Festileaks Festival Awards 2016: alle winnaars op een rijtje

We schreven afgelopen zomer weer Festivalrapporten over tientallen festivals kriskras door Europa. Op ieder festival vroegen we 100 festivalgangers een cijfer te geven aan hun festivalbeleving. Deze week presenteerden we de eindresultaten. Dit is een overzicht van alle winnaars van een Festileaks Festival Award 2016!

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen binnen de festivalindustrie. In totaal gaven afgelopen zomer 2.500 festivalgangers hun cijfers op tien vaste categorieën binnen de rubriek ‘Festivalrapport‘. Hieronder het overzicht van alle prijswinnaars van 2016.

Beste line-up: Primavera Sound (Score: 9,3)

primavera

De prijs voor de Beste Line-Up van 2016 ging naar het Spaanse Primavera Sound. Het festival wist dit jaar meer dan ooit te verbazen met bijzondere headliners, avant-garde culthelden en spannende nieuwe bands. Aan de bovenkant van het affiche prijkten dé indiegrootheden van 2016: Tame Impala, The Last Shadow Puppets, PJ Harvey. Maar vooral met Radiohead, die dit jaar slechts enkele Europese festivals aandoet, gooide het festival hoge ogen. Dat is nog niet alles, want veel van deze artiesten zijn ook nog exclusief geboekt of begonnen hun tour in Barcelona. Zo kon je de eerste DJ-set van Avalanches in 15 jaar bijwonen, als eerste de nieuwe live- en lichtshow van Sigur Rós zien en een van de weinige festivalshows van Moderat dit jaar meemaken. Petje af voor deze line-up! Een terechte winnaar van de Festileaks Festival Award in de categorie ‘Programma’.

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/round-up-dit-waren-de-beste-festivals-van-2016/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste geluidskwaliteit: Best Kept Secret (Score: 9,0)
Jamie XX
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Best Kept Secret heeft zichzelf dit jaar overtroffen betreft geluidskwaliteit. Waar eerdere jaren het geluid eigenlijk te hard stond, was het volume dit jaar stukken aangenamer. Oordoppen waren bijna niet nodig, waardoor bands met oog voor detail – zoals Wilco – nog beter tot hun recht kwamen. Dat betekent niet dat het geluid alleen voor dit soort bands goed geregeld was, per genre had de organisatie goed nagedacht. Zo waren de garagebandjes weer wat luider en de bas een stukje voller in het geval van de DJ’s. Chapeau!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/best-kept-secret-2016-wint-festival-award-beste-geluidskwaliteit/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste sanitair: Pitch (Score: 9,0)
Foto: Matthijs Mantal/Festileaks
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

(In) Een potje poepen kon op Pitch 2016 met goed gemak. De bezoekers waren dan ook erg tevreden over het sanitair. Wc’s vond je in alle hoeken en gaten van het festival en ze waren nog schoon ook. Ook de zeer gewaardeerde doorspoeltoiletten waren aanwezig.  “Ik kreeg zojuist een nieuwe rol wc-papier aangeboden van een medewerker toen de rol op was. Hebben ze camera’s hangen in die dingen of zo?” Geen idee, maar luxer kon het in ieder geval bijna niet. Daarom is het ook zeer terecht dat Pitch – met een 9,0 – aan de haal ging met de Festileaks Festival Award in de categorie ‘Sanitair’. Hollandsch Glorix! Uh, Glorie… 🙂

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/pitch-2016-wint-festival-award-beste-sanitair/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste mobiele netwerk: Wooh Hah! (Score: 9,6)

Woo Hah! 2016

Bij een stijf uitverkocht festival is het natuurlijk belangrijk om je kaartloze vrienden op de hoogte te houden van wat er gemist wordt. Op Woo Hah! was dit meer dan mogelijk. Hoewel de zalen flink gevuld waren, hadden bezoekers zelfs ten midden van een dansende mensenmassa goed bereik. Snapchatten, Instagrammen of je vrienden terugvinden? Geen enkel probleem!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/woo-hah-wint-festival-award-voor-beste-mobiele-netwerk/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste weer: Benicassim (Score: 10)
Benicàssim Festival 2016
Foto: FIB Benicassim Festival

Eigenlijk niet eerlijk dat de rest van de festivals moest strijden met dit festival in de categorie ‘weer’. Benicassim Festival wordt gehouden in het gelijknamige dorpje tussen Barcelona en Valencia. Heerlijk aan de Middellandse Zee dus. Het festival begint pas om 7 uur ’s avonds, waardoor je overdag kan genieten van zon, zee en strand en in de avond je dansjes kan wagen als de hitte is weggezakt. Ondanks dat het in de avond afkoelt, is het nooit koud. Een perfecte festivalvakantie!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/festival-awards-dit-was-het-weer/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste sfeer: Zwarte Cross (Score: 9,7)
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Zwarte Cross, uniek in zijn soort. Hier kom je niet voor de alcoholvrije cocktails en veganistische eettentjes, maar voor de traditionele bierdouche en Hollandse gezelligheid. De bezoekers komen van heinde en verre om er met zijn allen één groot feest van te maken. De oprechte glimlach van je festivalbuur in de ochtend, doet je meteen vergeten dat hij je de hele nacht wakker heeft gehouden. Je komt hier immers niet om te slapen, maar om een goede tijd te hebben. Op dit festival is iedereen je vriend! De Zwarte Cross was absoluut een terechte winnaar van de Festileaks Award in de categorie ‘sfeer’.

