dit jaar.” Je kan er ook anders tegenaan kijken: “Ik zie de reünie van Guns N’ Roses en ik krijg daar nog een hoop goeie bands bij. Dat is toch 10/10?”.

Sfeer: 6,0

Voor veel mensen was het wachten op de absolute headliner van de avond. Om de tijd te doden kozen veel mensen voor een frisse pint aan de picknicktafels. Of voor veel pintjes aan de picknicktafels. Zoals ieder jaar waren de vouwstoelen, dekens en koelboxen weer van de partij op TW Classic. Handig als je het zelf bij hebt, storend als je buur het bij heeft. Een opgeplooide vouwstoel in de menigte is goed om over te struikelen en dat is een erg lullige manier om je karton bier te morsen. Het lange wachten op de hoofdact werd voor sommige festivalgangers ook te veel, want voor onze ogen brak bijna een gevecht uit. Achteraf bleek het geen alleenstaand geval. Volgend jaar allemaal vriendjes?

Locatie: 8,0

Dit jaar pakt Festivalpark Werchter uit met een charmeoffensief. De meest opvallende vernieuwing is The Slope: een kunstmatige helling die uitzicht geeft over het terrein. Eronder kan je in een hangmat schuilen van de zon of de regen. De picknicktafels zijn overspannen met vlaggetjes en de rij eettenten werden versierd met gezellige lampjes. Zelfs de oude vertrouwde ingang kreeg een levendige opfrisbeurt. Het waren zeker geen parels voor de zwijnen, want de bezoekers konden het extra karakter zeker smaken.

Eten en drinken: 7,9


De tijd dat het op TW Classic te doen was met een pak frieten of een hamburger ligt (gelukkig) ver achter ons. Hongerige bezoekers kregen de keuze uit een boulevard van eettenten met een aardig gevarieerd aanbod. Vlees was er in alle maten en gewichten en vegetariërs moesten zich ook niet beperken tot één of twee kraampjes. Wie wat dieper in de buidel wil tasten  kan naar kwaliteitstenten als Let’s Meat en Würst, de ‘haute dogs’ van tv-kok Jeroen Meus. Wat wel nog uitgebreider kan, is het aanbod wereldkeuken. Dorstige bezoekers konden rekenen op vertrouwde leveranciers Jupiler en Coca-Cola, naast een aanbod smoothies, wijnen en koffie.

Bereikbaarheid: 7,0

Vorig jaar waren de parkings herleid tot zompige moerassen, maar dit jaar kon de wagen weer tot bijna aan de ingang. Weinig bezoekers hadden problemen met een parking te vinden. Na afloop waren wel weer veel problemen: urenlang in de rij om de parking te verlaten, is haast een werchter-classic. De prijs van €15,- was voor velen een doorn in het oog, anderen vonden dat schappelijk voor een wagen met meerdere personen. Het openbaar vervoer is ook geen perfecte oplossing: voor een retour naar Leuven (pendelbus naar Werchter) betaalde je €19,-  (in tegenstelling tot vele andere festivals waarbij het treinticket is inbegrepen) en daarvoor was je pas diep in de nacht weer thuis. Weinig redenen om de wagen in de garage te laten.

Overnachten: –

TW Classic duurt maar een dag. Als de lichten uitgaan, kan iedereen weer naar huis. Dat is natuurlijk niet voor iedereen even vanzelfsprekend: “This festival should be closer to America!”. Behouden vlucht, kerel.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.