Terrein Rock Am Ring 2017 ontruimd vanwege terreurdreiging

Slecht Weer Fonds voor festivals
Foto: Don Crusio/Festileaks

Rock Am Ring is tijdelijk stilgelegd. Door een terreurdreiging vindt de politie het niet veilig genoeg om het festival door te laten gaan. Of het festival überhaupt nog doorgang vindt, is niet zeker.

De organisatie van Rock Am Ring adviseert de bezoekers om kalm te blijven en naar de campings terug te keren. Zij worden op de hoogte gehouden via social media, radio en speakers. De politie doet nu onderzoek. Daarnaast laat de organisatie weten dat ze het festival wanneer het kan weer willen hervatten. Ook Rammstein heeft laten weten dat zij hun optreden de volgende dag, indien mogelijk, in willen halen.

In een officiële verklaring laat de politie weten ‘zeer concrete aanwijzingen’ te hebben voor een terreuraanslag op het festival. Rock Am Ring vindt vandaag sowieso geen doorgang meer. De organisatie hoopt het festival morgen te kunnen hervatten, maar weet dat nog niet zeker.

Festivaldirecteur Mark Lieberberg: “Het onderzoek focust zich momenteel op een roadie van Rock Am Ring die mogelijk betrokken is bij de terreurdreiging.” (via Rhein-Zeitung)

Festileaks-redacteur Natasja Blouw bevindt zich in het perscentrum van het festival. Zij ziet festivaldirecteur Mark Lieberberg statements geven aan de pers. “Bezoekers worden geïnformeerd via social media en de Rock Am Ring app. Er is een hotline voor ouders en bekenden van festivalgangers. We hebben gevraagd aan de politie om zo snel mogelijk groen licht te geven zodra dat kan.”

De sfeer op het terrein is naar omstandigheden goed. “Net liepen er hordes mensen van het terrein af. Ze doen dat heel koel en lollig, alsof er niets aan de hand is. Er is gelukkig geen paniek,” vertelt Natasja.

(tekst gaat verder onder foto)

Festivalganger Jeremy Oerlemans: “We stonden bij het hoofdpodium en op gegeven moment hoorden we een Duitse stem die ons vertelde dat het festival stilgelegd zou worden vanwege een terroristische dreiging. Het was festivaldirecteur Mark Lieberberg. Eerst dachten mensen dat het een grap was. Mensen reageerden boos, maar moesten ook huilen. Tranen met tuiten. Inmiddels is het rustiger. Vanwege de duidelijkheid is er weinig paniek. Politie en brandweer rijden natuurlijk af en aan, maar de mensen zijn gemoedelijk. ”

Dat beeld bevestigt ook onderstaande video van Daniel Schröder. De bemoedigende beelden zien bezoekers massaal ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen.

Alle nooduitgangen van het festival zijn inmiddels geopend. Straten en parkeerterreinen zijn afgesloten, meldt de lokale krant Rhein Zeitung.

https://twitter.com/RZKultur/status/870734372462309376

De beveiliging van Rock Am Ring was dit jaar al flink aangescherpt, naar aanleiding van de recente aanslagen in Manchester. Zo waren er meer beveiligingsmedewerkers en mochten alleen mobiele telefoons, portemonnees, sleutels en riem of fanny packs mee op het festivalterrein.

Vorig jaar vond Rock Am Ring na de eerste festivaldag geen doorgang. Toen vielen ruim vijftig gewonden na zeer heftig noodweer.

Rock Am Ring Logo

Rock Am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Jesse Boeijenga

Luistert naar alle uitersten. Heeft een muziek-luister-loopbaan die begon bij Hanson en Blue welke, logischerwijs na deze boybands, is ontwikkeld naar scheurende gitaren. Vindt goede covers nog steeds covers.

Meer van Jesse