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/zwarte-cross-2016-festival-award-beste-sfeer/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste eten en drinken: Pinkpop (Score: 8,6)
Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

De absolute winnaar in de categorie ‘Eten en drinken’ was Pinkpop 2016. De tijd dat Pinkpop alleen ‘een biertje en een frietje’ was, is lang voorbij. Tien jaar geleden was het het eerste festival dat foodtrucks introduceerde en inmiddels is de daar omheen ontstane ‘Kalm Aan Laan’ onmisbaar. Hier kun je pas écht lekker eten. Van een frozen banana tot bitterbal en van kaasfondue tot, jawel, jonge kokosnoot. Bovendien was het vegetarische en veganistische aanbod nog nooit zo overweldigend als in 2016. Waar je ook van op aan kon was een goedgevuld biertje van 25 centiliter voor €2,50. Daarnaast was de toevoeging van het Brand Bijzondere Bierenterras een absoluut pluspunt. Met dit totaalaanbod liet Pinkpop vele festivals achter zich.

[mks_button size=”large” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/pinkpop-2016-wint-festival-award-voor-beste-eten-drinken/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste bereikbaarheid: Pukkelpop (Score: 8,8)

Pukkelpop

Het goud in categorie bereikbaarheid gaat naar België. Pukkelpop gooide de boel in 2016 om en dat pakte beter uit dan verwacht. Het festival sloot de hoofdweg af, zodat de tienduizenden festivalgangers daar zonder kopzorgen overheen konden baggeren. Een stukje extra luxe, maar ook een hele praktische verandering. Auto’s werden hierdoor namelijk omgeleid, waardoor wonder-boven-wonder het hele fileprobleem bij het afzetten en ophalen van de festivalkids was opgelost. Camping Chill lag perfect tegenover het festival en naar camping Relax reden zo’n iedere vijf minuten pendelbussen, waardoor lopen eigenlijk overbodig werd. Wie lekker in de bus wilde doorfeesten, kon mee met de speciale partybussen van Desperados. Chokri, gefeliciteerd met je goud!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/pukkelpop-2016-wint-festival-award-voor-beste-bereikbaarheid/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste camping: Sziget (Score: 8,1)

sziget camping

Eigenlijk heeft Sziget helemaal geen camping. Het festival- en campingterrein vormen op Sziget namelijk één geheel en dat werd door de bezoekers gewaardeerd. Het festival wordt gehouden op een eiland dat door de organisatie is omgedoopt tot het ‘Island of Freedom’. Die vrijheid krijg je ook zeker voor het neerzetten van je tent, want dat mag vrijwel op het hele eiland. Je tent naast je favoriete stage zetten? Dat kan alleen op Sziget! Bezoekers prezen de vele upgrade-mogelijkheden en de korte afstand naar eettentjes en sanitaire voorzieningen. Sziget kroont zich tot campingkoning van 2016!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/60483/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Beste aankleding: Down The Rabbit Hole (Score: 9,6)
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Nadat Down The Rabbit Hole er vorig jaar met zilver vandoor ging, bleek nu ‘drie keer is scheepsrecht’ van toepassing. Slechts de derde editie en het festival mag zich al het mooiste festival van Europa noemen. Niet gek, want vanaf het moment dat je het terrein opstapte werd je de beleving ingezogen: de ingang was een fantasierijke groene entree waarmee het gevoel gecreëerd werd dat je de sprong in het konijnenhol maakte. Op het terrein was vervolgens geen hek te zien. Alles om je heen wekte nieuwsgierigheid: bij elk rondje dat je liep op het terrein leek je iets nieuws te ontdekken. Zodra de nacht viel, kreeg het festival een psychedelisch karakter. Nevelprojecties op het water, een lasershow in het bos en roze bomen: door het spelen met gekleurd licht waande je jezelf werkelijk in Wonderland.

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk het complete klassement” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/09/down-the-rabbit-hole-2016-wint-festival-award-voor-mooiste-aankleding/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

 

Festileaks Festival Awards

Iedere zomer is Festileaks te vinden op de grootste festivals van de Benelux en Europa. We doen verslag aan de hand van Festivalrapporten, waarin 100 festivalgangers hun mening presenteren over de festivalbeleving. We recenseren eens niet de acts, maar juist al die andere punten die een festival succesvol maken. Deze week maakten we de balans op en deelden we de prijzen uit. Elk best scorende festival in de tien verschillende categorieën ging naar huis met een heuse Festileaks Festival Award.

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk de top 5 per categorie van de Festileaks Festival Awards” style=”squared” url=”http://festileaks.com/category/festileaks/festileaks-festival-awards/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2016

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 17-19 juni 2016
Line-up
Jamie xx
Editors
Beck
Jamie xx, Editors, Beck +90 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.